Sult

Kategori: Diætist

Sult

Sult 

Det er ikke meningen, at man skal sulte. Det er ikke holdbart i det lange løb. Giv hellere køb på en smule af dit ambitionsniveau, for at opnå velvære – en kostomlægning fra Kostkompagniet skulle gerne være en løsningsmodel, som holder livet ud.

Det er ikke meningen, at man skal sulte. Det er ikke holdbart i det lange løb. Giv hellere køb på en smule af dit ambitionsniveau, for at opnå velvære – en kostomlægning fra Kostkompagniet skulle gerne være en løsningsmodel, som holder livet ud.

Det bedste man kan gøre, for at opnå en effektiv og langsigtet dæmpning af sulten, er at spise sig en ordentlig portion protein. Hvis proteinindholdet er højt nok, kan man tilnærmelsesvis spise det ”uden for beregning”. Dvs. du kan spise det oven i købet. I hvert fald findes der dokumentation for, at en gruppe mennesker, som spiser alt hvad de kan af en meget proteinrig (og fedtfattig) kost, taber sig omkring 10 kilo på 6 måneder.

Grunden til at den metode kan give resultater, trods det, at man spiser helt uden grænser, skal søges to steder: 1. Protein mætter mere end andre makronæringsstoffer (hvor kulhydrat jo ellers lige for tiden regnes for bedste slanke-substrat). 2. proteinmåltider løfter forbrændingen 30%, mens andre makronæringsstoffer kun løfter den 4%.

Kød mætter mere end brød
Man kan anskueliggøre at protein mætter langt bedre end kulhydrat ved at tænke på, at der er flere kalorier i en skive rugbrød end der er i en hel pakke skinke (eller andet kød/fisk/fjerkræ på ca. 3% fedt).
En ”ordentlig tallerken protein” kunne f.eks. være: 2-300g rå/ tilberedte grønsager til et bæger hytteost/ en dåse tun/ et bæger rejer/ en pakke skinke/kylling/kalkun i tern. Tilføj gerne en dressing af fromage frais, som har et højt protein-indhold. Eller grøntsagerne kunne være tilberedt. Svits evt. diverse grønsager i en tsk. sesamolie, hvidløg og lad det så simre med en halv deciliter soja – denne bi-ret er genial sammen med hytteost.

En decideret protein-tallerken indeholder ikke brød, kartofler, ris, pasta eller frugt.
Hvis du vil fastholde kalorierammen præcist, kan du erstatte dine pålægsmadder til frokost af protein-serveringer. Herved bespares 100 – 180 kalorier, hvilket f.eks kan investeres i at opgradere eftermiddagsmåltidet til også at være en proteintallerken. Af samme størrelsesorden, som den til frokost. Spiser man sådan er det nærmest umuligt at føle sult. Som en klient udtrykte det: Jeg kan godt føle afsavn, men jeg lider ingen nød.

Selve metoden, at opnå vægttab ved hjælp af proteiner, er slet ikke ny. Det har været velkendt i årtier, at man kan bane en sulte-fri vej ned i vægt. Lige for tiden er den, under tilnavnet Dr. Atkins Diet, voldsomt populær i USA, hvor magre kendisser (som fx Calista Flockhart, Madonna og Gerri Halliwell) bærer omvandrende vidnesbyrd om, at metoden næsten er for effektiv.
Men naturligvis er der en grund til, at vi ikke har valgt at udforme Kostkompagniets kostplaner på den helt proteinrige måde. Denne metode indebærer nemlig en meget sparsom mængde af kulhydrat, hvilket kan have ulemper (fx i forhold til den fysiske kapacitet).

En afbalanceret kostomlægning
En mere afbalanceret kostplan vil formentlig behage flere. Særdeles effektive kostplaner, der bare rykker fedtet af kroppen kan (og bør) laves individuelt af ens egen diætist, således at de anvendes under kontrollerede forhold. Ovenstående ombytningsforslag effektiviserer vægttabet, uden at man tilnærmelsesvis kommer over i en Dr. Atkins-model. Det vil sige at bivirkninger grundet kulhydrat-mangel undgås. Kort fortalt risikerer man hovedpine, dårlige ånde og tidlig udtrætning i forbindelse med fysiske aktiviteter af den aerobe slags (så som løb og aerobics).
Til gengæld er der den uomtvistelige fordel ved metoden, at sult er en by i Rusland. Måske derfor kan folk have vanskeligt ved at slippe metoden igen. Men man kan næppe være uenig i, at nogle af de før nævnte stjerner måske skulle have sluppet Dr. Atkins for lang tid siden.

PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^