Økonomi: Mænd har stadig de bedst lønnede job
Økonomi: Mænd har stadig de bedst lønnede job 

Mænd tjener fortsat mærkbart mere end kvinder – og det kan ikke alene forklares med kvindernes større fravær i forbindelse med børn og sygdom..

Mænd tjener fortsat mærkbart mere end kvinder – og det kan ikke alene forklares med kvindernes større fravær i forbindelse med børn og sygdom.

Uanset hvordan man opgør lønnen – i forhold til det antal timer, der står på ansættelseskontrakten, eller i forhold til det antal timer, den enkelte reelt er på arbejde – så ligger mændenes løn over kvindernes. Gennemsnitligt tjener mænd mellem 12 og 19 % mere end kvinder, afhængigt af, hvordan lønnen opgøres.

Det fremgår af en ny analyse af lønforskelle i Danmark, som Socialforskningsinstituttet har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

Uddannelse og erhvervserfaring betyder mindre
En del af forklaringen på, at kvinder tjener mindre end mænd, er et lavere uddannelsesniveau, mindre erhvervserfaring, flere ansættelser i den kommunale sektor, i deltidsjob og i laverelønnede arbejdsfunktioner (fx omsorgsarbejde).

- Eftersom kvindernes uddannelsesniveau og erhvervserfaring er ved at indhente mændenes, kan vi forvente, at kvinderne efterhånden vil komme til at besætte en del af de samme arbejdsfunktioner som mændene, og dermed vil lønforskellen formentlig blive mindre. I perioden 1997-2001 har der dog uændret været fire gange så stor en andel af mændene som af kvinderne, der havde lederstillinger, så en helt ligelig fordeling på de forskellige arbejdsfunktioner får vi ikke i den nærmeste fremtid, siger forsker, cand.oecon., ph.d. Mette Deding.

Stor forskel på privat, statslig og kommunal sektor
Omkring 10 % af lønforskellen i den private sektor kan ikke forklares med de undersøgte forhold. Her kan individuelle faktorer – som fx motivation og synlighed på arbejdspladsen – tænkes at være af betydning. Denne uforklarede del er langt mindre i den statslige sektor og findes slet ikke i den kommunale.

Især i den kommunale sektor, men også i den private, har det negativ effekt på lønnen, hvis man holder børnepasningsorlov. Og netop barsels- og børnepasningsorlov samt barns første sygedag er den primære årsag til, at kvinder har et større fravær end mænd.

Undersøgelsen er baseret på registeroplysninger fra Danmarks Statistik på omkring 1 mio. lønmodtagere i alderen 25-59 år i perioden 1997-2001.

Kilde: Socialforskningsinstituttet

Penge & økonomi
Kvinder har færre penge til alderdommen end mænd 

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at kvindernes pensionsformuer er 25% mindre end mændenes.

Læs mere
Forbrugernyt
Betaler du for meget for din forsikring? 

Mange går stadig glip af en billigere forsikring, lyder det fra pensionskassers erhvervsorganisation Forsikring & Pension. Flere forbrugere er bevidste om, at de muligvis kan få en billigere eller bedre forsikring, men mange får alligevel ikke undersøgt mulighederne.

Læs mere
Penge & økonomi
Splittelse i familien omkring arv 

Fra brevkassen: Hun er bekymret for, at der skal opstå splittelse i familien i forbindelse med, at deres far i særlig grad har betænkt deres stedmor frem for sine børn, i sit testamente.

Læs mere
Penge & økonomi
Hendes løgne ødelægger forholdet 

Fra brevkassen: Han elsker hende højt, men hun er ved at ødelægge deres økonomi og forhold med sine løgne.

Læs mere
Penge & økonomi
Unødvendige tillægsforsikringer 

Hvert år tegner de nordiske forbrugere tillægsforsikringer for et beløb på mindst 1 milliard kroner. Nogle af forsikringerne er unødvendige. Få råd fra Fobrugerstyrelsen ...

Læs mere
Penge & økonomi
Vi gemmer udenlandsk valuta for milliarder 

Danske kvinder gemmer udenlandsk valuta for milliarder - men mændene har endnu mere rejsevaluta liggende !

Læs mere
Penge & økonomi
Spareråd i husholdningen 

Der bliver brugt mange penge i en ferieperiode, og derfor skal der som regel spares i før og tiden efter. Når det drejer sig om mad og husholdning, kan du strække dine penge på mange måder. Det drejer sig først og fremmest om at være prisbevidst ...

Læs mere
Penge & økonomi
Økonomer advarer mod afdragsfrie lån 

Efter kun et halvt år på markedet, udgør de afdragsfrie lån 10 procent af samtlige lån. Hvis renten stiger, kan det betyde flere tvangsauktioner..

Læs mere
Penge & økonomi
Ny guide til pensionsjunglen 

For de mange danskere, som ikke kan finde hoved eller hale i deres egen pension, er der hjælp i sigte...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Læs mere
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Læs mere
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte…

Læs mere
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du…

Læs mere
^