Kategori: Sundhed

E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Symptomer på E. coli-infektion
Når E. coli-bakterier, der er potentielt farlige for mennesker, indtages, kan de forårsage en række symptomer. De mest almindelige er:

  • Mavekramper: Smerter og kramper i maven er ofte det første tegn på E. coli-infektion. Disse smerter kan være mere eller mindre intense.
  • Diarré: Et anden udbredt symptom er vandig og blodig diarré. Dette kan føre til dehydrering, hvilket er vigtigt at være opmærksom på.
  • Opkastning: Nogle mennesker med E. coli-infektion oplever opkastning, hvilket kan forværre dehydreringen.
  • Feber: Feber er en almindelig reaktion på E. coli-infektion. 
  • Generel utilpashed: Patienter med mave-tarm infektioner føler sig som regel udmattede og utilpasse på grund af infektionen.

Nyreskade (sjælden): I alvorlige tilfælde kan E. coli-infektion føre til nyreskade, hvilket manifesterer sig som nedsat urinproduktion og hævelse.

Symptomerne på E. coli-infektion begynder normalt 3-4 dage efter eksponering, men det kan variere fra person til person. De fleste mennesker kommer sig fuldt ud uden komplikationer, men for nogle kan infektionen være livstruende, især for børn, ældre og personer med svækket immunforsvar.

Smittekilder for E. coli
E. coli-bakterier kan forurene fødevarer på flere måder. De mest almindelige smittekilder er:

  • Råt eller underkogt kød: Især hakket kød som hakket oksekød, kylling og svinekød kan være smittekilder, hvis de ikke er opbevaret og gennemstegt eller kogt ordentligt.
  • Upastoriserede mejeriprodukter: Mælk og ost, der ikke er pasteuriseret, kan indeholde E. coli-bakterier.
  • Forurenet vand: Forurenet drikkevand kan sprede E. coli - også hvis det forurenede vand bruges til at skylle grøntsager og frugt.
  • Rå frugt og grøntsager: Ubehandlede frugter og grøntsager, især dem der er i kontakt med jord eller forurenet vand, udgør en risiko.
  • Forurenede overflader: Krydskontaminering fra forurenede overflader og køkkenredskaber kan også føre til E. coli-forurening.

Forebyggelse er afgørende

For at beskytte dig selv og din familie mod E. coli-infektioner er det vigtigt at følge nogle grundlæggende hygiejneregler og fødevaresikkerhedspraksis:

  • Kog kød ordentligt: Sørg for, at kød, især hakket kød, koges til en tilstrækkelig temperatur for at dræbe eventuelle E. coli-bakterier.
  • Undgå rå mælkeprodukter: Brug kun pasteuriserede mejeriprodukter.
  • Vask hænder grundigt: Efter kontakt med råt kød eller grøntsager, skal du vaske hænder omhyggeligt med sæbe.
  • Hold køkkenet rent: Desinficér overflader og redskaber for at forhindre kontaminering.

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på E. coli-infektion og søge lægehjælp, hvis de opstår, især hvis de er alvorlige. Tidlig diagnose og behandling kan hjælpe med at forhindre komplikationer.

Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^