Strandtaske Rice
Tank top i bambus materiale
Kjole slå-om effekt og paisley print
Store runde solbriller
Kategori: Bryllup
Placering omkring festbordet

En læser spørger ekspert i gode manerer Sanne Udsen, om reglerne for placering af gæsterne omkring festbordet...

Hej Sanne

Jeg holder fødselsdag for og har inviteret 17 personer.

Jeg vil placere min søn og sviger datter mellem vennerne - men det mener min ven er at tilsidesætte både svigerdatter og søn. Han påstår, at min søns plads er ved min side. Men jeg har to sønnesønner og kunne tænke mig een ved hver side, således at jeg sidder alene ved bordenden, har en sønnesøn ved hver side - og de har deres piger ved deres anden side.

Hvordan Kan du give et svar?

Tak Ragna

__________________________


Ekspert i takt & Tone Sanne Udsen besvarer brevkassen

Kære Ragna,

Lad os starte med reglerne for bordsætning ved en almindelig middag ved ét langt bord: Deltagerne placeres dreng-pige, dreng-pige. Ens bordherre er ham til venstre. Værtsparret sidder for hver sin bordende, hvis det går op. Det ville det gøre i dit tilfælde, da I, så vidt jeg kan forstå, er 18, og hvis der ellers er lige mange af hvert køn. Ægtepar sættes aldrig ved siden af hinanden og placeres helst, så de slet ikke kan se hinanden. Det betyder i situationen med ét langt bord, at de skal placeres ved samme side af bordet, men altså ikke ved siden af hinanden.

Er der flere borde, sættes de ved forskellige borde. Den fineste placering ved bordet er for en mand til venstre for værtinden og for en kvinde til højre for værten. Af samme grund er det værtindens bordherre, der holder tale for værtinden. Talen til værtinden, hvori der på selskabets vegne takkes for den udsøgte beværtning (som antages at være værtindens ansvar) var tidligere absolut de rigueur ved et bedre selskab. Denne skik forsvandt derefter i mange år, men har nu fået en form for comeback, selvfølgelig iblandet en vis portion ironi.


Ved et fødselsdagsselskab er det naturligvis fødselaren, der er hovedpersonen, og derfor er de to pladser ved siden af fødselaren de fineste. Men har du nogen pligt til at sætte din søn enten som din bordherre eller på den anden plads? Ikke så vidt jeg kan se. Faktisk synes jeg, det lyder som en glimrende ide at sætte dine to sønnesønner ved siden af dig. Du kan lade den ældste være din bordherre. Så er der spørgsmålet om deres kærester.


Traditionelt siger man, at selv om ægtepar skal skilles ad ved bordet, så må forlovede par have hinanden til bords. Det stammer imidlertid fra en tid, hvor de forlovede sjældent havde mulighed for at være meget sammen – og da slet ikke alene. Så med mindre dine sønnesønners piger er meget generte, så placer dem dog rundt blandt de andre gæster. Evt. kan den ene af dem få din søn til bords. Hvis din ven fungerer som din vært ved middagen (siden han blander sig i bordsætningen), så lad ham sidde ved den anden bordende og giv ham din svigerdatter til bords. Så burde ingen have grund til at føle sig forbigået. Og endelig må man sige, at alle burde egentlig bare være glade for at være med! Når der ikke er tale om et formelt selskab, bør man ikke tage alt for meget hensyn til "rangorden" ved bordsætningen.

Og til lykke med fødselsdagen!


Sanne Udsen

PS: Her er et tip til at gøre den vanskelige bordplanlægning lettere: Lav bordkortene med alle deltagernes navne, læg dem foran dig i to kønsopdelte bunker på skrivebordet eller sofabordet og begynd så fra en ende af. Nogle af dem vil have faste pladser (f.eks. dig selv), andre kan flyttes rundt. Først når du har den endelige bordplan, skriver du den ned. På den måde slipper du for at skulle strege ud igen og igen, og du risikerer ikke at glemme nogen. Og så har du jo bordkortene klar, når den store dag oprinder!

Bryllup
Blomsternes betydning

Med det store udvalg af smukke blomster og buketter, kan det være svært at vælge den helt rigtige til lejligheden. Men måske kan man lade sig inspirere af gamle traditioner, for ifølge Else Marie Kofod, traditionsforsker ved Dansk Folkemindesamling, så tillagde man tidligere de enkelte blomsterarter...

