Udvikling af empatiske evner hos børn

Allerede fra 18 måneder udvikler børn empati, men det forudsætter, at forældre og barn har en tæt og stimulerende kontakt, viser ny forskning.

Empati fra vugge til voksenliv  

Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig allerede fra 18-måneders-alderen.

Små børns følelsesmæssige spejl

Tidligere undersøgelser har belyst, hvordan selv helt små børn registrerer og reagerer på forældres ansigtsudtryk og kropssprog. En pludselig mangel på disse kommunikative signaler kan udløse forvirring og frustration hos barnet.

Nu viser et nyt studie, udført af forskere ved Department of Psychological Science ved Loyola Marymount University, at små børn allerede fra 18-måneders-alderen ikke kun reagerer, når kontakten til forælderen udebliver, men også kan registrere og reagere med empati, når forælderen udviser følelser, som frygt eller sorg.

At skelne egne følelser fra andres

”Denne evne til at kunne mærke et andets menneskes følelse af bekymring kræver, at barnet kan skelne mellem sig selv og et andet menneske, og dét er første skridt i udviklingen af empati," siger Markus Paulus, der står bag undersøgelsen. Han forklarer videre, at når et barn vokser op i et stimulerende miljø, kan det allerede ganske tidligt i livet udvikle evnen til at genkende andre menneskers følelser hos sig selv og samtidig være bevidst om, at det er andres følelser og ikke egne, der er i spil.

”At det lille barn er i stand til at leve sig ind i et andet menneskes følelser bekræftes ved, at barnet i situationen ikke overvældes af egen frustration, men er i stand til at regulere sine følelser og reaktion,” siger Markus Paulus.

Studiet viser, at empati ikke er en medfødt evne, men en evne, der kan udvikles i et miljø præget af stimulerende sociale interaktioner, hvilket understreger vigtigheden af den stimulerende kontakt mellem barn og forældre.

Still Face-eksperimentet

I 1975 præsenterede den amerikanske psykolog Edward Tronick for første gang 'Still Face-eksperimentet'. Han beskrev det som et fænomen, hvor et lille barn udtrykker forvirring og stor frustration, efter at moderen kortvarigt optræder fjern og udtryksløs. Eksperimentet anses den dag i dag for at være et af de mest betydningsfulde inden for psykologien.

Vold i parforholdet
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Misundelse
Sjæl & psyke
Misundelse 

Om den lille, grimme, nagende følelse, som alle kender, men ingen af os har lyst til at kendes ved.

Læs mere
Hun finder sine drømme frastødende
Sjæl & psyke
Hun finder sine drømme frastødende  

Fra brevkassen: Det generer og bekymrer hende, at hun har erotiske drømme om sine stedsønner, og hun spørger psykologen, hvorfor hun har sådan nogle drømme, når hun på alle måder finder dem forkerte.

Læs mere
Sjæl & psyke
Voksen - men stadig morsyg 

Fra brevkassen: Hun er flyttet hjemmefra, men har så svært ved at slippe sin mor og skal helst tale med hende dagligt.

Læs mere
Sjæl & psyke
Sladder og anklager 

Fra brevkassen: Der bliver snakket og rettet alvorlige anklager mod en bekendt, men hun er i tvivl om historierne er sande, og hvordan hun skal forholde sig.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich
Sjæl & psyke
Bedre selvværd, af psykolog Irene Oestrich 

Et højt selvværd er roden til vores trivsel livet igennem. Med psykolog Irene Oestrich bog får du 10 trin til at styrke selvværdet og selvtilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun savner sin hemmelige elsker  

Fra brevkassen: Hun er frustreret, vred og forvirret efter hendes hemmelige elsker gennem 15 år, har forladt hende for at hellige sig sit nye, faste parforhold...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^