Tips til køb af bærbar computer

Tips til køb af bærbar computer 

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. I den overvældende mængde af tekniske specifikationer, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter. Her får du 8 gode råd.

Af Rasmus fra Refurb

Når man står og skal investere i en ny bærbar computer, er det nemt at blive forvirret. Med den overvældende mængde af tekniske begreber og specifikationer, der følger med hver enkelt maskine, kan man nemt miste overblikket og glemme, hvad det er man skal kigge efter.

Her bringer vi 8 gode tips, som kan sikre dig det optimale køb.



1: Få styr på dit behov - inden du leder!
Inden køb af computer, er det altid vigtigt at indkredse sine behov. IT verdenen kan være lidt af en jungle for de uerfarne, men du er godt hjulpet, hvis du har overvejet og gennemtænkt, hvilke behov din computer skal opfylde. Skal du have en computer, der blot skal bruges til Facebook og streaming? Eller skal du kunne redigere i billeder, og måske spille nogle spil?
Så snart du kender dit behov, vil du være meget bedre rustet til at kigge efter din nye computer. Og med specifikke krav er det nemt at få gode råd og anbefalinger af eksperterne, når du ringer ind eller går ned i den lokale IT forretning.

2: Tænk over skærmstørrelse
Bærbare computere kan i dag fås i mange størrelser. Der er de helt små 11-13 tommer mikro bærbare, der er lette at have med på farten, og så er der de store 17 tommer bærbare, som man sjældent tager uden for huset.

De mest normale størrelser er 14 og 15 tommer. Bliver den større end dette, bruges den oftest til grafisk arbejde, og mindre til den meget mobile bruger. Har du den ofte med opå farven (fx sælger eller den studerende) vil jeg anbefale en mindre skærm.

3: Hvor hurtig skal den være?
Når du kigger på computere, får du kastet en masse navne og tal i hovedet, der oftest blot ender med at forvirre mere end de gavner. Jeg har her fremsat nogle nemme små huskeregler, som du kan bruge til at navigere igennem dette.

1. Intel Core 2 Duo
Hvis dette er angivet omkring maskinens processor, vil det vigtigste være for dig at den har minimum 2.0 GHz i hastighed. Hvis den har dette, vil du få en maskine der klarer normale opgaver som internettet og streaming i et normalt tempo.

2. Intel Core i3
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, behøver du ikke tænke yderligere over hvor mange GHz processoren har. Her vil du få en maskine, der kan klare alle normale hverdagsopgaver i et tjept tempo.

3. Intel Core i5/i7
Hvis dette står angivet omkring maskinens processor enhed, får du en maskine med meget kraft, der let og hurtigt klarer hverdagens udfordringer, og kan klare selv hårdere opgaver.

4. RAM
Når du kigger efter en ny computer, skal du også tage stilling til, hvor meget RAM maskinen skal have. Her er en god huskeregel, at hvis du skal have en hurtig maskine, så skal du have min. 4GB RAM. Til normalt brug vil mere ikke være nødvendigt, og hvis du blot skal køre internettet ol. kan du klare dig med 3GB.

4: Pas på ikke at blive ”lokket op”
Hvis du ikke har ekspertisen inden for IT, vil du desværre sagtens kunne løbe ind i sælgere, der vil prøve at sælge dig op til en større maskine. Dette er også en god grund til at være velforberedt, og vide præcist hvad dine behov er, da du så lettere kan sige præcist hvad du gerne vil have. Til langt de flestes normale behov, vil en computer til over 3.000 kroner have langt mere kraft, end de får brug får.

