Kategori: Sundhed

Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt fiberindhold, også har nogle vægtregulerende egenskaber.

Unik plantekilde til D-vitamin året rundt

D-vitamin er vigtig for kroppens evne til at optage calcium (kalk), der styrker dannelsen af muskel- og knoglevæv, og mindsker risikoen for udvikling af knogleskørhed. I sommermånederne sørger sollyset for, at vi får dækket kroppens behov for vitaminet, men da Danmark i vinterhalvåret ligger hen i mørke, er der brug for andre kilder til D-vitamin. Her er champignon, der dyrkes indendørs under UV-lys hele året, én af de få ikke-animalske kilder til D-vitamin.

Det plantebaserede D-vitamin kaldes D2-vitamin, hvilket indholdet af i champignoner varierer alt efter mængden af UV-lys, de har været eksponeret for under væksten. I rå og ubehandlet form indeholder champignoner omkring 10 ug D2-vitamin pr. 100 g., hvilket nogenlunde svarer til det daglige tilskud af D-vitamin, Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Styrker immunforsvaret

Champignoner indeholder også mineralet selen, der fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller. Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin, beta-karoten og C-vitamin, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der ved høje koncentrationer kan beskadige cellekomponenter, herunder DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft.

Virker kolesterolsænkende, antiinflammatorisk og gavner tarmens bakterieflora

Et højt kolesterolniveau i blodet er stærkt forbundet med hjertesygdom og udvikling af diabetes, hvorfor kolesteroltallet er vigtigt at holde øje med livet igennem. Champignon indeholder Beta-glucan, som er en type opløselig fiber, der kan være med til at mindske kroppens optagelse af kolesterol og øge kroppens evne til at bekæmpe infektioner.

Undersøgelser peger på at Beta-glucan fiber fungerer som præbiotisk fiber, der fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier og fremmer et gunstigt tarmmiljø, hvilket også spiller en vigtig rolle for et velfungerende immunforsvar.

Virker blodtrykssænkende

De små svampe indeholder også kalium, som er et vigtigt mineral, der har indflydelse på nerve- og muskelcellers funktion og cellernes evne til at fungere sammen. Men at finde det optimale kaliumniveau er en hårfin balance. Et højt kaliumniveau har en blodtrykssænkende virkning, men et for højt kaliumniveau kan udløse hyperkaliæmi, hvilket især mennesker med nyresygdom bør være opmærksomme på.

Er svampe sikre for alle?

  • Champignon er generelt sikre at spise, medmindre man har allergi over for svampe eller skimmelsvamp.
  • Rå svampe kan forårsage fordøjelsesbesvær for nogle mennesker.
  • Champignon bør ifølge Fødevarestyrelsen, varmebehandles, før de spises. De indeholder nemlig nogle kræftfremkaldende stoffer (phenylhydrazin-derivater), som mindskes ved afdampningen, når svampene steges eller koges. Af samme grund anbefaler styrelsen, at man begrænser indtaget af champignon til højest to kg om året.

Tips

  • Champignoner opbevares bedst i køleskab i originalemballagen.
  • Champignoner bør først rodskæres umiddelbart før brug. Så holder de sig friske i længere tid.
  • Champignoner skal ikke ligge i blød, men blot skylles hurtigt i kold vand. Så bevares aroma og konsistens bedst.
  • En renset champignon mister hurtigt sin farve. Skal den bruges rå, er det derfor en god ide at dryppe med citronsaft, så beholder den farven længere.
  • En frisk champignon skal sige knæk, når den deles.

 

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^