Øget opmærksomhed omkring kosten før graviditet
Kvinder, som planlægger graviditet, anbefales at indtage 0,4 mg folat dagligt begyndende en måned før planlagt befrugtning til og med tre måneder efter befrugtningen for at nedbringe risikoen for alvorlige former for rygmarvsbrok.
Varieret kost dækker vitamin og mineralbehov
Når du er gravid, er det en god idé at tage udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens kostanbefalinger, som bygger på videnskabelige studier og undersøgelser omkring, hvordan kost til gravide sammensættes optimalt. I følge anbefalingerne bør kosten bestå af:
- fiberrige brød, mel og grynprodukter som grovbrød, rugbrød og havregryn.
- kartofler, ris og pasta i rigelige mængder.
- rigeligt med grønsager hver dag, især gulerødder, grønne bladgrønsager, forskellige kålsorter, bønnespirer og peberfrugter.
- frisk frugt hver dag, gerne citrusfrugter.
- 1/2 - 3/4 liter magre mælkeprodukter om dagen. Gerne ymer, ylette og kvark. Gerne ost.
- lever frarådes specielt i graviditetens første måneder. Gerne leverpostej. Magert kød bør foretrækkes. Gerne fisk, såvel fede som magre. Gerne æg.
- gravide bør så vidt muligt undgå alkohol.
- indtagelse af visse levnedsmidler kan øge risikoen for abort og forsterskader:
Lever frarådes
Lever frarådes, specielt i de første måneder, da det kan indeholde for meget A-vitamin.
Selv en moderat alkoholindtagelse kan skade barnet. Specielt i de første tre måneder er fosteret følsomt over for alkohol.
Kaffe bør begrænses til højst tre kopper dagligt af hensyn til koffeinindholdet. Andre koffeinholdige levnedsmidler (te og cola) bør ligeledes begrænses.
Vitaminer og mineraler
Hvis du ikke er sikker på at du får en tilstrækkelig varieret kost, anbefales det øgede behov for næringsstoffer dækket gennem en multivitamin-mineraltablet dagligt.
Jerntiskud
Jerntilskud i form af 50-70 mg ferrojern anbefales fra 20. graviditetsuge, hvis en blodprøve har vist små jerndepoter.
Hold gang i maven
Tarmbevægelserne er desuden ofte nedsat under graviditeten. En fiberrig kost er med til at regulere afføringen. Mod slutningen af graviditeten kan pladsforholdene i maven gøre det nødvendigt, at maden fordeles over mange små måltider.