5: Hvis budgettet tillader, køb SSD.
SSD er et ord der ofte nævnes, men mange mennesker ved ikke hvad det indebær. En 'Solid State Drive' (SSD) harddisk, er en harddisk uden bevægelige dele. Dette betyder for dig som forbruger, at du får en harddisk der er op til 7x så hurtigt som en normal harddisk. Dette mærker du allerede fra maskinens opstart, som med en SSD kun tager mellem 20-30 sekunder. Herefter vil du også opleve ved brug af maskinen, at alt hvad du gør går hurtigere.
Det er vigtigt at huske, at SSD harddiske er noget dyrere end normale harddiske, altså vil det oftest kunne betale sig, at have en SSD harddisk inde i maskinen. Og hvis du så har brug for opbevaring af fx en stor mængde billeder, vil tilkøbet af en ekstern harddisk være den bedste løsning.

6: Vær ikke bange for at stille dumme spørgsmål
Vi kan ikke alle være IT eksperter, og da netop IT verdenen kan være svær at navigere rundt i, er det vigtigt at tillade sig selv at stille dumme spørgsmål. Selv de mindste ting kan være relevante for dig som køber, og du skal derfor ikke være bange for at bruge de ressourcer du har til rådighed. Fx at ringe ind og spørge en sælger, eller at lokke en IT kyndig ven til at hjælpe.

7: Tænk over hvor maskinen skal bruges
Der findes computere i mange forskellige klasser, som er lavet med mange forskellige materialer. Det er derfor vigtigt, at du har dette i mente ved købet af en bærbar computer. Skal den bruges i et hjem med små børn, kan det ofte betale sig at købe en maskine af mere holdbare materialer, eller at tilkøbe en elektronik forsikring i tilfælde af uheldet er ude.

8: Tilslutningsmuligheder
Inden du køber en bærbar computer, skal du desuden huske at tjekke hvilke tilslutningsmuligheder den har. Mange bruger i dag deres bærbar til at streame over på et fjernsyn, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilke tilslutningsmuligheder den skal have. De fleste bærbare i dag har enten HDMI eller Displayport, der oftest bruges til ovennævnte tilslutning til fjernsyn. Det er dog ikke altid tilfældet, så sørg for at undersøge dette.

Generelt vil det vigtigste ved købet af en bærbar computer være, at man accepterer sine egne begrænsninger og ikke er bange for at bruge lidt ekstra tid på at finde den helt rigtige maskine. Du bruger sikkert din maskine hver eneste dag, og selvom det let kan virke som en uoverskuelig opgave, vil det være en god investering at bruge lidt ekstra tid til at få styr på dine behov.

Læs mere på Refurb.dk >>

Forbrugernyt
Biernes Dag 2024: Den vigtigste plantebestøver på Jorden 

Den 20. maj fejres bierne med den internationale ’Biernes dag’. Her vil der være fokus på de udfordringer, som bierne står overfor, og den vigtige rolle de, som de vigtigste plantebestøvere, spiller for biodiversiteten og livet på Jorden.

Læs mere
Forbrugernyt
Biodiversitetsdag: Sådan kan du bidrage til biodiversiteten 

Hvert år den 22. maj fejres FN's Internationale Biodiversitetsdag, en dag dedikeret til at øge bevidstheden om betydningen af biodiversitet og de trusler, den står over for.

Biodiversitet omfatter alle former for liv på Jorden – fra de mindste mikroorganismer til de største pattedyr samt planter,…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugere falder for fælder på sociale medier: Sådan undgår du dem  

Sociale medier gør det nemt at klikke og købe på sekunder, men mange forbrugere undlader at tjekke, hvem de faktisk handler med, advarer Forbruger Europa.

Læs mere
Kobo Clara Colour og Kobo Libra Colour e-readere på et bord med åbne bøger i baggrunden, der viser deres farverige skærme og slanke design
Forbrugernyt
To nye e-readere gengiver bøgernes illustrationer med originale farver 

Flere danskere skifter den tunge indbundne bog ud med e-bog. Det er nemt og bekvemt og en fornøjelse, så længe bogen er gengivet perfekt i e-readeren.

En e-reader skal være brugervenlig og nem at indstille og justere, så teksten fremstår klart og tydeligt, og illustrationerne knivskarpe. Og så…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Earth Hour er en international begivenhed, der skal øge opmærksomheden omkring verdens klimaforandringer.
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland giver råd om fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^