Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Der er flere vigtige spørgsmål omkring privatøkonomien, du bør have styr på inden 31. december, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland.

Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

”Mange danskere glemmer at gå deres privatøkonomi igennem i løbet af året. Det er en skam, fordi de misser en lang række fradrag og gevinster,” forklarer advokat Elin L. Andersen. ”Skrues der på de rigtige knapper, kan man nemlig ofte få ekstra likviditet i husholdningsbudgettet,” siger hun, og nævner her en række områder, du bør være opmærksom på.

10 tips til økonomien du bør overveje - inden 31. december
af advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland

  1. Ratepension
    I 2023 må du indbetale 60.900 kr. på en privattegnet ratepension.
    Indbetaler du derimod til ratepension gennem din arbejdsgiver, kan du indbetale 66.195 kr. i 2023.
    Indbetalingerne til din ratepension trækkes fra din skattepligtige indkomst. Indbetalingen på din ratepension kan hermed give dig op til ca. 52,5 % i skattebesparelse nu og her.
  2. Afgiftsfrie gaver: Giv dine nærmeste en gave
    Du kan frit give gaver op til 71.500 kr. i 2023 til bl.a. børn og børnebørn. Når man giver afgiftsfrie gaver kan der gives en gave indenfor hvert kalenderår. Hver forælder/bedsteforælder kan give en afgiftsfri gave på 71.500 kr.
  3. Hold øje med renter af gæld og undgå skattesmæk i 2024
    Renterne er steget voldsomt i 2023, og derfor er der mange der har et større rentefradrag i 2023 end de havde i 2022. Du skal dog være opmærksom på at renterne kan falde i løbet af 2024. Både fordi din gæld er blevet mindre og som følge af et evt. fald i renterne. Hvis du ændrer din forskudsopgørelse for 2024 således at den tilpasses de faktiske omstændigheder, så slipper du for et skattesmæk for 2024. Dette kan ske på Skat.dk.
  4. Tilbagebetaling af for meget betalt skat
    Har du betalt for meget skat i 2023, og vil du gerne have pengene udbetalt hurtigt, skal du kontakte Skat senest den 31. december.
  5. Betal restskat til tiden og undgå renter
    Står du med restskat for 2023, skal du indbetale den før året rinder ud. Betaler du efter nytår, skal du betale dag-til-dag renter oveni.
  6. Fradrag for børnepenge og ægtefællebidrag
    Hvis du betaler børnepenge, eller ægtefællebidrag, skal du undersøge, om dette fremgår af din selvangivelse eller forskudsopgørelse. På den måde sikrer du, at du får det rigtige fradrag, idet beløbene er fradragsberettigede hos den, der betaler bidragene.
  7. Servicefradrag for private husholdninger
    Håndværkerfradraget er blevet afskaffet, hvorfor det ikke er muligt at få håndværkerfradrag for 2023. Du har derimod mulighed for at få et servicefradrag. Servicefradraget er et fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring, børnepasning og havearbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen.
    Arbejde, som er udført i 2023, skal være betalt senest 28. februar 2024, for at du kan få fradrag.
  8. Kørselsfradrag: Har du styr på hvor mange km. du har kørt til og fra arbejde?
    Når du nu alligevel er inde og rette i dine skatteoplysninger, så kan det være en god idé lige at tjekke om dit kørselsfradrag er korrekt.Kørselsfradraget beregnes efter hvor langt du har til og fra hjem til arbejde. Man kan ikke få fradrag for de første 24 km. og du skal således have mere end 12 km. hver vej før du er berettiget til et kørselsfradrag.
    Når SKAT beregner dit kørselsfradrag tager de udgangspunkt i at du arbejder 216 dage om året. Hvis du arbejder mere eller mindre end dette, skal du derfor manuelt tilrette antallet af dage.
    Du kan få forhøjet kørselsfradrag, hvis du bor i en yderkommune eller på visse små øer, og kører over 120 km om dagen mellem bopæl og arbejde. Du kan også få fradrag såfremt du kører over Storebæltsbroen. Hvis du er i tvivl kan du benytte kørselsfradrags beregneren på Skat.dk
  9. Træk tabsgivende aktier fra
    Har du aktier, der er faldet i værdi i 2023, kan du overveje at sælge dem, da aktietab modregnes i eventuelle aktiegevinster, som du skal betale skat af.
    Aktietab modregnes i beskatningen af aktieindkomsten. Du vil derfor kunne få en skattelettelse, hvis du sælger tabsgivende aktier inden årets udgang. Det er et krav - for at kunne bruge fradraget - at både aktietab og aktieindkomst stammer fra aktier, som er handlet på lige vis. F.eks. fra aktier, der er handlet på et reguleret marked - det der før hed børsnoterede aktier.
    Du skal være opmærksom på, at tabet først realiseres i det øjeblik du sælger dine aktier. Det er såedes ikke tilstrækkeligt at de blot er faldet i værdi.
  10. Har du egen virksomhed? Så sæt ekstra ind på pensionen
    Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende kan du indsætte op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fuldt fradrag i indbetalingsåret.
    Livrente, altså en pension med livsvarig udbetaling, og ratepension er to forskellige pensionsformer. Når du indbetaler penge på enten en livsvarig livrente eller en ratepension, får du fradrag for indbetalingerne i den personlige indkomst. Indbetaling til pension kan altså være med til at reducere skatten.
    Selvstændige er omfattet af 50.000 kr.’s-loftet for indbetalinger til ratepensioner og ophørende livrenter. Hvis den selvstændige også har lønindkomst, kan arbejdsgiveren således indbetale indtil 60.900 kr. (2023) på en ratepension eller ophørende livrente, uden at det påvirker 30 %-fradraget.
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^