Kategori: Sundhed

Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men hos mennesker der lider af helbredsangst, er tanken svær at slippe, for hvad nu hvis lægen tager fejl? Sådan en mistanke vil få enhver til at dobbelttjekke symptomerne på nettet, og her vil man hurtigt blive bekræftet i, at dét man oplever, faktisk kan være tegn på flere alvorlige sygdomme.

Enhver kan forestille sig, hvor stressende det må være at føle, at de symptomer man oplever, ikke tages alvorligt og få de fleste til at bede om en anden læges vurdering. Hvor de fleste vil føle sig beroliget, når en endnu en læge kan konstatere, at man ikke fejler noget, så er mennesker med sygdomsangst sværere at overbevise. Igen og igen opsøges nye eksperter, og der bruges samtidigt timer på travle nettet igennem for mere sygdomsinformation. Den intense søgen efter at få svar kan være så svær at slippe, at det kan udvikle sig til det man kalder cyberkondri.

Er nogle mennesker mere disponerede for cyberkondri, end andre?

Udenforstående, venner og familie kan have svært ved at forstå, hvad det er der foregår, og vil ofte tolke det som en overreaktion. Det afholder mennesker med helbredsangst fra at tale med andre om, hvad de oplever, og mens bekymringerne hober sig op, bliver det sværere og sværere at få sovet og finde overskud til at klare hverdagen.

Da cyberkondri en forholdsvis ny diagnose, har forskere endnu ikke et klart billede over udbredelsen. Derimod hersker der ingen tvivl om, at cyberkondri er en yderst pinefuld og alvorlig lidelse, der bør være meget mere opmærksomhed omkring.

Hvorfor nogle mennesker udvikler cyberkondri, har undersøgelser forsøgt at belyse. Her har man blandt andet forsøgt at finde svar på, hvorvidt nogle personlighedstyper kan være mere tilbøjelige udvikle lidelsen. Forskning peger på, at der muligvis er en sammenhæng mellem mennesker der lider af cyberkondri, og mennesker, der i et eller andet omfang, har:

  • en introvert personlighed
  • tendens til at gruble over tingene
  • urealistiske høje forventninger til sig selv
  • en særlig stærk interesse for krop og sundhed

Kan cyberkondri behandles?

I erkendelse af at cyberkondri er en alvorlig lidelse, som muligvis er mere udbredt end det umiddelbart vurderes, forsøger undersøgelser at belyse sygdommen for at blive klogere på, hvordan lidelsen kan forebygges og behandles. På nuværende tidspunkt anbefaler Afdelingen for Funktionelle lidelser ved Aarhus Universitetshospital, kognitiv adfærdsterapi eller medicin eller en kombination af begge, som de bedste behandlingsstrategier.

Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^