Kategorier: Kultur  -  Kulturnyheder

'Det summer af liv' af Karine Aigner, USA © er hovedvinder af Wildlife Photographer of the Year 2022.

Wildlife Photographer of the Year 2022 

Nu er vinderne af Wildlife Photographer of the Year 2022 fundet. Nogle af de 100 fotos viser naturens skønhed, men en del af årets billeder viser, hvordan mennesket forandrer naturen - og ødelægger den. Udstillingen åbner på Statens Naturhistoriske Museum den 25. november.

Se 15 fuldstændigt fantastiske fotografier fra nogle af verdens bedste naturfotografer.

Vinder af Wildlife Photographer of the Year

I år løb eventyrer og fotojournalist Karine Aigner fra USA med prisen som Wildlife Photographer of the Year med billedet  'The big buzz', eller på dansk: 'Det summer af liv'. Karine leder fototure over hele kloden og underviser børn i naturfotografering som et værktøj til at fremme miljøbevidsthed og naturbevarelse. Hendes arbejde er blevet vist af National Geographic, WWF og BBC Wildlife.

Karine nåede at tage dette billede i en fart, for bierne var kun samlede i omkring 20 sekunder, før de fløj væk. Da hun fangede øjeblikket, var det hendes mål "at gøre en lille verden stor ved at bringe en lillebitte bis liv frem i rampelyset."

Udstilling i Statens Naturhistoriske Museum

Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum fredag den 25. november 2022 på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København.

Wildlife Photographer of the Year kan ses frem til 27. august 2023.

'Stjerneskud' af Tony Wu, USA/Japan ©

Original titel:
'Shooting star' by Tony Wu
Vinder i kategorien: 'Under vand'

Tony stod over for en udfordring, da vandet omkring ham blev fyldt med æg og sæd fra gydende søstjerner. Da han befandt sig i en lille lukket bugt med kun et makroobjektiv på kameraet, måtte han rykke baglæns for at presse den svajende søstjerne ind i objektivets synsfelt og tage dette galakse-lignende foto.

De gydende søstjerners ”dans”, hvor de svajer og hæver sig, er måske med til at frigive deres æg og sæd. Dansen kan også hjælpe med at feje æg og sæd ud i strømmen, hvor befrugtningen foregår.

Billedet er taget i Kinko-bugten, Kagoshima Amt, Japan.

'Flagermusfangeren' af Fernando Constantino Martínez Belmar, Mexico ©

Original titel:
'The bat-snatcher'
Vinder i kategorien: 'Adfærd: Padder og krybdyr'

Fernando brugte et rødt lys, som både flagermus og slanger er mindre følsomme over for, til at holde øje med denne yucatan-rottesnog. Snogen stak frem fra en sprække i stenene, og Fernando havde kun få sekunder til at knipse billedet, inden rottesnogen trak sig tilbage med sit flagermusbytte.

Hver aften ved solnedgang i De Hængende Slangers Hule flyver tusindvis af flagermus ud for at finde nattens føde. På samme tidspunkt dukker de sultne rottesnoge op og dingler fra loftet for at hapse deres bytte i luften.

Billedet er taget i Kantemo, Quintana Roo, Mexico.

'Himmelske flamingoer' af Junji Takasago, Japan ©

Original titel: 'Heavenly flaming' by Junji Takasago
Vinder i kategorien: 'Naturens kunstværker'

Junji krøb hen mod gruppen af chileflamingoer, der pudsede fjer. På trods af sin højdesyge fangede han dette drømmesyn, hvor flamingoernes koreografi spejler sig blandt skyerne.

Salar de Uyuni ligger højt oppe i Andesbjergene og er verdens største udtørrede saltsø. Det er også stedet for en af Bolivias største litium-miner, og minedriften truer flamingoernes fremtidsudsigter. Litium bruges i batterier til telefoner og bærbare computere. Ved at genbruge gammel elektronik kan vi begrænse efterspørgslen på nye maskiner.

Billedet er taget i Salar de Uyuni, Daniel Campos-provinsen, Bolivia.

'Bjørnehuset' af Dmitrij Kokh, Rusland ©

Original titel:
House of bears
Vinder i kategorien: 'Byens dyreliv'

Ude på sin sejlbåd ledte Dmitrij efter et ly for stormen. Da han nærmede sig øen Koljutjin, så han isbjørnene, der strejfede rundt blandt husene i den forladte bosættelse. Imens bjørnene udforskede hver en krog, brugte Dmitrij en støjsvag drone til at afbilde, hvad der minder om en post-apokalyptisk fremtid.

