Kategori: Sundhed

Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor kosmetik og hudpleje er citronen populær. Her anvendes æteriske citronolie som parfumestof, ligesom frugtens antibakterielle egenskaber også gør den velegnet som rengøringsmiddel. Faktisk er listen over citronens anvendelsesmuligheder så lang, at den med 20 millioner ton årligt, er blandt verdens største frugtafgrøder.

Der er ingen tvivl om, at citronen på mange måder er enestående, men især blandt de mange sundhedsmæssige anprisninger, gemmer der sig nogle, der ikke helt så veldokumenterede, som man skulle tro. Så hvad er fup og hvad er fakta om citronen?

  1. Kan man tabe sig ved at spise citroner?

    Det korte svar er nej. Selvom citroner har ry for at virke slankende, så findes der ingen videnskabelige undersøgelser, der bekræfter, at man ved at spise citroner eller drikke citronjuice, opnår vægttab. Forskere bag et mindre studie fra 2015 (1), vurderer dog, at en drik bestående af citron, sirup, cayennepeber og vand, muligvis kan have en vis vægtreducerende effekt i kombination med en kaloriebegrænset kost.

    En fiberrig kost kan fremme vægttab, og citroner har da også et højt fiberindhold i form af citruspektin. Pektinen sidder imidlertid primært i citronskallen og selve frugtkødet, så hvis man nøjes med citronjuicen, så er gevinsten forsvindende lille.
    Alt i alt er der altså ikke rigtigt noget belæg for at sige, at citroner slanker. Oplever man alligevel vægttab, hvis man over en periode har drukket citronvand, så skyldes det måske blot, at et stort glas vand, med eller uden citron, inden måltidet giver mæthedsfølelse og mindsker appetitten.
     
  2. Er citroner godt for fordøjelsen?

    Citron kan være med til at forbedre fordøjelsen og lindre symptomer som oppustethed og forstoppelse (2).
     
  3. Kan man kurere en forkølelse med citroner?

    Mens en kop varm citronte med honning har en dejlig lindrende effekt på forkølelsessymptomer, så findes der ingen kliniske forsøg, der bekræfter, at citroner og C-vitamin kan kurere en forkølelse, når man først har reddet sig den.

    Du har sikkert hørt om, hvordan store indtag af C-vitamin menes at mindske risikoen luftvejsinfektioner. Idéen opstod i 1970'erne, da en anerkendt videnskabsmand mente at kunne konkludere virkningen på baggrund af hans undersøgelser. Siden har forskere dog taget afstand fra påstanden, da ingen videnskabelige undersøgelser siden har understøttet den (3).
     
  4. Kan man få for meget citron?

    Medmindre man er allergisk overfor citroner, så er der ingen fare ved at spise dem i moderate mængder. Spiser man flere citroner i løbet af en dag, så kan man opleve ubehag som kvalme, mavekramper og diarré. Sure opstød og halsbrænd er også almindeligt, for i modsætning til hvad mange tror, så lindrer citronvand ikke reflukssymptomer – tværtimod vil de oftest forværres (4).
     
  5. Kan citroner påvirke vitaminniveauerne i kroppen?

    Citronens C-vitamin kan fint tages sammen med D-vitamin, tilgengæld kan indholdet af askorbinsyre i citrusfrugter betyde, at kroppen optager mindre B12-vitamin, hvis de vitaminerne indtages samtidigt (5).
     
  6. Kan citron påvirke din medicin?

    Undersøgelser peger på en mulig sammenhæng mellem indtag af C-vitamin og en reducerede effekt af nogle typer medicin. Det drejer sig blandt andet om nogle former for antipsykotisk medicin, antibiotika og blodfortyndende medicin (6), samt ADHD-medicin/methylphenidat (7). Det betyder, at det kan være uhensigtsmæssigt at spise/drikke citrusfrugter eller tage C-vitamintilskud på samme tidspunkt som man indtager sin medicin.
     
