Danskere i 40´erne drømmer om at blive iværksættere 

En ny undersøgelse dokumenterer, at det særligt er danskere i 40’erne, som efter en række år på arbejdsmarkedet drømmer om at starte egen virksomhed.

Undersøgelsen, som er gennemført af Dansk Iværksætterforening og Iværk&Vækst, skal ud over at vise, hvem der særligt overvejer at starte som iværksætter, også pege på, hvilke overvejelser disse personer gør sig om at springe ud i iværksættertilværelsen.

”De unge Tech-iværksættere fylder meget i både mediebilledet og i Iværksætterinderkredse. Det er imidlertid ca. halvdelen af dem, som starter som iværksætter, der er mellem 30 og 50 år og endnu flere i 40’erne drømmer om at blive iværksætter. Det er den generation, der er opflasket til et trygt lønmodtagerjob og derfor heller ikke så underligt, at de netop anser den økonomiske tryghed som den største barriere for at tage springet." siger Eva Vedel, direktør for Iværk&Vækst. "Vi har brug for endnu flere modne rollemodeller og i det hele taget et større spændfelt, når det gælder brancher og typer af iværksættere.”

Formand for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø uddyber: ”Resultatet viser, at der rundt i Danmark er en lang række mennesker, som måske er blevet lidt trætte og er groet fast i corporate-Danmark. Man skal naturligvis have et gennemarbejdet projekt og realistiske budgetter, men man hører meget om unge iværksættere i disse år, men faktisk er ca. halvdelen af dem, som starter som iværksætter, mellem 30 og 50 år, så det er ikke for sent at starte, når man er i 40’erne.”


Økonomisk tryghed vejer tungt

Blandt alle, som har deltaget i rundspørgen, viser resultaterne, at det er økonomisk tryghed, som i højest grad indgår i overvejelserne blandt danskerne, når de overvejer at starte egen virksomhed. På en skala fra 1-5, hvor 1 er i lav grad og 5 er i høj grad, giver de potentielle iværksættere scoren 3,57 på det område. Herefter følger scoren 3,29 til afgivelsen af fast løn, pensionsordning og mulighed for fulde dagpenge, frygten for at gå konkurs får scoren 2,85, og mindst vigtig af de fire punkter, følger personlig anseelse ved konkurs, som kun får scoren 2,35 på en skala fra 1-5.
”Privatøkonomien er naturligvis en vigtig faktor at overveje, når man er iværksætter, og derfor overrasker det mig ikke, at det er en væsentlig overvejelse for danskere, der overvejer at blive iværksætter” siger Christian Walther Øyrabø.

En konkurs er tabu i Danmark, men 'opsparet erfaring' i USA

Rundspørgen viser også, 70,07 % af de potentielle iværksættere, der har svaret på rundspørgen, svarer, at det kræver en plan B, hvis de skal kaste sig ud i tilværelsen som iværksætter. I Danmark har kulturen i mange år været, at man godt kunne se en smule skævt til folk, hvis de gik konkurs med deres virksomhed, hvor det til gengæld i USA ses som opsparet erfaring, hvis man har prøvet at gå konkurs. Rundspørgen viser også, at 52,90 % svarer, at de mener, at det er et tabu at gå konkurs i Danmark, mens 47,10 % svarer nej på spørgsmålet.

”En del danskere - særligt lønmodtagere - har naturligt nok svært ved at sætte sig fuldt og helt ind i, hvordan iværksættertilværelsen er, hvad den kræver, og hvad man lærer af at være en del af den, og derfor undrer det mig ikke, at nogle måske ser skævt til iværksættere, som er faldet af hesten første gang, de forsøgte sig. Jeg vil dog appellere til, at vi i Danmark bliver bedre til at anerkende, at det at være iværksætter er hårdt arbejde, og at man bestemt kan have lært meget, hvis man har prøvet at gå konkurs, men har mod på at prøve igen – vi har brug for flere mennesker, der vil skabe arbejdspladser i Danmark” siger Christian Walther Øyrabø.

40 til 49-årige nøjes med at drømme

"Det er blevet mere hipt og mere anerkendt at være iværksætter. Alligevel viser undersøgelsen, at det især er den "satte" gruppe i alderen 40-49 år, der i større omfang nøjes med at drømme om det frie liv som iværksætter og lader sig bremse af udsigten til økonomisk usikkerhed og afsavn af løncheck og pensionsordning." konkluderer Eva Vedel. "Vi har brug for, at flere tager chancer, men også at lade iværksætteri være en naturlig og forankret del af det etablerede erhvervsliv, som har en forpligtelse i forhold til at udfolde de mange uforløste potentialer." 

Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker? 

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,…

Læs mere
Job & karriere
Kvinder og Millennials erobrer den danske e-handel 

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdominerede aktiviteter, men det ser ud til at ændre sig i fremtiden. Andelen af kvindelige iværksættere inden for e-handel er i løbet af de seneste fem år steget fra 20 til 28,5 procent - og der kommer hele tiden flere til. Samtidig er antallet af…

Læs mere
Job & karriere
Det giver prestige at arbejde over 

Rockwool Fonden fortæller, at flere danskere har fået fleksible arbejdstider. Det kan føre til mere indflydelse, men også til mere overarbejde: Mere end hver fjerde privatansatte HK'er oplever, at det giver prestige at arbejde over på deres arbejdsplads.

Læs mere
Job & karriere
Familiestrateg: Sommerferien er slut - det er nu du skal prioritere familien 

Danskerne bruger i så høj grad sommerferien til at kompensere for den manglende samvær med familien i hverdagen, at mange vender direkte stressede tilbage på arbejde. Det mener familiestrateg Bo Bresson, der i stedet opfordrer danskerne til at sprede det gode familieliv ud over hele året.

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Job & karriere
Feedback  

Har du svært ved at få dit budskab igennem? NLP coach Charistina Greve giver her nogle redskaber til at forbedre kommunikation og forståelse.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^