I Tjuktjerhavet migrerer isbjørnene for det meste længere nordpå om sommeren i takt med, at havisen trækker sig tilbage. De er afhængige af havisen for at jage sælerne, som er deres vigtigste bytte. Når der ligger løs pakis nær kysten af denne klippeø, kan bjørnene finde på at undersøge området nærmere.

Billedet er taget på Koljutjin-øen, Tjukotskij, Rusland.

'Livets pyramide' af Laurent Ballesta, Frankrig ©

Original titel: 'Under the Antarctic Ice' by Laurent Ballesta
Vinder i kategorien: 'Bedste portfolio'

Laurents ekspedition til Antarktis for at udforske den enorme biodiversitet i havet tog to år at planlægge såvel som et hold af ekspertdykkere med specialudviklet udstyr. Han gennemførte 32 dyk i vandtemperaturer helt ned til -1,7˚C. Et af dem var det dybeste og længste dyk, der nogensinde er udført i Antarktis.

32 meter nede på havbunden under den østantarktiske is ud for Adélie Land knejser levende tårne af hvirvelløse havdyr. I midten af billedet er en havsvamp indhyllet i forskellige organismer, fra gigantiske slimbændler til søstjerner.

Billedet er taget i det franske territorium - Adélie Land - på Antarktis.

'Tohorāens nye håb' af Richard Robinson, New Zealand ©

Original titel: 'New life for the tohorā' by Richard Robinson
Vinder i kategorien: 'Havet: Det store billede'

På grund af dårlig sigtbarhed brugte Richard en kamerastang til at fotografere hvalerne, som langsomt nærmede sig hans båd. Han pressede sit kamera til det yderste i det mørke vand. Til hans lettelse blev billedet knivskarpt, og parringsøjeblikket blev smukt foreviget.

Når en sydlig rethval-hun er klar til at parre sig, ruller den om på ryggen. Denne manøvre kræver, at hannen strækker sin penis hen over hunnens krop. Den newzealandske bestand af sydlige rethvaler, som maorier kalder for ”tohorā”, blev næsten udryddet af hvalfangere i 1800-tallet. Hver ny unge giver derfor nyt håb.

Billedet er taget ved Deas Head på Auckland-øernes kyst, New Zealand.

'Oppustet opvisning' af José Juan Hernández Martinez, Spanien ©

Original titel: 'Puff perfect' by Jose Juan Hernandez Martinez
Vinder i kategorien: 'Dyreportrætter'

José ankom til kravetrappens spilleplads om natten. I måneskæret gravede han sig et lavt skjul. Fra sin udkigspost fangede han hanfuglens fuldt oppustede profil, da den tog et kort hvil fra sin hektiske parringsdans.

Kravetrappe-hannen vender hvert år tilbage til sin spilleplads på De Kanariske Øer for at opføre en imponerende forestilling. Med løftet fjerkrave og hovedet kastet tilbage farer hannen fremad, for derefter at vende tilbage til udgangspunktet, hvile i et par sekunder og starte forfra.

Billedet er taget på den spanske ø Fuerteventura.

'Ndakasis død' af Brent Stirton, Sydafrika ©

Orginal titel: 'Ndakasi’s passing' by Brent Stirton
Vinder i kategorien: 'Fotojournalistik'

Brent fotograferede den redningsaktion, der kom Ndakasi til undsætning, da hun var blot to måneder gammel. En magtfuld trækuls-mafia havde brutalt slagtet hendes flok for at true de lokale parkbetjente. Brents seneste foto skildrer Ndakasis bortgang, mens hun ligger i armene på sin redningsmand og omsorgsperson gennem 13 år, parkbetjent Andre Bauma.

Takket være en 40 år lang og utrættelig bevaringsindsats med daglig beskyttelse af individuelle gorillaer er antallet af bjerggorillaer nu firdoblet til over 1000 individer.

Billedet er taget i Senkwekwe Center, Virunga Nationalpark, Den Demokratiske Republik Congo.

'Den lyttende fugl' af Nick Kanakis, USA ©

Original titel: 'The listening bird' by Nick Kanakis
Vinder i kategorien: 'Adfærd: Fugle'

Nick fik øje på en ung gråbrystet skovsmutte, der søgte efter føde. Da han vidste, den ville forsvinde ind i skoven, hvis han nærmede sig, udså han sig en plet af nedfaldne blade og ventede. Han havde heldet med sig. Den lille fugl hoppede ind i billedfeltet og pressede øret til jorden for at lytte efter små insekter.

Denne måde at spore bytte på bruges også af andre fugle, herunder solsorten. Gråbrystede skovsmutter lever på jorden og kan ofte høres, men ikke ses. De udsender høje, iørefaldende sange og raspende kald, mens de skjuler sig i underskoven.

