Kategori: Sundhed

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de sundhedsmæssige, miljømæssige og dyrevelfærdsmæssige fordele ved at fravælge kød, så er det for mange et helt naturligt valg.

Lavere risiko for kroniske sygdomme

En af de mest oplagte fordele ved at spise vegetarisk, er en lavere risiko for at udvikle kroniske sygdomme. Det gælder blandt andet:

  • Hjertesygdom
    Ifølge forskning kan årsagen til at vegetarer har lavere risiko for hjertesygdom hænge sammen med en lavere forkost af forhøjet kolesterol og højt blodtryk (1)
  • Type 2-diabetes
    Indtagelse af uforarbejdet og forarbejdet kød er begge forbundet med højere risiko for diabetes type-2 (2)
  • Kræft i tyk- og endetarm, bugspytkirtel, mave og spiserør
    De senere år er det blevet klart, at kød fra okse, svin og lam – særligt hvis det er forarbejdet – øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Derudover er der forskning, som viser, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, mave og spiserør (3)

Bedre fordøjelse

Vegetarisk kost er ofte rig på kostfibre, som spiller en væsentlig rolle for fordøjelsen. Fibre hjælper med at regulere tarmbevægelser og støtter en sund tarmflora og forebygger forstoppelse.

Vægtregulering

Mange mennesker oplever vægttab ved at skifte til en vegetarisk kost. Det skyldes ofte et lavere indtag af mættede fedtstoffer og tomme kalorier fra forarbejdede kødprodukter. Derudover er vegetariske måltider ofte lavere i kalorier og rigere på næringsstoffer og fibre, der fremmer følelsen af mæthed.

Klimavenligt valg

Forskning bekræfter, at kødfri kost er forbundet med betydeligt lavere drivhusgasemissioner, mindre forurening og mindre vandforbrug, og at kødproduktionen belaster klimaet mellem 5 og 50 gange mere end produktionen af bælgfrugter. Forskere konkluderer, at fortsætter verdenen de høje forbrug af kød, kan det være medvirkende årsag til klimaændringer og tab af biodiversitet (4)

Spændende mad inspireret af verdenskøkkenerne

Plantebaseret kost bliver ofte fremstillet som lidt kedelig, ensformig mad tilberedt med et alt for begrænset udvalg af ingredienser. Men det er en skrøne, for der er et for mange overraskende udvalg af råvarer, mange måder at sammensætte dem på og masser af skønne krydderier, der kan fremhæve retternes smag. En fantastisk kilde til umami er fx svampe, ligesom de fleste vegetariske råvarer er fantastiske til fermentering.

     

    Sundhed
    Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

    Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

    Også indenfor…

    Læs mere
    Sundhed
    Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

    Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

    Læs mere
    Efterår
    Kan vinterbadning forebygge demens? 

    Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

    Læs mere
    Sundhed
    Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

    I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

    Læs mere
    Sundhed
    Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

    Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

    Læs mere
    Sundhed
    Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

    Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

    Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

    Læs mere
    Sundhed
    Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

    Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

    Læs mere
    Sundhed
    Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

    Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

    Læs mere
    Sundhed
    Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

    Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

    Læs mere
    Sommer
    Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

    Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

    Læs mere
    PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
    Nyhedsbrev
    Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
    Nye Bøger
    Shopping
    ^