Læs mere
Bryllup
Ekslusivt brudeundertøj

Fra lingerimærkerne Wacoal Hunkemöller, Chantelle og Marie Jo, kommer yndigt lingeri til den store dag.

Læs mere
Bryllup
Det stemningsfulde efterårsbryllup

Efteråret danner den perfekte ramme om det superromantiske bryllup. Med naturens gyldne farver som kulisse og sæsonens grøntsager på menuen, er der lagt op til et stemningsfuldt og højtideligt arrangement.

Læs mere
Bryllup
Tjekliste til bryllups-planlægning

Et bryllup kræver som regel mere planlægning, end man forventer. Det kræver en god og gennemarbejdet huskeliste, at få overblik over arrangementets omfang og opgaver.

Læs mere
Bryllup
Når I vil giftes

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt – og også noget digitalt! Når du skal giftes, skal du huske at have styr på det digitale papirarbejde inden vielsen. Og det er ikke kun ægteskabserklæringen, der er digital. Nybagte forældre skal også klare navngivningen og udfylde omsorgs- og...

Læs mere
Bryllup
Kvindepar bliver oftere gift i kirken end mandepar

Knap tre ud af fire par af samme køn blev i 2018 gift borgerligt, men antallet af kirkelige vielser er stigende. I alle år har relativt flere kvindepar end mandepar valgt det kirkelige ritual, mens mændene i højere grad har holdt sig til den borgerlige vielse. Det skriver Danmarks Statistik på...

Læs mere
Bryllup
Brudekjoler

Foråret og sommerens bryllupper planlægges i øjeblikket. De store bryllupsmesser er årstiden store tilløbsstykke og brudeforretningerne viser deres ny, overdådige kjolekollektioner frem. Tager man blot et lille kig på udvalget, får man hurtigt fornemmelsen af det dilemma som enhver vordende brud må...

Læs mere
Bryllup
De mest populære bryllupssange

Sommeren har meldt sin ankomst, og bryllupssæsonen er skudt i gang. Spotify afslører hvilke sange, der hitter til bryllupsfesten.

Læs mere
Bryllup
Få festen sikkert i hus

Grimme huller i dugen og møgbeskidte stole var, hvad et brudepar stod med, da udlejeren havde sat det af før bryllupsfesten. Klag til virksomheden med det samme, hvis du er utilfreds, lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Bryllup
Hurra for håndtasken

For mange kvinder er håndtasken en vigtig accessorrie, men i bryllupssammenhæng er håndtasken lidt af en overset detalje - mærkeligt nok ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Bryllupskort

Bryllupskort

Brevåbner

Brevåbner

Er du pakket og klar til bryllupsrejsen?

Er du pakket og klar til bryllupsrejsen?

Smuk badekåbe

Smuk badekåbe

Nye Bøger
Alt det, du skal vide, for at få et vellykket bryllup

Bryllupsbogen er blevet til på opfordring af Christiane Schaumburg-Müller efter hendes eget bryllup med Liam O’Connor, hvor Jesper Høvring ikke kun stod for hendes brudekjole, men også gav idéer til at skabe rammerne for den perfekte fest.

Læs mere
Så tilspørger jeg dig - en bryllupsbog

Med bogen samler Niels Birger Wamberg mere end hundrede tekster og citater - fra folkeviserne til i dag - der alle omhandler brylluppet, altså hverken forelskelsen, forlovelsen eller ægteskabet, men selve formælingen. Henved 800 års litteratur præsenteres i denne ukronologiske samling af romantiske,...

Læs mere
Bryllupsguide

Det er helt naturligt, at forventningerne er store, når det drejer sig om den store bryllupsfest. Planlægningen af det perfekte bryllup kan imidlertid være en både forvirrende, frustrerende og ind i mellem uoverskuelig opgave, fordi der er så mange ting at holde styr på.

"Planlægningen af et...

Læs mere
Bryllup - fra frieri til fest

Den ultimative hjælp til planlægningen af den store dag. Takt- og toneekspert, Bill Holmberg, guider dig - se video >>

Læs mere
^