Unik plantekilde til D-vitamin året rundt
D-vitamin er vigtig for kroppens evne til at optage calcium (kalk), der styrker dannelsen af muskel- og knoglevæv, og mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed. I sommermånederne sørger sollyset for, at vi får dækket kroppens behov for vitaminet, men da Danmark i vinterhalvåret ligger hen i mørke, er der brug for andre kilder til D-vitamin. Her er champignon, der dyrkes indendørs under UV-lys hele året, én af de få ikke-animalske kilder til D-vitamin.
Det plantebaserede D-vitamin kaldes D2-vitamin, hvilket indholdet af i champignoner varierer alt efter mængden af UV-lys, de har været eksponeret for under væksten. I rå og ubehandlet form indeholder champignoner omkring 10 ug D2-vitamin pr. 100 g., hvilket nogenlunde svarer til det daglige tilskud af D-vitamin, Sundhedsstyrelsen anbefaler.
Styrker immunforsvaret
Champignoner indeholder også mineralet selen, der fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller. Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin, beta-karoten og C-vitamin, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der ved høje koncentrationer kan beskadige cellekomponenter, herunder DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft.
Virker kolesterolsænkende, antiinflammatorisk og gavner tarmens bakterieflora
Et højt kolesterolniveau i blodet er stærkt forbundet med hjertesygdom og udvikling af diabetes, hvorfor kolesteroltallet er vigtigt at holde øje med livet igennem. Champignon indeholder Beta-glucan, som er en type opløselig fiber, der kan være med til at mindske kroppens optagelse af kolesterol og øge kroppens evne til at bekæmpe infektioner.
Undersøgelser peger på at Beta-glucan fiber fungerer som præbiotisk fiber, der fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier og fremmer et gunstigt tarmmiljø, hvilket også spiller en vigtig rolle for et velfungerende immunforsvar.
Virker blodtrykssænkende
De små svampe indeholder også kalium, som er et vigtigt mineral, der har indflydelse på nerve- og muskelcellers funktion og cellernes evne til at fungere sammen. Men at finde det optimale kaliumniveau er en hårfin balance. Et højt kaliumniveau har en blodtrykssænkende virkning, men et for højt kaliumniveau kan udløse hyperkaliæmi, hvilket især mennesker med nyresygdom bør være opmærksomme på.
Er svampe sikre for alle?
- Champignon er generelt sikre at spise, medmindre man har allergi over for svampe eller skimmelsvamp.
- Rå svampe kan forårsage fordøjelsesbesvær for nogle mennesker.
- Champignon bør ifølge Fødevarestyrelsen, varmebehandles, før de spises. De indeholder nemlig nogle kræftfremkaldende stoffer (phenylhydrazin-derivater), som mindskes ved afdampningen, når svampene steges eller koges. Af samme grund anbefaler styrelsen, at man begrænser indtaget af champignon til højest to kg om året.
Tips
- Champignoner opbevares bedst i køleskab i originalemballagen.
- Champignoner bør først rodskæres umiddelbart før brug. Så holder de sig friske i længere tid.
- Champignoner skal ikke ligge i blød, men blot skylles hurtigt i kold vand. Så bevares aroma og konsistens bedst.
- En renset champignon mister hurtigt sin farve. Skal den bruges rå, er det derfor en god ide at dryppe med citronsaft, så beholder den farven længere.
- En frisk champignon skal sige knæk, når den deles.