Køb og sælg brugte biler uden problemer

Køb og sælg brugte biler uden problemer 

Den nye kampagne "Køb og sælg brugt bil – uden problemer" skal skabe bedre vilkår for forbrugerne...

Op mod en halv million brugte biler skifter årligt ejer i Danmark, men 40 % af handlerne ender med klager fra de utilfredse kunder. Det problem forsøger Forbrugerstyrelsen i samarbejde med autobranchen og FDM nu at rette op på med kampagnen: "Køb og sælg brugt bil – uden problemer".

Familie- og Forbrugerminister Carina Christensen er utilfreds med, at 40 % af alle handler med brugte biler ender med en klage. Derfor søsætter Forbrugerstyrelsen nu en kampagne i samarbejde med autobranchen og FDM, der skal være med til at skabe bedre vilkår for forbrugerne.

”Det er væsentligt, at der kommer fokus på forbrugernes rettigheder, og at bilbranchen får ryddet op. Derfor vil jeg i forlængelse af kampagnen også indkalde branchen til et møde for at sikre, at forbrugernes rettigheder respekteres,” siger Familie- og Forbrugerminister Carina Christensen.

Kampagnen "Køb og sælg brugt bil – uden problemer" retter sig både mod forhandlere og forbrugere og er blevet til på baggrund af en undersøgelse af brugtvognsmarkedet, som blev offentliggjort i Forbrugerredegørelsen 2006.

Undersøgelsen viste, at når danskerne køber bil, er det sjældent en ny bil, de parkerer i indkørslen. 77 % af alle biler, der skifter ejer i Danmark, er brugte biler. I den forbindelse opstår der mange misforståelser mellem brugtvognsforhandlere og købere om forbrugernes rettigheder i forhold til købeloven. Når den nye ejer går tilbage til forretningen med sin klage over den brugte bil, kan parterne derfor ikke nå til enighed. Undersøgelsen viste også, at flertallet af bilkøberne ikke har tilstrækkelig indsigt i, hvad en bil kan og ikke kan, og dermed ofte har uforholdsmæssigt høje forventninger til, hvad det er, man får for pengene. Det skal den nye kampagne rette op.

Kampagnen er rettet direkte til henholdsvis brugtvognsforhandlerne og forbrugerne og består af materialer, gode råd og konkrete redskaber til brug ved selve handlen.

Materialet til brugtvognsforhandlerne skal gøre forhandlerne klart, hvilke rettigheder forbrugerne har. Samtidig fortæller materialet, hvilke ting de skal tjekke bilen for og oplyse forbrugerne om, inden de sælger den. På den måde får forbruger og forhandler på forhånd afstemt forventningerne, så forbrugerne er indforstået med, hvad de får for pengene. Materialet bliver sendt direkte til samtlige landets 8500 brugtvognsforhandlere.

Informationsmaterialet til forbrugerne oplyser om rettigheder ved handel af brugtvogn og giver gode råd om køb af brugt bil. Materialet skal ligge på 44 biblioteker landet over, hvor lokale forbrugerrådgivere også vil stå klar med mere rådgivning.

På Forbrug.dk ligger der desuden et tema om køb og salg af brugte biler, hvor forbrugerne kan finde flere gode råd og mere information. Se:

Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
En god bog er populær adspredelse under Covid-19-krisen 

2020 var et usædvanligt stærkt læseår, skriver forskere ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet 'Lockdown Reading'. Deres undersøgelse af danskernes læsevaner under coronakrisen viser, at vi har læst væsentligt mere, end vi plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid for…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
Færre cykeluheld med cykler uden stang 

Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang, og det burde flere seniorer gøre, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Læs mere
Forbrugernyt
Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Læs mere
Forbrugernyt
Sundhed.dk: Coronapas er klar 

I dag begynder den gradvise genåbning af Danmark, hvor sundhed.dk og appen MinSundhed skal give danskerne mulighed for at vise coronapas, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb. Sundhed.dk forventer, at der, den kommende tid, vil…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver 10. dansker har fået stjålet cyklen: Sådan gør du livet surt for cykeltyven 

Forårets lyse dage og lune temperaturer betyder, at cyklen igen bliver fundet frem og bliver det foretrukne transportmiddel for mange danskere. Desværre betyder det også øget aktivitet hos cykeltyvene.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^