31 velgørende organisationer er i luften med en national kampagne, der skal få danskerne til at snakke om testamentering.

Det gode testamente 

En landsdækkende kampagne gør op med et tabu og opfordrer danskerne til at testamentere. Uden testamente bestemmer arveloven, og den matcher ikke altid det moderne familieliv, lyder budskabet.

National kampagne slår hul på tabu
Vil man have indflydelse på fordelingen af sin arv, skal man skrive testamente. Derfor har Kræftens Bekæmpelse, Folkekirkens Nødhjælp og Dyrenes Beskyttelse sammen med 28 andre velgørende organisationer lanceret en landsdækkende kampagne med fokus på testamentering. Formålet er at vise, at det er relevant at tage stilling til arv, hvad enten man vil betænke sin kæreste, familie eller en god sag. Også selv om emnet kan være tungt.
"Testamente rimer lidt på død og privatøkonomi, og de emner har mange svært ved at tale om. Men alle har gavn af at skrive testamente, så derfor bør man gøre sig selv den tjeneste at tale om det alligevel. Desværre lægger langt de fleste ansvaret i hænderne på arveloven, og den tager altså ikke hensyn til moralske værdier og moderne familieliv," siger chefjurist i Hjerteforeningen og styregruppeformand i 'Det Gode Testamente' Ann Marie Panduro. Hun nævner blandt andet, at det er en udbredt misforståelse, at samlevende automatisk arver efter hinanden, hvis blot de har boet sammen i to år. For sådan er det ikke. Hvis samlevende ønsker at arve fra hinanden, kræver det, at de opretter et testamente. Et andet eksempel kan være, at man ønsker, at den arv, man efterlader sig, skal være særeje for ens børn. Det ønske kan kun opfyldes, hvis der er skrevet testamente.
Og det er der i de fleste tilfælde ikke. Ifølge en undersøgelse fra YouGov skriver 17 procent af danskerne testamente. Endvidere viser undersøgelsen, at bare 2 procent af danskerne betænker velgørenhed. Paradoksalt nok har 80 procent af danskerne i løbet af det seneste år givet penge til velgørenhed i forbindelse med eksempelvis indsamlinger. Det viser en opgørelse fra analysefirmaet AIM Creates.

31 velgørende organisationer bag Det Gode Testamente
Under navnet 'Det Gode Testamente' byder de 31 velgørende organisationer bag kampagnen nu danskerne op til at bryde tabuet og tage stilling til testamentering. På den måde håber organisationerne at kunne indsamle flere penge til udsatte børn og voksne, naturbevarelse, dyrevelfærd og bekæmpelse af fattigdom og sygdom.
"Hvis flere tager stilling, vil testamenterne i højere grad afspejle folks hjertesager, og vi vil formentlig se en stigning i donationer til velgørende formål. Danskerne er fantastisk gavmilde, når det kommer til velgørenhed, men desværre enormt berøringsangste, når det kommer til testamentering. Det er synd," siger Ann Marie Panduro.
Den landsdækkende kampagne er i luften på de sociale medier og består blandt andet af en række små videoer, hvor danskere deler deres tanker om testamentering. Se video herunder.

ERROR: Content Element with uid "2997" and type "media" has no rendering definition!

 

Organisationer og samarbejdspartnere i 'Det Gode Testamente': Aids-Fondet, Alzheimerforeningen, Amnesty International, Bibelselskabet Børn, Unge & Sorg, Børnecancerfonden, CARE Danmark, Danmarks Naturfredningsforening, Danske Hospitalsklovne, Danske Sømands- og Udlandskirker, Den Danske Naturfond, Diabetesforeningen, Dyrenes Beskyttelse, Folkekirkens Nødhjælp, Foreningen Grønlandske Børn, Gigtforeningen, Hjernesagen, Hjerteforeningen, Julemærkefonden, KFUKs Sociale Arbejde, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam, IBIS, Plan Danmark, Psykiatrifonden, Scleroseforeningen, SOS Børnebyerne, UlykkesPatientForeningen, World Animal Protection og WWF Verdensnaturfonden.

Forbrugernyt
Undgå dyre ekstraforsikringer på billeje når du rejser på ferien i udlandet 

Verden er langsomt ved at åbne op efter snart halvandet år med lukkede grænser, ind- og udrejseforbud, og rigtig mange danskere planlægger at skulle på sommerferie i udlandet i år.

Men måske er det ikke kun passet, der er blevet lidt støvet. For mens de fleste er opmærksomme på, at man skal…

Læs mere
Forbrugernyt
Tøjvask: Vasker du stadig tøj på 40 eller 60 grader? 

Gennem de seneste 10 år har du sikkert hørt budskabet igen og igen; "Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker." Men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet og spare penge, så skrues der stadig op for højt op for temperaturen. Det viser…

Læs mere
Forbrugernyt
En god bog er populær adspredelse under Covid-19-krisen 

2020 var et usædvanligt stærkt læseår, skriver forskere ved Københavns Universitet, der står bag forskningsprojektet 'Lockdown Reading'. Deres undersøgelse af danskernes læsevaner under coronakrisen viser, at vi har læst væsentligt mere, end vi plejer. Også blandt dem, der ikke har haft mere tid for…

Læs mere
Forbrugernyt
Indeholder garnet til dit strikkeprojekt farlige kemikalier? 

Flere og flere danskere har fået gang i strikkepindene, og der er med garanti produceret masser af hjemmestrikkede sokker og trøjer under corona-krisen. Miljøstyrelsen har derfor undersøgt, om strikkegarn er belastet med kemikalier i samme grad, som færdige tekstiler kan være, og om garnet…

Læs mere
Forbrugernyt
Færre cykeluheld med cykler uden stang 

Cirka hver 5. mandlige cyklist over 65 år kører på en cykel uden en stang, og det burde flere seniorer gøre, da det kan betyde færre cykeluheld, lyder det i en aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

Læs mere
Forbrugernyt
Boligadvokaten: Undgå at mægleren tager kontrollen over dine penge 

Vi skal undgå, at mægleren tager kontrollen over boligkøberens penge. Sådan lyder advarslen fra Danske BOLIGadvokater, som ser, at nogle af ejendomsmæglerne udnytter, at boligkøberne tror, at købsaftalen er en standard, og derfor overser, når der ”fifles” med indholdet.

Læs mere
Forbrugernyt
Sundhed.dk: Coronapas er klar 

I dag begynder den gradvise genåbning af Danmark, hvor sundhed.dk og appen MinSundhed skal give danskerne mulighed for at vise coronapas, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb. Sundhed.dk forventer, at der, den kommende tid, vil…

Læs mere
Forbrugernyt
Hver 10. dansker har fået stjålet cyklen: Sådan gør du livet surt for cykeltyven 

Forårets lyse dage og lune temperaturer betyder, at cyklen igen bliver fundet frem og bliver det foretrukne transportmiddel for mange danskere. Desværre betyder det også øget aktivitet hos cykeltyvene.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i…

Læs mere
Forbrugernyt
125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år i Danmark. Hvor de bliver af, er et mysterium, som først nu, efter 10 års efterforskningsarbejde, endelig er løst, skriver Dansk Retursystem.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^