Terapeuten: Derfor har skilsmissebørn en øget risiko for overvægt  

En ny undersøgelse konkluderer, at skilsmissebørn oftere er overvægtige end børn, der bor med begge forældre. Parterapeut Peter Kongshaug ser tendensen som et udtryk for, hvor udfordret børn i skilsmisser ofte er.

”Skilsmissebørn har ofte et mere kompleks nærliv. De påvirkes følelsesmæssigt af at skulle skifte bolig, af at mor og far ikke kan lide hinanden, og af at skulle klare tingene mere selvstændigt, når det kommer til at få hverdagen til at hænge sammen” forklarer Peter Kongshaug. ”En skilsmisse er en trussel mod trygheden i et barns liv. Det reagerer børn regressivt på. De enten trækker sig ind i sig selv eller bliver mere udadrettede, og de balancer ofte et sted mellem, på den ene side at være mere tryghedssøgende, og på den anden side, at klare flere ting selv.” 

Det er i denne komplekse, omskiftelige hverdag, ofte med forældre, som hver i sær er optaget af at etablere et eget liv evt. sammen med en ny partner, at skilsmissebarnet kan være udfordret.

”Jeg oplever, at børn i skilsmisser kan have svært ved at finde den tryghed og forudsigelighed i hverdagen, som de har brug for. Og her kan maden spille en rolle. Spisning kan blive en slags egen omsorg, men kan også være en trøst eller et kærlighedssignal fra den voksne. Det at give barnet noget rart, er et helt arketypisk måde, at signalere: ”Jeg er din ven”. Desuden kan mad fungere som passivisering, når man, som enlige med hænderne fulde, skal have ro på under indkøb, i forbindelse med madlavning, telefonopringninger mm. ” forklarer Peter Kongshaug. ”Og når det at spise ikke længere kun handler om, at blive mæt, men i stedet styres af følelsesmæssige behov, så kan spisning tage overhånd og resultere i overvægt.”

Undersøgelse: Børn i kernefamilier trives bedre
Undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed viser endvidere, at børn, som bor sammen med begge forældre, i flere henseender har bedre sundhed og trivsel end børn, hvis forældre ikke bor sammen. Børn, der ikke bor sammen med begge forældre ved skolestart, har blandt andet større risiko for at have vanskeligheder i forholdet til jævnaldrende, ligesom der er større risiko for, at sundhedsplejersken har noteret en bemærkning om problemer med forældre-barn relationen. Men at kalde udadvendte skilsmissebørns adfærd for vanskelig, fordi de tager flere konflikter med kammeraterne, afdækker en fuldstændig fejllæsning at signalet, siger Peter Kongshaug.

"Overordnet er skilsmissebarnets markante opførsel, efter min mening, en simpel konsekvens af deres nye slags nomadeliv. De er dagligt tvunget til simpelthen at være mere udtalte om sig selv, for at få deres mobile liv til at fungere.  De er sig øjeblikkeligt bevidst, at det, der ikke går den rigtige vej, går den gale, og det skal de reagere de på. Derfor kan kammerater ikke længere få lov til små smarte bemærkninger, de har ikke plads til fejlfortolkninger. Tryghed er krumtappen i deres liv. Den går de efter. For før den er på plads, kan de ikke lege og lære. De har simpelthen en anden social kodning end dem, der bare lever i en uskyldig gentagende hverdag, hvor komfortzonen sjældent bliver udfordret." forklarer Peter Kongshaug og konkluderer:

”Så ja, skilsmissebørn kræver mere af de voksnes opmærksomhed, mere omsorg af sygeplejersken, mere årvågenhed af deres lærer, fordi de udtrykker deres behov enten direkte eller frustreret. Det er de tvunget til. Det gør de også derhjemme. Med tryghed som kode, kunne de, der passer på børn give den rigtige opmærksomhed. Men det gør omverdenens voksne ikke. Den har en masse regler for sig selv om, hvornår man tænder for varmelampen. ” 

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet? 

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Læs mere
Takt og tone
Takt & tone på daten 

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

Læs mere
Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud 

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Læs mere
Tager man medbragt mad med hjem?
Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem? 

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Læs mere
Spiser man fjerkræ med fingrene?
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene? 

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Læs mere
Alle guds børn
Takt og tone
Alle guds børn  

Alletiders kriminalroman af Sanne Udsen ...

Læs mere
Genkend psykopaten
Takt og tone
Genkend psykopaten  

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle.....

Læs mere
Takt og tone i tiden
Takt og tone
Takt og tone i tiden 

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Læs mere
Værtindegaven
Takt og tone
Værtindegaven 

Hvad gør man når de gaver man modtager er mere værdifulde, end dem man giver? Og hvad er god tone mht. værtindegaver?

Læs mere
Altid forsinket?
Takt og tone
Altid forsinket? 

Er du typen som altid kommer for sent til et arrangement, så får du her råd til hvordan du alligevel kan entrere med stil ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^