Hjemmegjort er som bekendt velgjort og når I selv har stået ved røreskålen, så ved I, hvad der er puttet i dejen. I har også handlefrihed og sætter selv kursen. Opskrifter kan bruges til inspiration, men det gode ved brød- og kagebagning er, at der er plads til at eksperimentere. Her kan man fx bage brød med andre melsorter end man plejer, og opleve, hvordan det kan tilføje ny smag og krumme til brødet.

Frem med mel og forklæde! 

Store Bagedag, som hvert år afvikles torsdag i uge 42, er en dansk mærkedag, der har til formål at fejre bagetraditionen og samværet omkring bagning. Det er en oplagt anledning til at invitere familie og venner til en dag i køkkenet, hvor der hygges og fremtrylles duftende friskbagte brød og kager.

Idéer til fejring af Store Bagedag

Måske står bagning af familiens yndlings brød eller kager højst på ønskelisten, men man kan også lade sig inspirere af andre kulturers traditionelle bagværk, lære nye teknikker eller afprøve nye opskrifter. Efter indsatsen i køkkenet, så er kronen på værket naturligvis et veldækket te- og kaffebord, så man kan smage på lækkerierne.

  • Bag med familien: Læg op til at aktiviteterne foregår i et stille og roligt tempo, så der skabes en dejlig stemning med plads til hyggesnak og små pauser.
  • Bagning med børn: Børnene kan lære om råvarerne og mål/vægt, ligesom de vil opleve glæde og stolthed ved at have del i brødbagningen.
  • Bagekonkurrence: Arranger en bagekonkurrence med venner eller kolleger, hvor alle kan vise deres færdigheder.
  • Del opskrifter: Udveksl dine yndlingsopskrifter med familie og venner.
  • Støt en god sag: Bag kager og sælg dem med henblik på at indsamle penge til en velgørende organisation.

Tips

  1. Ud over at være en hyggelig fællesoplevelse, så kan der også bages i portioner, så man har til flere dage eller til at fryse ned, og derved spare lidt på husholdningsbudgettet.
  2. Ved selv at bage er der god mulighed for at få mere fuldkorn i brødet, og når det kommer til kager, så det er muligt at tage udgangspunkt i sæsonens råvarer, frugt og grøntsager. Prøv fx en gulerodskage, æblekage, pæretærte eller måske en græskarkage.
  3. Efterårsferien kaldtes tidligere for kartoffelferie, så hvorfor ikke prøve at bage med kartofler? Det er billigt, sundt og velsmagende!
  4. For nogle er det at bage ren meditation og afslapning, mens andre kan føle, at det ikke er helt så let at overgive sig til freden og roen. Prøv at sætte lidt behageligt musik på og mærk, hvordan det kan ændre en småstresset stemning.
  5. Og husk de gyldne regler om, at finde ingredienserne frem inden I går gang; det gør det hele meget nemmere. Sørg for at alt er klar: ovn, bagepapir og evt. forme samt rigeligt med viskestykker. Læs opskriften godt igennem først, så overblikket er til stede. 
  6. Hvis dejen skal æltes, så und dig selv og brødet at ælte længe og grundigt. Resultatet bliver langt bedre.
Sensommer
Valnødder: Valnøddekrokant - Sweet N Salty 

Valnødder smager forrygende i brød, supper og salater. Valnødder kan også syltes og nydes med ost - eller blive til den lækreste, knasende valnøddekrokant! Her får du opskriften på en valnøddekrokant i en sød-salt version, der er et helt eventyrligt godt match til vanilieisen.

Læs mere
Miljø
Stop Spild af Mad: Har du æbler tilovers? 

Tonsvis af æbler i danske private haver bliver ikke plukket, fordi danskerne ofte har hverken tid eller overskud til at plukke og indsamle deres egne frugter. Derfor opfordrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad til at man inviterer venner og bekendte til æblepluk, hvis man ikke har tid til at…

Læs mere
Sensommer
Tyttebær tid: Råsyltede tyttebær 

Af tyttebær kan man koge det lækreste tyttebærsyltetøj, men de små bær er også ganske velegnede til råsyltning. Råsyltede tyttebær er virkelig godt til kødretter, til stegt fisk og vildt, i sandwich såvel som i pandekager med flødeskum.

Læs mere
Sensommer
Æblefestival i Sverige 2022 

Byen Kivik er en lille, hyggelig havneby, der er kendt for sine små krogede gader, gamle bindingsværkshuse og stokroser. I weekenden den 24. og 25. september bliver den stille idyl imidlertid afbrudt, for så er det igen blevet tid til årets Æblefestival.

Læs mere
Sensommer
SelvPluk 2022: Tag på æblerov 

Nu bugner æbletræerne af plukkeklare æblesorter som Discovery, Guldborg og Gråsten, og selvom man ikke har et æbletræ i haven, så er der stadig gode muligheder for at smage nyplukkede æbler.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Krydderurteeddike 

Når sommeren går på hæld, er det tid til at høste de sidste, friske krydderurter i køkkenhaven. De friske urter er fulde af smag, og kan både tørres og fryses til vinterens retter. Urterne kan også hældes på flaske sammen med eddike, og allerede efter et par uger, har du din helt egne aromatiske…

Læs mere
Sensommer
Sommerribs: Saftige, syrlige og sødmefulde 

Ribs er en uimodståelig delikatesse, især hvis sommeren har budt på de rette vejrforhold. I år må de små bær have haft optimale betingelser, for de er både saftige, syrlige og sødmefulde.

Synes man alligevel, at de nyplukkede bær er en lidt for syrlig mundfuld, så kan man jo servere dem som…

Læs mere
Sensommer
Guide til Æblets Dag 2022 

Der er travlhed på landets æbleplantager. Årets æblehøst er i fuld gang og avlerne melder om god høst med æbler af en høj kvalitet. Traditionen tro fejres æblehøsten med høstmarkeder og æblefester, hvor æbleentusiaster inviteres til selvpluk, mostpresning og stemningsfulde sensommer aktiviteter.

Læs mere
Sensommer
Opskrift: Æblesolbærtærte 

Her en tærte, som på herligste vis forener sæsonens frugt og bær i en himmelsk mundfuld!

Læs mere
Sensommer
Efterårsstemning med lyng  

Efterårets Calluna lyng fås i farver, der spænder fra dybe rubinrøde nuancer til støvet gammelrosa og hvid. De kræver ikke den store pasning, og holder længe. Ofte vil lyng i udendørs krukker og kurve holde helt frem til adventstid og lyse op, når have og altaner trænger allermest til det.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^