Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det tid til at så krydderurter, og vi kan allerede nu garantere, at du vil nyde at have adgang til egne friske krydderurter som fx basilikum, brøndkarse, citronmelisse, purløg og mynte.

Sådan lykkes det

  • Krydderurtefrø forspires i små potter et par centimeter under såjorden. Frøene og siden de små spirer og kimblade, skal have det lunt, og har det godt under husholdningsfilm i en solrig vindueskarm.
  • Når krydderurten har fået sine første blivende blade skal den pantes om i potte med en mere næringsrig jord. Vælg urtepotter, der ikke er alt for store, og som har et hul i bunden. Krydderurter trives ikke i for våd jord, så læg et lag lecakugler i bunden af potten som dræn og fyld op med jord. Plant dine spirer og vand.
  • Lad ikke jorden tørre ud mellem vandingerne. Krydderurter i krukke tåler mindre tørke end krydderurter i bed.
  • Giv planterne lidt gødning hver anden uge. Krydderier er ikke så næringskrævende, men har bedst af, at få lidt næring når de vokser i krukker.


5 super nemme og anvendelige favoritter

  1. Basilkum
    Findes i mange forskellige varianter og er helt uundværlig i italienske retter som pasta, salater, pizza, friskbagt focaccia med pesto og små delikate tapas. Basilikum trives bedst i læ og sol, hvor den vokser flittigt. Læs mere

  2. Karse og brøndkarse
    Frisk karse er en skøn og krydret urt, som ikke kan undværes på æggemaden. Karse er også godt til stenbidderrogn, røget laks, tartar med rå æggeblomme og friterede kapers, og til grillet sommersalat med kinakål og kapers. Læs mere

  3. Citronmelisse
    Citronmelisse er nem at dyrke i haven og i krukkehaven på altanen såvel som i vindueskarmen. Krydderurten med den friske citrussmag er skøn i både salater, fiskeretter og desserter, men udtræk af citronmelisse har også en antibakteriel effekt og bruges til fremstilling af indrende salver og omslag. Læs mere

  4. Purløg
    Frisk purløg er den lette og delikate løgsmag perfekt til mange af forårets retter. Læs mere

  5. Mynte
    Dyrk flere fantastiske sorter af mynte i krukkehaven. De er super robuste og vokser flittigt sommeren igennem. Læs mere

Såning af stokroser
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^