Ny forbrugeroplysning om hormonforstyrrende stoffer

Ny forbrugeroplysning om hormonforstyrrende stoffer 

Undgå unødvendige kemikalier i din hverdag. Det er et af hovedbudskaberne i en ny pjece om hormonforstyrrende stoffer, som Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Fødevaredirektoratet sender ud i dag.

Pjecen giver en kort status over den viden, vi har om hormonforstyrrende stoffer. Og den giver svar på en række spørgsmål.

"Jeg lægger stor vægt på at vi hver især har mulighed for at undgå unødvendige kemikalier i vores hverdag. Derfor har Miljøstyrelsen sammen med Sundhedsstyrelsen og Fødevaredirektoratet lavet den nye pjece til forbrugerne om hormonforstyrrende stoffer," siger miljøminister Hans Chr. Schmidt. "Det er vigtigt for mig, at forbrugerne får viden, som hjælper dem med at leve miljøvenligt. Det gør pjecen på en god og overskuelig måde."

Pjecen, som hedder "Stof til eftertanke – fakta om hormonforstyrrende stoffer", retter sig først og fremmest mod gravide og forældre med små børn. Pjecen giver lettilgængelig og sammenhængende information om de eventuelle risici for sundhedseffekter fra forskellige produkter, fra fødevarer og fra miljøet.

Pjecen fortæller kort om den viden, vi har om hormonforstyrrende stoffer i dag, og giver nogle gode råd til forbrugere, der vil være ekstra forsigtige og skåne miljøet mest muligt.. Pjecen suppleres med en lang række uddybende informationer om hormonforstyrrende stoffer på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke menneskers sundhed. Af den grund er der brug for flere undersøgelser og mere forskning. En lang række hormonforstyrrende stoffer er dog allerede forbudt eller reguleret af myndighederne. Nogle af de stoffer, som vi anser eller mistænker for at være hormonforstyrrende, er for eksempel organiske tributyltinforbindelser, dioxiner, PCB, DDT og DDE. For alle disse stoffer gælder, at det både er forbudt at anvende dem eller at udlede dem til miljøet. For andre stoffer gælder regler, som begrænser brugen og udledningen til miljøet.

Pjecen kan fås på biblioteker og apoteker over hele lande, hos lægen eller hos jordemoderen. Pjecen findes også på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^