Kategori: Sommer

Kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en ny undersøgelse svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen. Nu opfordrer grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz kvinderne til at tage grill handsken på og udforske den endeløse række af muligheder der er for tilberedning af sommermaden på grill.

Kvinde, grib grillhandsken!  

Grillsæsonen er over os, og mens kvinderne regerer i salatkøkkenet, er det fortsat mændene, der holder skansen ved de glødende kul, når kødet skal tilberedes, skriver Dansk Gartneri. Madskribent og foodstylist Lone Kjær giver her sine bedste tips til at vippe herrerne af pinden og indføre lækkert grønt på grillmenuen.

Kvinder får mere grønt på grillen

Sommertid er grilltid, og der er ikke noget bedre end duften af varme grillkul, der spreder sig i hele haven. Men selvom der bliver lagt masser af tid i at tilberede det lækre tilbehør inde i køkkenet, er det sjældent kvinderne, der griber grillhandsken, når maden skal tilberedes under åben himmel. Det er typisk pølser og bøffer, der får eneret på kullene, men hvis kvinderne kommer til, kan det måske betyde, at hele familien får en sundere grillaften med mere grønt på grillen. 

Det er nemlig kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en undersøgelse foretaget af Dansk Gartneri Sæson, der svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen, hvorimod over 80% af de adspurgte mænd svarer, at de klarer grillmaden. For grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz giver det god mening, at kvinderne har fokus på tilbehøret og ikke så meget på grillen: 

”Kvinderne går mere op i, at familiens aftensmad skal være sund, og derfor er det typisk dem, der står for salaten og resten af tilbehøret til grillmaden. Mændene har så i mellemtiden kunne indtage pladsen som grillmester i familien og høste ros for at lave maden. Og det burde ikke være sådan, for der er så mange velsmagende og sunde, grønne sager at smide på grillen!”, siger Tina Scheftelowitz.  

Det er altså ganske få kvinder, der tager sig fornøjelsen af at grille lækre livretter til familien i sommervejret. Det skyldes måske, som Tina Scheftelowitz også påpeger, at ilden og grillen traditionelt set har været mandens domæne. Årsagerne til det kan være mange. Muligheden for at købe ekstraudstyr og at være herre over kødindtaget kunne være nogle af dem.  Det, at mange kvinder tror, at det er svært at tænde op, og at det lugter grimt af tændvæske, holder måske også kvinderne væk.  Hun anbefaler kvinderne at hoppe ud i det og nyde sommeraftenens dufte og lyde over et glas god rosé, mens mændene tager tjansen i køkkenet.

"For der er ikke noget mere sexet end en mand, der skrubber kartofler og snitter grøntsager på mandolinjernet", tilføjer Tina Scheftelowitz. 

Undersøgelsen peger også på, at langt størstedelen af de adspurgte, faktisk over 90%, svarer ’ja’ til at der grilles kød, når der er gang i kullene, mens knap 30% kaster sig over grøntsagerne. Hvis kvinderne får indflydelse, er der måske mulighed for at snige nogle grøntsager ind på grillen. Der er nemlig masser af sunde og indbydende alternativer til den klassiske frankfurter eller røde bøf med grillstriber. Grøntsager gør sig godt i friske salater til det grillede kød, men der er også masser af grønne sager, der nyder godt af den aromatiske smag af gode grillkul. 

Lone Kjærs grønne grillopskrifter

Madskribent og foodstylist, Lone Kjær, giver her et par af sine bedste opskrifter, der gør det nemt at komme i gang med at tilberede grøntsager på grillen. Få flere skønne opskrifter på Sæson.dk som drives af Dansk Gartneri.

 

5 tips til en glødende grillsucces:

  • Læg spyd i vand i 30 minutter, så der ikke går ild i dem på grillen. Skær grøntsagerne i store stykker, så de ikke falder igennem risten. Placer grøntsagerne på spyddet og grill dem til de er færdige.
  • Ved at pensle grøntsager med olie eller marinade slipper du for, at de brænder fast på risten.
  • Squash, asparges, peberfrugt, løg, majs, fennikel og tomat er alle fantastiske grøntsager til grillen.
  • Hold øje med uret! De fleste grøntsager skal ikke have meget mere end 5 minutter. De kan hurtigt gå fra grillstriber til forkullet.
  • Hav altid hygiejnen for øje. Råt kød og grøntsager har det ikke godt sammen, så hold dem adskilt. Hvis du har brugt skærebræt, kniv, grilltang mv. til råt kød, så skal det ikke benyttes til grøntsagerne.
Forår
Sæson: Pak picnickurven  

På denne tid af året er Danmark med sikkerhed det skønneste sted i verden. Efter en kold og våd tid, synes sol og sommertemperaturer endelig at være kommet til landet. Ude i naturen, i skoven og langs stranden, venter de allerdejligste oplevelser, der ikke kan undgå at løfte energiniveauet og…

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Forår
Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Læs mere
Frugt & bær gazpacho
Sommer
Frugt- & bærgazpacho 

Nyd sommerens frugt og bær i en lækker og læskende sommergazpacho!

Læs mere
Sommer
Copenhagen Pride Week 2020 

København bliver i høj grad multikulturel under årets Copenhagen Pride Week, når mere end 100.000 danskere og gæster fra mere end 85 lande deltager i festugen, 18. til 23. august 2020. Her venter der et overflødigshorn af vilde fester, events, vigtige debatter, underholdning og spektakulære…

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Sommer
Opskrift: Minns rabarberkage 

Man behøver ikke have opholdt sig længe i Sverige, før man støder på ordet ’fika’. I mit tilfælde blev jeg bekendt med begrebet, da genboen til det hus, hvor jeg ferierede, kiggede forbi og spurgte: ”Är det inte dags att fika?” Mens jeg vred min hjerne for at gætte, hvad hun spurgte om, kom hun mig…

Læs mere
Sommer
Badeoplevelser for enhver smag 

Med lange, varme sommerdage, gør det godt med en kølig dukkert. Og det behøver ikke foregå fra et fluepapir af en badestrand. Prøv en badesø, et friluftsbad, et havnebad - eller hvad med at tage på badeanstalt, hvor du kan bade og sole dig, og frit kan lufte deller og appelsinhud i dameafdelingen.…

Læs mere
Sommer
Hvorfor smager danske jordbær bedre? 

Du ved det godt. Uanset om du foretrækker dem med sukker, mælk og fløde eller helt naturligt som de er, smager danske jordbær bare bedre end dem, der kommer fra udlandet. Men ved du også hvorfor? Forklaringen er, ifølge Dansk Gartneri, enkel og handler om sort, friskhed og modenhed.

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^