Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster

Kategori: Jul

Brunkager - Opskrift på hjemmebagte brunkager

Julens gæster skal have lidt godt med på vejen. Med opskriften burde der være småkager til alle - også til julens gæster, som ifølge gamle juletraditioner ikke må 'bære julen ud' uden at få lidt godt med på vejen.

Sprøde, skårne brunkager til hele familien og julens gæster 

Skårne brunkager fulde af smag. Her en opskrift med sukat, mandler, kanel, kardemomme, nellike – og bagt med potaske, naturligvis. Når der anvendes potaske som hævemiddel i brunkager, er det fordi potaske i højere grad end natron og bagepulver giver kagerne den lækre, sprøde konsistens.

Opskrift på ca. 170 stk.

Tip: Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.


Det skal du bruge:

  • 150 g. sirup
  • 250 g. smør
  • 250 g brun farin
  • 1½ tsk potaske
  • 1 spsk vand
  • 100 g finthakkede mandler
  • 50 g finthakket sukat
  • 2 spsk stødt kanel
  • 2 tsk stødt nellike
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 500 g hvedemel


Sådan gør du:

  • Kom sirup, fedtstof og farin i en gryde og smelt det sammen. Tag det fra varmen
  • Udrør potasken i vand og bland det i den afsvalede fedtstofmasse
  • Bland finthakkede mandler og sukat, kanel, nellike og kardemomme i. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  • Tilsæt melet lidt ad gangen
  • Hæl dejen ud på bordet og ælt med håndfladerne til dejen er glat, ensartet og smidig
  • Del dejen op, så du har til 3 – 4 dejruller, ca. 4 cm i diameter
  • Sæt dejrullerne koldt til næste dag
  • Skær dejen i tynde skriver med en skarp kniv
  • Læg kagerne på bageplade med bagepapir
  • Bages øverst i forvarmet ovn. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.
  • Afkøles på rist til de er helt afkølet og sprøde, og opbevares i kagedåse
Julemad
Opskrift: Konfektkugler - små himmelske mundfulde 

Prøv nye, delikate variationer af hjemmelavet julekonfekt. Her er det konfektkugler med bla. krokant, blød nougat og salmiak-lakrids.

Læs mere
Julemad
Dobbelt op på flødesalget i december  

December rimer på julehygge, traditioner og god mad, og fællesnævneren for julegodterne er, at mange af dem indeholder piskefløde. Det gælder alt fra risalamande og bagværk til tarteletter og brun sovs. Derfor sprænger Karolines Køkkens flødesalg kurven i december, hvor vi danskere køber dobbelt så…

Læs mere
Julemad
Opskrift: Hjemmelavet fudge 

Vild med amerikansk butter fudge? Her får du anvisning til, hvordan du laver skønne fudge - med eller uden chokolade.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelboller uden mælk  

Jul er duften af friskbagte kanel- og kardemommeboller. Og selvom du ikke kan tåle laktose eller mælk, så skal du ikke undvære de klassiske, svenske kanelsnegle.

Læs mere
Julemad
Restemad: Kålsalat med spicy and og vaniljedressing 

Slip kreativiteten og krydderierne løs i juledagene. Her er opskriften på en herlig kålsalat med rester fra julebordet.

Læs mere
Julemad
Restemad: Spicy flæskestegstoast 

Ingen hyggelige juledage uden en flæskestegsmad. Her bringer vi opskriften på en særlig lækker variation med et spicy twist!

Læs mere
Julemad
Lyse småkager - Figurkager 

De er så fine, de små kardemomme og kanel småkager, og de både dufter og smager dejligt. Og så kan de dekoreres med glasur, trækkes på silkebånd og hænge som pynt på en julegren.

Læs mere
Julemad
Julens andesteg er økologisk 

Til jul skal der steg på bordet, og i stadig flere danske hjem er der økologisk and på menuen juleaften. Ifølge dagligvarehandlen er salget af økologiske ænder stigende. Hos Salling Group steg salget af hele ferske øko-ænder på tværs af føtex, Netto og Bilka med hele 42 procent sidste december i…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Louisas coleslaw 

Blandt lækkerier til julebordet bringer vi her Louisa Lorangs bud på en flot pink, sprød og spicy coleslaw med rødbeder, pastinak, persillerod og peberrod.
Få opskriften, og se også seneste nummer af magasinet Lorang & Co. som byder på masser af dejlige opskrifter, tips og idéer til julen.

Læs mere
Julemad
Chokoladesmåkager 

Lækre, bløde og med masser af chokoladesmag. De bliver allerbedst, hvis man bruger en god mørk chokolade, fx. Lindt eller Valrhona.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^