Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?

Kategori: Sundhed

Selvom studier peger på, at der måske er flere sundhedsmæssige fordele ved intermittent fasting, så er det på nuværende tidspunkt udsigten til vægttab, der først og fremmest motiverer folk til at følge metoden. Vægttabet er resultat af det kalorieunderskud, man opnår, når den tid man har til spisning i løbet af dagen begrænses.

Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den populære form for spiseregulering, og forklarer her, hvorfor intermittent fasting (IF) har opnået så stor popularitet.

Principperne bag intermittent fasting

Intermittent fasting (IF) kan foregå på flere forskellige måder, hvoraf den såkaldt time-restricted eating (TRE) er den mest effektive. TRE bygger på principper, der handler om at begrænse sit kalorieindtag ved kun at spise i et fast og afgrænset tidsrum i løbet af døgnet. Den store fordel ved principperne bag metoden er, at man i modsætning til andre diætmetoder, ikke dikteres, hvad man må spise, men kun, hvornår man må spise - og netop dét kan for mange være en mere overskuelig, nem og enkel plan, at følge. 

Kalorieunderskud er forudsætningen for at opnå vægttab

Selvom studier peger på, at der måske er flere sundhedsmæssige fordele ved intermittent fasting, så er det på nuværende tidspunkt udsigten til vægttab, der først og fremmest motiverer folk til at følge metoden. Vægttabet er resultat af det kalorieunderskud, man opnår, når den tid man har til spisning i løbet af dagen begrænses.

Det lyder måske nemt, men som Philip Ruppert, postdoc ved Institut for Biokemi og Molekylærbiologi ved Syddansk Universitet, skriver, så forudsætter det naturligvis, at man ikke kompenserer for det kalorieunderskud, man har opnået under fasteperioden med store mængder kalorier i spiseperioden. Og dét kan for nogle være en udfordring, især hvis man i fasteperioderne, udover sultfornemmelsen, oplever irritabilitet og træthed som følge af lavt blodsukker. Nogle undersøgelser viser dog, at IF på længere sigt, kan bidrage til både et mere stabilt blodsukkerniveau, mere overskud og bedre søvn.

Andre mulige sundhedsmæssige fordele ved intermittent fasting

Udover IF-metodens vægtregulerende effekt, så peger studier på, at intermittent fasting kan have nogle metaboliske fordele, som forbedrer insulinfølsomheden og potentielt kan mindske risikoen for type 2-diabetes. Ifølge andre studier kan IF muligvis forbedre hjertesundheden ved at have en positiv indflydelse på kolesterolniveau og blodtryk.

Endelig tyder nogle forskningsundersøgelser på, at metoden kan være med til at stimulere produktionen af de proteiner, der har indflydelse på de hjerne- og nerveceller, der understøtter kroppens kognitive funktioner; vores sanser, hukommelse, indlæring, bearbejdning af information og problemløsning.

Hvilket spise- og fasteinterval er det mest optimale? 

Ifølge eksperter er intervallet 16:8 tilsyneladende den mest optimale opdeling af spise- og fasteperioder. Her følger man, i 5 ud af ugens 7 dage, en såkaldt time-restricted eating plan med faste i 16 timer, og 2-3 måltider i løbet af de resterende 8 timer af døgnet. Lægger man det 8-timers vindue, man har til spisning, tidligt på dagen, fra kl. 7 til kl. 15, så opnår man ifølge et nyt studie det største vægttab, fordi fedtforbrændingen påvirkes af stofskiftets døgnrytme.

Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^