Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre

Kategori: Sundhed

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de sundhedsmæssige, miljømæssige og dyrevelfærdsmæssige fordele ved at fravælge kød, så er det for mange et helt naturligt valg.

Lavere risiko for kroniske sygdomme

En af de mest oplagte fordele ved at spise vegetarisk, er en lavere risiko for at udvikle kroniske sygdomme. Det gælder blandt andet:

  • Hjertesygdom
    Ifølge forskning kan årsagen til at vegetarer har lavere risiko for hjertesygdom hænge sammen med en lavere forkost af forhøjet kolesterol og højt blodtryk (1)
  • Type 2-diabetes
    Indtagelse af uforarbejdet og forarbejdet kød er begge forbundet med højere risiko for diabetes type-2 (2)
  • Kræft i tyk- og endetarm, bugspytkirtel, mave og spiserør
    De senere år er det blevet klart, at kød fra okse, svin og lam – særligt hvis det er forarbejdet – øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Derudover er der forskning, som viser, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, mave og spiserør (3)

Bedre fordøjelse

Vegetarisk kost er ofte rig på kostfibre, som spiller en væsentlig rolle for fordøjelsen. Fibre hjælper med at regulere tarmbevægelser og støtter en sund tarmflora og forebygger forstoppelse.

Vægtregulering

Mange mennesker oplever vægttab ved at skifte til en vegetarisk kost. Det skyldes ofte et lavere indtag af mættede fedtstoffer og tomme kalorier fra forarbejdede kødprodukter. Derudover er vegetariske måltider ofte lavere i kalorier og rigere på næringsstoffer og fibre, der fremmer følelsen af mæthed.

Klimavenligt valg

Forskning bekræfter, at kødfri kost er forbundet med betydeligt lavere drivhusgasemissioner, mindre forurening og mindre vandforbrug, og at kødproduktionen belaster klimaet mellem 5 og 50 gange mere end produktionen af bælgfrugter. Forskere konkluderer, at fortsætter verdenen de høje forbrug af kød, kan det være medvirkende årsag til klimaændringer og tab af biodiversitet (4)

Spændende mad inspireret af verdenskøkkenerne

Plantebaseret kost bliver ofte fremstillet som lidt kedelig, ensformig mad tilberedt med et alt for begrænset udvalg af ingredienser. Men det er en skrøne, for der er et for mange overraskende udvalg af råvarer, mange måder at sammensætte dem på og masser af skønne krydderier, der kan fremhæve retternes smag. En fantastisk kilde til umami er fx svampe, ligesom de fleste vegetariske råvarer er fantastiske til fermentering.

     

    Restituering og hvilke efter sygdom
    Sundhed
    Frisk nok til træning? 

    Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

    Læs mere
    Forår
    Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

    Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

    Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

    Læs mere
    Opskrifter & råvarer
    Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

    De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

    Læs mere
    Sundhed
    Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

    Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

    Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

    Læs mere
    Sundhed
    Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

    En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

    Læs mere
    Sundhed
    Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

    I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

    Læs mere
    Sundhed
    E. coli: Symptomer og smittekilder 

    Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

    Læs mere
    Sundhed
    Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

    Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

    Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

    Læs mere
    Sundhed
    8 trick der hjælper dig huske 

    I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

    Læs mere
    Opskrifter & råvarer
    Derfor er bælgfrugter helt geniale  

    Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

    At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

    Læs mere
    PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
    Nyhedsbrev
    Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
    Nye Bøger
    Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

    Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

    Læs mere
    Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

    Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

    Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

    Læs mere
    Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

    Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

    Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

    Læs mere
    Vaginisme - Når kroppen siger nej

    Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

    Læs mere
    Shopping
    ^