  7. Hvilke vitaminer og mineraler indeholder citronen?

    Citroner indeholder store mængder C-vitamin (askorbinsyre), som fungerer som antioxidant ved at fremme kroppens produktion af immunforsvarsceller (8), og produktionen af kollagen i bindevævet.
    Antioxidanter, der også kommer i form af E-vitamin og beta-karoten, regulerer niveauet af de såkaldte frie radikaler, som er er molekyler, der, ved høje koncentrationer, kan beskadige cellekomponenter, blandt andet DNA, proteiner og cellemembraner. Skader forårsaget af frie radikaler, især på DNA, spiller en rolle i udviklingen af blandt andet kræft og hjerte-kar-sygdomme (9).

    1 citron indeholder ca. 30 mg C-vitamin, hvilket er lidt under halvdelen af den anbefalede daglige dosis (10). Med tanke på citronens syrlighed er det dog nok de færreste, der har lyst til at spise mere end en enkelt citron dagligt, men så kan man jo supplere med andre og knapt så syrlige citrusfrugter, hyben, broccoli, solbær og peberfrugt, som også er rige på C-vitamin, og samtidigt kan nydes i større mængder. Citroner indeholder også i nogen grad calcium og kalium, der blandt andet regulerer muskel- og nervecellernes funktion, samt B-vitaminet folat, som kroppen har brug for til dannelsen af røde blodlegemer, som sørger for at transportere indåndet ilt ud til kroppens celler.
     
  8. Er citron godt for tænderne?

    For meget citron over en længere periode kan ætse tandemaljen og give syreskader, hvilket ikke kun gør tandoverfladen mere modtagelig for misfarvning, men også resultere i tandfølsomhed.
    Citroner - og især citronsaft, indeholder syre, som over tid kan slide tandemaljen. For at minimere risikoen for syreskader, så anbefaler tandlæger, at man begrænser indtaget af syrlige føde- og drikkevarer, og at man venter mindst en time, før man børster tænder. Overvej at drikke citronvand med et sugerør for at reducere syrens kontakt med tænderne.

    Ifølge forskning, så har tænder, og især tandkød, dog brug for C-vitamin, da C-vitaminmangel har vist sig at øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradentose (11)
     
  9. Er det citrusallergi?

    Citrusfrugter kan være allergifremkaldende, men den hudreaktion som mange oplever at få omkring munden, er ikke en allergisk reaktion, men blot en forbigående reaktion, som skyldes indholdet af frugtsyre. Pollenallergikere kan imidlertid reagere med allergireaktion på grund af krydsallergier (12).

    Makeup produkter indeholder oftest parfumestoffer, hvoraf mange kan udløse kontakteksem. Her er limonene, der udvindes skallen fra citrusfrugter og tilsættes til mere end halvdelen af alle parfumerede kosmetiske produkter, et af de mest allergifremkaldende (13).
     
  10. Er citron godt for hjertet?

    Citroner indeholder antioxidanter i form af flavonoider, som forskere mener kan have en hjertebeskyttende effekt, sænke blodtrykket og muligvis mindske risikoen for slagtilfælde (14).
     
  11. Virker citroner kolesterolsænkende?

    Ja. fibre fra citrusfrugter har vist sig at nedsætte kolesterolniveauet i blodet (15 ).
     
  12. Kan citroner forebygge nyresten?

    Citronsyren i citroner kan sandsynligvis reducere risikoen for dannelsen af nyresten, ved at øge udskillelsen calcium og citrat i urinen. Forudsætningen for at opnå den ønskede effekt er, at man hver dag drikker saften af 2 citroner fortyndet med vand (16).
     
  13. Er citron godt for huden?

    C-vitaminet i blandt andet citroner fremmer kollagenproduktionen, hvilket kan forbedre hudens elasticitet og reducere tegn på aldring (17).

 

Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^