Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang

Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Der er flere vigtige spørgsmål omkring privatøkonomien, du bør have styr på inden 31. december, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland.

Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

”Mange danskere glemmer at gå deres privatøkonomi igennem i løbet af året. Det er en skam, fordi de misser en lang række fradrag og gevinster,” forklarer advokat Elin L. Andersen. ”Skrues der på de rigtige knapper, kan man nemlig ofte få ekstra likviditet i husholdningsbudgettet,” siger hun, og nævner her en række områder, du bør være opmærksom på.

10 tips til økonomien du bør overveje - inden 31. december
af advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland

  1. Ratepension
    I 2023 må du indbetale 60.900 kr. på en privattegnet ratepension.
    Indbetaler du derimod til ratepension gennem din arbejdsgiver, kan du indbetale 66.195 kr. i 2023.
    Indbetalingerne til din ratepension trækkes fra din skattepligtige indkomst. Indbetalingen på din ratepension kan hermed give dig op til ca. 52,5 % i skattebesparelse nu og her.
  2. Afgiftsfrie gaver: Giv dine nærmeste en gave
    Du kan frit give gaver op til 71.500 kr. i 2023 til bl.a. børn og børnebørn. Når man giver afgiftsfrie gaver kan der gives en gave indenfor hvert kalenderår. Hver forælder/bedsteforælder kan give en afgiftsfri gave på 71.500 kr.
  3. Hold øje med renter af gæld og undgå skattesmæk i 2024
    Renterne er steget voldsomt i 2023, og derfor er der mange der har et større rentefradrag i 2023 end de havde i 2022. Du skal dog være opmærksom på at renterne kan falde i løbet af 2024. Både fordi din gæld er blevet mindre og som følge af et evt. fald i renterne. Hvis du ændrer din forskudsopgørelse for 2024 således at den tilpasses de faktiske omstændigheder, så slipper du for et skattesmæk for 2024. Dette kan ske på Skat.dk.
  4. Tilbagebetaling af for meget betalt skat
    Har du betalt for meget skat i 2023, og vil du gerne have pengene udbetalt hurtigt, skal du kontakte Skat senest den 31. december.
  5. Betal restskat til tiden og undgå renter
    Står du med restskat for 2023, skal du indbetale den før året rinder ud. Betaler du efter nytår, skal du betale dag-til-dag renter oveni.
  6. Fradrag for børnepenge og ægtefællebidrag
    Hvis du betaler børnepenge, eller ægtefællebidrag, skal du undersøge, om dette fremgår af din selvangivelse eller forskudsopgørelse. På den måde sikrer du, at du får det rigtige fradrag, idet beløbene er fradragsberettigede hos den, der betaler bidragene.
  7. Servicefradrag for private husholdninger
    Håndværkerfradraget er blevet afskaffet, hvorfor det ikke er muligt at få håndværkerfradrag for 2023. Du har derimod mulighed for at få et servicefradrag. Servicefradraget er et fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring, børnepasning og havearbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen.
    Arbejde, som er udført i 2023, skal være betalt senest 28. februar 2024, for at du kan få fradrag.
  8. Kørselsfradrag: Har du styr på hvor mange km. du har kørt til og fra arbejde?
    Når du nu alligevel er inde og rette i dine skatteoplysninger, så kan det være en god idé lige at tjekke om dit kørselsfradrag er korrekt.Kørselsfradraget beregnes efter hvor langt du har til og fra hjem til arbejde. Man kan ikke få fradrag for de første 24 km. og du skal således have mere end 12 km. hver vej før du er berettiget til et kørselsfradrag.
    Når SKAT beregner dit kørselsfradrag tager de udgangspunkt i at du arbejder 216 dage om året. Hvis du arbejder mere eller mindre end dette, skal du derfor manuelt tilrette antallet af dage.
    Du kan få forhøjet kørselsfradrag, hvis du bor i en yderkommune eller på visse små øer, og kører over 120 km om dagen mellem bopæl og arbejde. Du kan også få fradrag såfremt du kører over Storebæltsbroen. Hvis du er i tvivl kan du benytte kørselsfradrags beregneren på Skat.dk
  9. Træk tabsgivende aktier fra
    Har du aktier, der er faldet i værdi i 2023, kan du overveje at sælge dem, da aktietab modregnes i eventuelle aktiegevinster, som du skal betale skat af.
    Aktietab modregnes i beskatningen af aktieindkomsten. Du vil derfor kunne få en skattelettelse, hvis du sælger tabsgivende aktier inden årets udgang. Det er et krav - for at kunne bruge fradraget - at både aktietab og aktieindkomst stammer fra aktier, som er handlet på lige vis. F.eks. fra aktier, der er handlet på et reguleret marked - det der før hed børsnoterede aktier.
    Du skal være opmærksom på, at tabet først realiseres i det øjeblik du sælger dine aktier. Det er såedes ikke tilstrækkeligt at de blot er faldet i værdi.
  10. Har du egen virksomhed? Så sæt ekstra ind på pensionen
    Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende kan du indsætte op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fuldt fradrag i indbetalingsåret.
    Livrente, altså en pension med livsvarig udbetaling, og ratepension er to forskellige pensionsformer. Når du indbetaler penge på enten en livsvarig livrente eller en ratepension, får du fradrag for indbetalingerne i den personlige indkomst. Indbetaling til pension kan altså være med til at reducere skatten.
    Selvstændige er omfattet af 50.000 kr.’s-loftet for indbetalinger til ratepensioner og ophørende livrenter. Hvis den selvstændige også har lønindkomst, kan arbejdsgiveren således indbetale indtil 60.900 kr. (2023) på en ratepension eller ophørende livrente, uden at det påvirker 30 %-fradraget.
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Shopping
^