Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for sygdomme og skadedyr.

Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Forspiring øger krydderurtens robusthed

Allerede under såningen, kan man hjælpe de små krydderurtefrø og sikre dem grundlaget for robusthed over for fx. sygdomme og skadedyr. Lidt længere hen på foråret er planterne er vokset til, og så kan de plantes ud i bedet eller få plads i krukkehaven på altanen eller terrassen. Med en lille indsats nu kan du have friske krydderurter ved hånden sommeren igennem.

  1. Tjek de frø, der skal sås. Frø, der er knækkede eller misfarvede, sorteres fra.
  2. De forskellige krydderurter skal sås på forskellige tidspunkter. Se såkalender for forspiring af grøntsager og krydderurter.
  3. Brug såjord til såning. Almindelig beriget sagnum (pottejord) er for kraftig gødet, den fine nye kimrod fra frøet kan svides, og i værste fald dø.
  4. Ved forspiring puttes såjord i potter eller veldrænede kasser. Bland evt. jorden med find sand. Vand så jorden, så den er let fugtig – den må ikke drive af vand. Tryk jorden let, så der er en fast bund, der giver kontakt til frøet. Drys og fordel frøene ud med løs hånd over jorden, så de har afstand til hinanden.
  5. Dæk frøene med et løst lag jord eller fugtigt sand. En god tommelfingerregel er at dække med et lag jord på ca. 3 gange frøenes diameter. Nogle frø skal slet ikke dækkes; de kaldes lyskimere og har brug for lys til at spire. Det gælder blandt andet havemerian og havetimian.
  6. Sørg for fugt og stuetemperatur indtil frøene er spiret. Det gøres bedst ved at dække beholderen med hvid plast med et par huller i.
  7. Når planterne er fremspiret, fjernes plasten, og de skal nu have maksimum af lys for ikke at blive ranglede. Sæt dem i et lyst vindue, men pas på, at urterne ikke skades af sol og varme.
  8. Når småplanterne er tilpas store og har sat 4 – 8 blade, skal de plantes over i større potter og den første gødning gives ca. 2 uger senere. Alt efter krydderurt tager det fra 5 til 28 dage at fremspire i vindueskarmen.
  9. Krydderurter i vindueskarmen er dekorative og duftende, men de trives sjældent så godt som udendørs. Indenfor er der oftest ikke lys nok, og planterne får en ranglet vækst. Krydderurter må dog først sættes udenfor, når man ikke længere risikerer nattefrost.
Årstidens råvarer
Sådan tørrer du krydderurter 

Ved at tørre tiloversblevne krydderurter får du hjemmedyrket velsmag til dine supper, dressinger, kød-, fjerkræ- og fiskeretter, til vinterens bagte rodfrugter og kålsalater, og ikke mindst til din urtete.

Rigtig mange krydderurter og blomster egner sig til tørring, men ikke alle. Krydderurter…

Læs mere
Årstidens råvarer
Opskrifter: Brug overskydende bær til saft og marmelade 

Når man nu er i gang med det store bærsyltningsprojekt, så er det om at få mest muligt ud af sine anstrængelser. Intet behøver gå til spilde. Af samme portion bær får du nemt både den dejligste bærsaft og lækreste marmelade.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kirsebær & blomme shake  

Modne blommer og kirsebær er skønne at nyde som de er, men supplerer også hinanden rigtig godt i en smoothie!

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Brownie med hindbær 

Smagen af kakao, vanilje og hindbær i én lækker mundfuld! Her får du opskriften på sommerens lækreste kager, som kan være serveringsklare på en time.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Sensommer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde.

Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum. Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Quiz: Kender du navnet på melonen? 

Søde, saftige meloner er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter - eller grøntsager, for botanisk set kategoriseres meloner som grøntsager sammen med fx agurker, squash og auberginer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^