Kategori: Sundhed

Brystkræft

Brystkræft  

En ny undersøgelse viser, at selv små mængder alkohol øger risikoen for at udvikle brystkræft hos kvinder. Den nye viden er endnu en brik i forsknernes kortlægningen af brystkræft ...

Efter at have indsamlet data fra mere end 184.000 kvinder har forskerne fundet ud af, at kvinder som nyder en til to drinks om dagen øger risikoen for at udvikle brystkræft med 32 procent. Resultatet af ny undersøgelse føjes til den lange række af undersøgelser kræftforskernes har foretaget i deres intense jagt på at blive klogere på kræft og forebyggelse.

Brystkræft er den kræftform, som koster næstflest kvinder livet på verdensplan - kun overgået af lungekræft. Eksperter anslår, at 1,2 millioner kvinder vil få konstateret brystkræft i 2008, og 500.000 vil dø af sygdommen.

Fakta om brystkræft
Brystkræft er først og fremmest en sygdom man kan være arvelig disponeret for. Har kvinderne i den nærmeste familie brystkræft, så er risikoen, statistisk set, forhøjet. Opgørelser viser også at kvinder der har fået deres første menstruation sent, har mindre risiko for at udvikle kræft. Det samme gælder for kvinder der går tidligt i overgangsalderen.

Fakta om brystkræft
De seneste års kræftforskning viser blandt andet at kvinder nedsætter risikoen for brystkræft:

● ved at føde børn tidligt, dvs. allerede i starten af tyverne. Graviditeten modner brystvævet, så det bliver mindre sårbart for kræftforandringer. For hver 5 år du som kvinde er ældre ved første barns fødsel, stiger risikoen for brystkræft typisk med 7%.
● ved at føde mange børn. Hver graviditet modner brystvævet, så det bliver mindre sårbart overfor kræft
● ved at amme børnene længe. Ved at amme barnet i to år og derover, vil man rent statistisk set halvere risikoen for brystkræft. Forklaringen er, at kvinden har færre menstruationer i ammeperioden og derfor ikke belaster brystvævet så meget med østrogen
● undgå rygning. Rygning øger brystkræftrisikoen med i gennemsnit 32. Tidlig rygestart, intensiv rygning, og flere års rygning før første graviditet er særlig farligt.
● undgå alkohol. Forskerne mener at årsagen til at indtagelse af alkohol øger risikoen for brystkræft, skyldes at alkohol øger mængden af østrogen i kroppen
● undgå overvægt. Fedtvæv danner østrogen i kroppen, hvilket øger kræftrisikoen
● dyrk motion. Moderat motion i mindst nogle timer om ugen nedsætter risikoen for kræft. Motion sænker østrogen-mængden i blodet
● undgå langvarige hormontilskud.
● p-piller i de tidlige teenageår øger risikoen for at udvikle brystkræft tidligt i livet med 50 pct.
● begræns indtaget af dyriske fedtstoffer
● indtag af b-vitaminet folinsyre nedsætter risikoen for at få brystkræft
● plantemedicin som rødkløver, ginseng- og sojaprodukter kan være kilde til brystkræft
● undgå miljøgifte
● få regelmæssig mammografi-check efter 55-årsalderen
● værn om livskvaliteten. Risikoen for at udvikle brystkræft øges hos kvinder, der har lidt af depression
● stress har også i mange år været genstand for kræftforskernes opmærksomhed. Mens tidligere undersøgelser har tydet på at stress var anledning til øget risiko for kræftsygdomme, så har en dansk undersøgelse vist, at kronisk stress tværtimod nedsætter kræftrisikoen, måske fordi stress hæmmer det kvindelige kønshormon østrogen
● undgå natarbejde. Natarbejde øger risikoen for brystkræft hos kvinder med på til 40%




Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Dagens Medicin, læge og forfatter Jerk W. Langer, Ugeskrift for Læger, Statens Institut for Folkesundhed, National Breast Cancer Foundation, ScienceDaily

Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^