Kategori: Sundhed

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de sundhedsmæssige, miljømæssige og dyrevelfærdsmæssige fordele ved at fravælge kød, så er det for mange et helt naturligt valg.

Lavere risiko for kroniske sygdomme

En af de mest oplagte fordele ved at spise vegetarisk, er en lavere risiko for at udvikle kroniske sygdomme. Det gælder blandt andet:

  • Hjertesygdom
    Ifølge forskning kan årsagen til at vegetarer har lavere risiko for hjertesygdom hænge sammen med en lavere forkost af forhøjet kolesterol og højt blodtryk (1)
  • Type 2-diabetes
    Indtagelse af uforarbejdet og forarbejdet kød er begge forbundet med højere risiko for diabetes type-2 (2)
  • Kræft i tyk- og endetarm, bugspytkirtel, mave og spiserør
    De senere år er det blevet klart, at kød fra okse, svin og lam – særligt hvis det er forarbejdet – øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Derudover er der forskning, som viser, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, mave og spiserør (3)

Bedre fordøjelse

Vegetarisk kost er ofte rig på kostfibre, som spiller en væsentlig rolle for fordøjelsen. Fibre hjælper med at regulere tarmbevægelser og støtter en sund tarmflora og forebygger forstoppelse.

Vægtregulering

Mange mennesker oplever vægttab ved at skifte til en vegetarisk kost. Det skyldes ofte et lavere indtag af mættede fedtstoffer og tomme kalorier fra forarbejdede kødprodukter. Derudover er vegetariske måltider ofte lavere i kalorier og rigere på næringsstoffer og fibre, der fremmer følelsen af mæthed.

Klimavenligt valg

Forskning bekræfter, at kødfri kost er forbundet med betydeligt lavere drivhusgasemissioner, mindre forurening og mindre vandforbrug, og at kødproduktionen belaster klimaet mellem 5 og 50 gange mere end produktionen af bælgfrugter. Forskere konkluderer, at fortsætter verdenen de høje forbrug af kød, kan det være medvirkende årsag til klimaændringer og tab af biodiversitet (4)

Spændende mad inspireret af verdenskøkkenerne

Plantebaseret kost bliver ofte fremstillet som lidt kedelig, ensformig mad tilberedt med et alt for begrænset udvalg af ingredienser. Men det er en skrøne, for der er et for mange overraskende udvalg af råvarer, mange måder at sammensætte dem på og masser af skønne krydderier, der kan fremhæve retternes smag. En fantastisk kilde til umami er fx svampe, ligesom de fleste vegetariske råvarer er fantastiske til fermentering.

     

    Opskrifter & råvarer
    Derfor er bælgfrugter helt geniale  

    Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

    At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

    Læs mere
    Sundhed
    Sukker og humørsvingninger 

    Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

    Læs mere
    Sundhed
    Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

    Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

    Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

    Læs mere
    Sundhed
    Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

    Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

    Læs mere
    Sundhed
    Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

    På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

    Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

    Læs mere
    Sundhed
    Har du øget risiko for at paradentose? 

    Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

    Læs mere
    Sundhed
    Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

    Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

    Læs mere
    Sundhed
    Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

    De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

    Læs mere
    Sundhed
    Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

    Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

    Også indenfor…

    Læs mere
    Sundhed
    Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

    Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

    Læs mere
    PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
    Nyhedsbrev
    Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
    Nye Bøger
    Shopping
    ^