Kategori: Sundhed

Ifølge sundhed.dk kan en hunlus lægge 4-5 æg om dagen, som efter ca. 11 dage klækkes, og nye lus kommer ud. Det vil sige, at barnet i værste tilfælde kan have en lusefamilie på omkring 75 medlemmer, hvis der går 4 uger mellem luse-tjek.

Mange forældre tjekker ikke børnene for lus 

Der er en god forklaring på, hvorfor danske børnefamilier igen og igen må tage kampen op mod lusene. En undersøgelse gennemført af Meda viser, at 30% af de danske forældre kun tjekker for lus en gang om måneden – eller sjældnere. Godt nok tjekker 2 ud af 3 forældre minimum hver 2. uge, om deres børn har lus, men denne indsats kan vise sig at være forgæves, når den sidste tredjedel ikke finder tættekammen frem oftere end hver 4. uge. Og på den tid kan problemet have udviklet sig til langt op over begge ører på børnene. Bogstaveligt talt.

Tjek for lus en gang om ugen

En ekspert inden for området mener, at det er problematisk, at så stor en del af forældrene ikke tjekker oftere for lus – netop fordi det er dem, der er de vigtigste aktører, hvis man skal lusene til livs.
"Indsatsen mod lus står og falder med forældrene. Det er altafgørende, at de er opmærksomme på, hvad der rører sig i børnenes hår. Tjekker de ikke for lus ofte nok, kan de stå med et problem, som pludselig har spredt sig til andre familiemedlemmer og børnenes venner. Det er en god idé at tjekke børnenes hår for lus mindst en gang om ugen, så man kan tage problemerne i opløbet," siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda, der producerer lusemidlet Licin, der behandler og forebygger lus.

Forældre informerer ikke skole og børnehave

Knap 1 ud af 3 af de adspurgte i undersøgelsen informerer ’ikke hver gang’ eller ’aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus – og det kan have konsekvenser.
"Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen eller i institutionen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at sprede sig til flere børn og familier, før det bliver opdaget," siger Kristine Kofoed.
Og der er faktisk en stor velvillighed blandt forældrene til at gøre noget, når klasselæreren eller pædagogen melder ud, at der er lus. Hele 90 % svarer nemlig, at de kæmmer en gang om ugen eller oftere, når de bliver informeret om luseangreb. Omfanget af luseangrebet kan dermed meget vel afhænge af, hvem lusene først finder vej til – er det et barn, hvis forældrene siger det videre, eller et, hvis forældre er tavse om lusene.

Alle kan få lus

Alle kan få lus, men det er især i skole- og institutionsmiljøerne, at lus spreder sig som en steppebrand. Det er nemlig typisk børn i alderen 3-12 år, der smittes, og det er altså lige meget, hvor grundigt du vasker poderne bag ørerne, for hygiejne spiller ingen rolle, når det kommer til at tiltrække lus. Faktisk kan du og dine børn også have lus uden at vide det – det er nemlig ikke alle, der oplever symptomer, når de bliver angrebet af lus.

Ikke alle oplever kløe, når de har lus, og for nogle kan der gå flere uger, før de får symptomer som kløe eller skællignende pletter der sidder fast i håret. Andre oplever det slet ikke. Når lusene bider i vores hud for at suge blod, kan spyttet fremkalde en allergisk reaktion, der gør, at det kommer til at klø. Når lusene først har bidt sig fast, kan de være svære at komme af med, men det er ikke umuligt.

Sådan kommer man effektivt lusene til livs:

  1. Grundig kæmning
    Du kan ikke komme uden om en grundig kæmning af håret. Det nemmeste er at gøre håret vådt, komme balsam i og rede det igennem, før du starter kæmningen med en tættekam, da det vil få lusene til at sidde stille. Væbn dig med tålmodighed – det tager lang tid at være grundig. Kæmning skal gøres hver anden dag i minimum 14 dage.
  2. Luseshampoo eller lusemidler
    Det kan være en god idé at supplere kæmningen med brug af luseshampoo eller lusemidler, der anvendes for at kvæle lusene og deres æg. Ældre midler, der indeholder stoffet permethrin, er der udviklet stor grad af resistens overfor, så derfor bør der i stedet anvendes Dimeticon-produkter. De er dokumenteret som mere effektive end permethrin.
    Du bør kun bruge lusemidler, på dem der har levende lus i håret.
  3. Alle skal behandles på samme tid
    Når et barn i institutionen eller familien er blevet ramt af lus, er det vigtigt, at alle får behandling på samme tid – også selvom de måske ikke udviser symptomer på at være smittet med lus. Hvis et andet barn eller familiemedlem har uopdagede æg i hovedbunden, vil disse når de udklækkes kunne smitte andre igen.
  4. Genbehandling
    Det er vigtigt, at man sørger for at genbehandle for at sikre sig, at man er kommet helt af med lusene – også deres æg. Lusene lægger nemlig 5-8 æg dagligt ved hovedbunden, som kan være svære at se. Æggene vokser efterfølgende ud med håret og ses som små hvide eller sorte prikker, og det er derfor vigtigt, at man med tålmodighed kæmmer håret hver anden dag i 14 dage, for at være sikker på at ingen æg efterfølgende udklækkes og fortsætter bestanden.
  5. Forebyggende
    Den bedste forebyggelse er at kæmme håret jævnligt. Da det ikke er alle, der oplever symptomer, er det den bedste måde at holde faren nede på. Der er også udviklet forskellige forebyggende midler, der sprayes i håret på alle familiemedlemmer i perioder med øget risiko for lus. 

 

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^