Billedet er taget i Tatamá Nationalpark i regionen Risaralda, Colombia.

'Brillebjørnens usikre fremtid' af Daniel Mideros, Ecuador ©

Original titel: 'Spectacled bear’s slim outlook' by Daniel Mideros
Vinder i kategorien: 'Dyr i deres miljø'

Daniel satte kamerafælder op langs en vildtkorridor, som dyrene bruger for at nå de højtliggende sletter. Han placerede kameraerne for at vise, hvordan det naturlige landskab er ved at forsvinde. Bjørnen er indrammet i hjertet af billedet.

Brillebjørnens leveområde strækker sig fra det vestlige Venezuela til Bolivia, men arten er gået massivt tilbage som følge af fragmenterede og tabte levesteder. Efterhånden som mennesker fortsætter med at bygge og opdyrke jorden rundt om i verden, bliver der stadig mindre plads til dyrelivet.

Billedet er taget i Peñas Blancas, Quito, Ecuador.

'Magiske morkler' af Agorastos Papatsanis, Grækenland ©

Original titel: 'The magical morels’ by Agorastos Papatsanis.
Vinder i kategorien: 'Planter og svampe'

Agorastos ville gerne skabe et magisk billede af svampe, der ledte tankerne hen på folkeeventyr. Han ventede på, at Solen skulle filtrere gennem træerne og oplyse vandet i baggrunden. Derefter brugte han et vidvinkelobjektiv og blitz til at fremhæve morklernes labyrintiske former.

I mange dele af verden betragtes morkler som gastronomiske skatte, fordi de er vanskelige at dyrke, men i nogle skove vokser de naturligt.

Billedet er taget i Pieria, Grækenland.

'Slagets tinder' af Ekaterina Bee, Italien ©

Original titel: 'Battle stations' by Ekaterina Bee.
Vinder i kategorien: 'Unge fotografer op til 10 år'

Under en familieudflugt en forårsdag fik Ekaterina øje på to stridende hanner. De to alpestenbukke stødte hornene sammen og fortsatte med at udveksle slag, mens de stod på bagbenene som to boksere i en ring.

I begyndelsen af 1800-tallet var alpestenbukke næsten udryddet på grund af jagt, og færre end 100 overlevede i bjergene på grænsen mellem Italien og Frankrig. Takket være en vellykket bevaringsindsats er der i dag flere end 50.000.

Billedet er taget i Pian della Mussa, Piemonte, Italien.

'Ud af tågen' af Ismael Domínguez Gutiérrez, Spanien ©

Original titel: 'Out of the fog' by Ismael Domínguez Gutiérrez
Vinder i kategorien: 'Unge fotografer 11-14 år'

Da Ismael ankom til vådområdet, blev han skuffet over, at han ikke kunne se mere end et par meter frem for sig. Og han kunne slet ikke skimte de lappedykkere, han var kommet for at fotografere. Men da tågen begyndte at lette, løftede den sløret for dette iøjnefaldende motiv, og han snupper det smukkeste sort-hvide motiv af en fiskeørn, der sidder på et dødt træ og venter på, at tågen skal lette.
Fiskeørne overvintrer i Andalusien. Områdets mange reservoirer giver disse udbredte rovfugle adgang til lavvandet, åbent vand, der er klarere end mange floder og søer.

Billedet er taget i Los Hurones-reservoiret, Cádiz, Spanien.

'Den cubanske forbindelse' af Karine Aigner, USA ©

Original titel: 'The Cuban connection' by by Karine Aigner.
Vinder i kategorien: 'Prisen for bedste naturfortælling'

I århundreder har cubanere fanget sangfugle til brug for konkurrencer i fuglesang. I en turbulent tid præget af økonomiske sanktioner og politisk uro gav disse små, smukke fugle deres ejere selskab, underholdning og en mulighed for venskabelige konkurrencer i lokalsamfundet.

I dag, hvor cubanere kan rejse og udvandre til Nordamerika, har de taget denne tradition med sig over havet. Men bestandene af sangfugle styrtdykker, og amerikansk politi slår derfor hårdt ned på fangst, handel og konkurrencer med sangfuglene.

Billedet er taget i Cuba.


Kultur
Krimimessen 

Er du vild med krimier, så er der masser af gode oplevelser i vente. April er nemlig krimimåneden over dem alle! I marts/april afholdes Krimimessen i Horsens, Nordeuropas største festival for krimi og spænding. Her kan du møde danske og udenlandske krimiforfattere, forlag og boghandlere - samt…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^