Er dit hjem medicinsikkert? 

Et stort antal danskere, herunder mange børn og unge, bliver hvert år indlagt som følge af medicinforgiftninger med bl.a. smertestillende piller og vitaminpiller. En stor del af disse forgiftninger kunne have været undgået, hvis tilgængeligheden af medicin i hjemmet var mindre. Men mange, især børnefamilier, tænker ikke over, at de smertestillende piller i fx køkkenskabet kan udgøre en risiko.

Det viser en undersøgelse foretaget for Panodil af Kompas Kommunikation, at børnene hos hver tredje børnefamilie kan få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen.

Giftlinjen: Forkert opbevaring fører til forgiftninger
Professor Kim Dalhoff, som arbejder med forgiftninger på Bispebjerg Hospital, hvor han er overlæge og medansvarlig for lægemiddelforgiftninger i Giftlinjen, peger på, at tilgængeligheden af medicin i hjemmet og risikoen for forgiftninger hænger sammen:
”I Giftlinjen hører vi om næsten alle slags forgiftninger. Både små børn som har fået fat på de søde vitaminpiller, de unge som har tømt familiens lager af smertestillende medicin pga. kærestesorg og de ældre, som ved en fejl har taget den forkerte medicin, fordi den fx stod sammen med fødevarerne. Fælles for dem alle er, at opbevaringen ikke har været sikker nok,” siger Kim Dalhoff.

Det kunne være endt galt
Stella Zederkof Stigfeldt fra Avedøre er mor til to børn på henholdsvis 5 og 7 år. Hun har selv oplevet, hvor lidt der skal til, før børn kan få fat i medicin. Således fik Stella et chok, da hun fandt sine to børn i gang med at spise vitaminpiller i et uopmærksomt øjeblik:
”Pillerne stod højt placeret på en kommode i stuen i måske 160 centimeters højde. Så jeg fik et kæmpe chok, da jeg kom ind i stuen og opdagede, at mine børn var i fuld gang med at spise pillerne. De nåede kun at spise et par stykker, men jeg er ikke i tvivl om, at hvis de havde haft tiden til det, så havde de tømt glasset,” fortæller Stella.
Efter episoden er Stella blevet meget mere opmærksom på hvordan vitaminpiller og medicin skal opbevares. Begge dele er nu gemt væk i skabet, og Stella undervurderer ikke længere børnenes kreativitet og klatreevner.

Falck: Forgiftninger kan forebygges
Hver dag året rundt er Falck ude hos danskere, som har brug for hjælp. I nogle tilfælde er det børn og unge med forgiftninger, som Falck kommer til undsætning. Men mange af forgiftningerne kunne være undgået, hvis mængden og tilgængeligheden af medicin i de danske hjem var mindre:
”Det overvejende antal af de medicinforgiftninger vi ser hos børn og unge, kan forebygges ved at mindske mængden og tilgængeligheden af medicin i hjemmet. De vigtigste huske-regler til forebyggelse er, at opbevare al slags medicin, inkl. vitaminpiller og naturlæge-midler utilgængeligt, for børn og unge, samt at mindske mængden af medicin i hjemmet og opbevare det separat fra f.eks. fødevarer, så man ikke tager medicinen ved en fejl,” fortæller lægelig direktør Matthias Giebner fra Falck, som påpeger, at de gode råd også gælder for dem, som ikke selv har børn, men får besøg af børn i deres hjem.

Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Bilpleje med omtanke 

Miljømæssigt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vasker og vedligeholder din bil. Nogle bilplejemidler indeholder, ifølge Miljøstyrelsen, svært nedbrydelige og miljøbelastende stoffer.. Derfor glæder om at være opmærksom, hvis man vælger at vaske og ordne bilen derhjemme, for her ender rester af…

Læs mere
Forbrugernyt
Verdensmestre i økologi 

Nye, globale økologital viser, at Danmark fortsat har det største øko-forbrug i verden, hvilket udgør lidt over 13% procent af det samlede fødevaresalg. Ved at vælge økologiske fødevarer er man garanteret mad uden rester af pesticider, bedre dyrevelfærd, plads til natur og omtanke for miljøet.…

Læs mere
Forbrugernyt
At køre med sne på bilruderne er farligt - og dyrt 

Med det ustadige danske vintervejr, ved man aldrig, hvad man har i vente. Her er de vigtigste tips og regler til dig, der kører i vintertrafikken.

Læs mere
Forbrugernyt
Coronapasset på sundhed.dk er klar til de rejselystne 

Sundhed.dk har netop lanceret den nyeste udgave af sine coronapas. De nye coronapas er blandt andet blevet udstyret med en QR-kode, der kan scannes, og dermed kan det let verificeres om coronapassene er ægte. Med de seneste ændringer lever sundhed.dk's coronapas op til EU-kravene, og derfor er det…

Læs mere
Forbrugernyt
Ny undersøgelse: Børn har svært ved at spotte influencer-reklamer på sociale medier 

En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at mange børn ikke kan identificere reklame-indhold fra influencers på sociale medier som YouTube. Det er et problem, mener erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^