Afr

afr

Afr  

Oplev den kontroversielle historie AFR om mordet på statsminister Anders Fogh Rasmussen ...

En af årets mest kontroversielle og mest omtalte film kommer nu på DVD.

AFR en den fiktive dokumentar om mordet på den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen. Ved hjælp af sin helt egen form for fiktion, blandet med interviews, serverer den spillefilms-debuterende instruktør, Morten Hartz Kaplers, sin nytænkende, satiriske film. Han spiller selv den ene hovedrolle som Anders Fogh Rasmussens elsker og formodede morder, Emil, mens statsministeren selv spiller den anden via en mosaik af nyhedsklip og billeder.
Filmen udløste en mediestorm allerede inden biografpremieren. Næsten alle havde en holdning til AFR, men det var de færreste af de, der undsagde filmen, der rent faktisk havde set den.
På overfladen kan AFR virke som en provokerende dokumentarfilm, der først udråber den danske statsminister til at være homoseksuel for derefter at slå ham ihjel.

De mange flotte anmeldelser, det at den vandt hovedprisen på Filmfestivalen i Rotterdam og senest nomineringen til Nordisk Råds Filmpris er med til at bekræfte, at det slet ikke er AFRs hensigt at hænge statsministeren ud. Der er meget mere i den, og det opdager man, når man ser filmen.
F.eks bliver Anders Fogh Rasmussen også fremstillet som et følsomt menneske, som Afrika-ven og som selvopofrende idealist.
AFR er frem for alt en film, der ved hjælp af nogle stærke virkemidler stiller nogle interessante spørgsmål bl.a.:
• Hvad sker der, når et magtmenneske oplever noget i sit liv, der får ham til at ændre sin personlige holdning, hvilket får direkte indflydelse på hans politik og dermed resten af verden?
• Hvad sker der når en autonom og en statsminister – to personer fra meget kontrastfyldte miljøer – krydser veje privat?
Instruktør Morten Hartz Kaplers gik efter det højeste embede, da han skulle realisere sine ideer, og derfor blev det statsministeren og dermed Anders Fogh Rasmussen, der blev filmens hovedperson.
Men samtidig satte instruktøren sig i samme situation og valgte at fremstille sig selv som homoseksuel autonom. Så instruktøren gør det samme mod sig selv som han gør mod statsministeren.

Hvorfor er AFR så kontroversiel?
Når AFR chokerer skyldes det bl.a. filmens tema hvor en kendt statsminister bliver myrdet, at kendte personers udtalelser bliver manipuleret og brugt som kommentarer til mordet, og at hele filmen er iscenesat, så den ligner virkelighed.
AFR er en mockumentary – en fiktiv dokumentar, der blander virkelighed og fiktion, hvilket bl.a. uddybes af medieforsker Ib Bondebjerg i filmens ekstramateriale, som findes på DVD’en.
I AFR fortælles den fiktive historie på en faktuel måde med virkelige personer, og det betyder at filmens handling virker meget stærk, men også at man er nødt til at forholde sig til filmens form og indhold – hvordan det er lavet.

AFR signalerer tydeligt fra starten, at dette er fiktion fra ende til anden. Og sensationen – at statsministeren bliver myrdet og i filmen er homoseksuel, bliver ikke på noget tidspunkt misbrugt, men er med i filmen som en ramme for, hvordan filmens handling udvikler sig. Det er muligt, at man ser filmen med sensationsbilledet i hovedet, men man får meget mere med sig end det.

Bagom filmen
DVD’ens ekstramateriale består bl.a. et spændende bagom program, hvor instruktøren forklarer sin idé med filmen. Derudover er der kommentarspor, en trailer lavet i 2003, en kort feature fra filmens deltagelse på film-festivalen i Rotterdam og interviews med medieforsker Ib Bondebjerg, advokat Tyge Trie, forfatter Carsten Jensen samt med instruktør Morten Hartz Kaplers og producent Meta Louise Foldager.
Ekstramaterialet er med til at give en dybere forståelse for filmen og er bestemt værd at se nærmere på.

Kort om AFR
AFR tager sit afsæt i mordet på statsminister Anders Fogh Rasmussen. Hans hemmelige elsker, Emil, er hovedmistænkt. Alverdens statsledere, politikere og magtfulde samfundsstøtter er naturligvis forfærdede over ugerningen. Men efterhånden som begivenhederne - der leder op til den fatale morgen - afdækkes, begynder historien at tage en meget overraskende drejning…!

De medvirkende i filmen er i vid udstrækning nulevende politikere, der via både gamle og nyindspillede interview medvirker i historien og forholder sig til mordet, samt de omstændigheder, der omgiver det. Blandt de mange medvirkende er Kofi Annan, Romano Prodi, George W. Bush, Pia Kjærsgaard, Naser Khader, Søren Søndergaard, Helge Adam Møller og Henrik Qvortrup.

Wild Rose

’Wild Rose’ er en original og opløftende film om familie, livsdrømme og musik, der kommer direkte fra hjertet.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Sangklubben

'Sangklubben', med Kristin Scott Thomas og Sharon Horgan i hovedrollerne, er en opløftende og rørende film, baseret på en sand historie. Filmen er instrueret af Peter Cattaneo, der tidligere er nomineret til en Oscar for bedste instruktør for filmen 'The Full Monty'.

Læs mere

Bombshell – Opgørets time

’Bombshell – opgørets time’ giver et indblik bag facaden i verdenshistoriens mest magtfulde medieimperium, den ultrakonservative TV-station Fox News. Filmen er baseret på virkelige, skandaløse hændelser og er et portræt af de modige kvinder, der risikerede deres karriere og omdømme, ved at kæmpe…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

A Hidden Life

Krigsdramaet 'A Hidden Life', skrevet og instrueret af Terrence Malick, er baseret på den smukke og sande historie om den østriske bonde, Franz Jägerstätter, som nægtede at kæmpe for nazisterne under 2. Verdenskrig.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Portræt af en kvinde i flammer

Filmen 'Portrait de la jeune fille en feu' af den franske instruktør og manuskriptforfatter, Céline Sciamma, roses til skyerne af filmanmeldere, der kalder den 'et visuelt mesterværk' og de medvirkendes præstationer 'fantastiske og vidunderlige'.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Hai bisogno di restituire urgentemente l energia maschile? Kamagra è qui https://itfarmaci.com/kamagra-oral-jelly. Un effetto rapido con Kamagra è garantito!

PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^