Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Der er flere vigtige spørgsmål omkring privatøkonomien, du bør have styr på inden 31. december, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland.

Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

”Mange danskere glemmer at gå deres privatøkonomi igennem i løbet af året. Det er en skam, fordi de misser en lang række fradrag og gevinster,” forklarer advokat Elin L. Andersen. ”Skrues der på de rigtige knapper, kan man nemlig ofte få ekstra likviditet i husholdningsbudgettet,” siger hun, og nævner her en række områder, du bør være opmærksom på.

10 tips til økonomien du bør overveje - inden 31. december
af advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland

  1. Ratepension
    I 2023 må du indbetale 60.900 kr. på en privattegnet ratepension.
    Indbetaler du derimod til ratepension gennem din arbejdsgiver, kan du indbetale 66.195 kr. i 2023.
    Indbetalingerne til din ratepension trækkes fra din skattepligtige indkomst. Indbetalingen på din ratepension kan hermed give dig op til ca. 52,5 % i skattebesparelse nu og her.
  2. Afgiftsfrie gaver: Giv dine nærmeste en gave
    Du kan frit give gaver op til 71.500 kr. i 2023 til bl.a. børn og børnebørn. Når man giver afgiftsfrie gaver kan der gives en gave indenfor hvert kalenderår. Hver forælder/bedsteforælder kan give en afgiftsfri gave på 71.500 kr.
  3. Hold øje med renter af gæld og undgå skattesmæk i 2024
    Renterne er steget voldsomt i 2023, og derfor er der mange der har et større rentefradrag i 2023 end de havde i 2022. Du skal dog være opmærksom på at renterne kan falde i løbet af 2024. Både fordi din gæld er blevet mindre og som følge af et evt. fald i renterne. Hvis du ændrer din forskudsopgørelse for 2024 således at den tilpasses de faktiske omstændigheder, så slipper du for et skattesmæk for 2024. Dette kan ske på Skat.dk.
  4. Tilbagebetaling af for meget betalt skat
    Har du betalt for meget skat i 2023, og vil du gerne have pengene udbetalt hurtigt, skal du kontakte Skat senest den 31. december.
  5. Betal restskat til tiden og undgå renter
    Står du med restskat for 2023, skal du indbetale den før året rinder ud. Betaler du efter nytår, skal du betale dag-til-dag renter oveni.
  6. Fradrag for børnepenge og ægtefællebidrag
    Hvis du betaler børnepenge, eller ægtefællebidrag, skal du undersøge, om dette fremgår af din selvangivelse eller forskudsopgørelse. På den måde sikrer du, at du får det rigtige fradrag, idet beløbene er fradragsberettigede hos den, der betaler bidragene.
  7. Servicefradrag for private husholdninger
    Håndværkerfradraget er blevet afskaffet, hvorfor det ikke er muligt at få håndværkerfradrag for 2023. Du har derimod mulighed for at få et servicefradrag. Servicefradraget er et fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring, børnepasning og havearbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen.
    Arbejde, som er udført i 2023, skal være betalt senest 28. februar 2024, for at du kan få fradrag.
  8. Kørselsfradrag: Har du styr på hvor mange km. du har kørt til og fra arbejde?
    Når du nu alligevel er inde og rette i dine skatteoplysninger, så kan det være en god idé lige at tjekke om dit kørselsfradrag er korrekt.Kørselsfradraget beregnes efter hvor langt du har til og fra hjem til arbejde. Man kan ikke få fradrag for de første 24 km. og du skal således have mere end 12 km. hver vej før du er berettiget til et kørselsfradrag.
    Når SKAT beregner dit kørselsfradrag tager de udgangspunkt i at du arbejder 216 dage om året. Hvis du arbejder mere eller mindre end dette, skal du derfor manuelt tilrette antallet af dage.
    Du kan få forhøjet kørselsfradrag, hvis du bor i en yderkommune eller på visse små øer, og kører over 120 km om dagen mellem bopæl og arbejde. Du kan også få fradrag såfremt du kører over Storebæltsbroen. Hvis du er i tvivl kan du benytte kørselsfradrags beregneren på Skat.dk
  9. Træk tabsgivende aktier fra
    Har du aktier, der er faldet i værdi i 2023, kan du overveje at sælge dem, da aktietab modregnes i eventuelle aktiegevinster, som du skal betale skat af.
    Aktietab modregnes i beskatningen af aktieindkomsten. Du vil derfor kunne få en skattelettelse, hvis du sælger tabsgivende aktier inden årets udgang. Det er et krav - for at kunne bruge fradraget - at både aktietab og aktieindkomst stammer fra aktier, som er handlet på lige vis. F.eks. fra aktier, der er handlet på et reguleret marked - det der før hed børsnoterede aktier.
    Du skal være opmærksom på, at tabet først realiseres i det øjeblik du sælger dine aktier. Det er såedes ikke tilstrækkeligt at de blot er faldet i værdi.
  10. Har du egen virksomhed? Så sæt ekstra ind på pensionen
    Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende kan du indsætte op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fuldt fradrag i indbetalingsåret.
    Livrente, altså en pension med livsvarig udbetaling, og ratepension er to forskellige pensionsformer. Når du indbetaler penge på enten en livsvarig livrente eller en ratepension, får du fradrag for indbetalingerne i den personlige indkomst. Indbetaling til pension kan altså være med til at reducere skatten.
    Selvstændige er omfattet af 50.000 kr.’s-loftet for indbetalinger til ratepensioner og ophørende livrenter. Hvis den selvstændige også har lønindkomst, kan arbejdsgiveren således indbetale indtil 60.900 kr. (2023) på en ratepension eller ophørende livrente, uden at det påvirker 30 %-fradraget.
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^