Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer niveauet af hormonet melatonin i hjernen.

Melatonin er blandt andet med til at regulere vores legemstemperatur og søvn, men ifølge forskerne, så påvirker circadianrytmen og melatoninniveauet også hjernens belønningssystem. Denne funktion i hjernen sørger for, at vores underbevidsthed løbende foretager afvejninger af indsats i forhold til belønning, hvilket gør os i stand til hurtigt at handle – eller undlade at handle - i en given situation.

Hvordan det enkelte menneskes belønningssystem påvirkes, er individuelt og afhænger både af personlighed og en individuel vurdering af indsats i forhold til belønning. Men ifølge forskerne, så er der også er et tredje forhold, der spiller ind. Deres undersøgelser peger på, at hjernens belønningssystem reagerer forskelligt alt efter hvornår på dagen, det påvirkes. Således synes hjernens belønningssystem at kræve mindre, når det skal aktivere en handling om formiddagen, mens der skal mere til, når man når hen på eftermiddagen.

Ifølge forskerne, så kan denne tilbøjelighed i hjernens belønningssystem skyldes, at vores hjerne, på det punkt, stadig fungerer som den gjorde, da vi var et samfund af jægere og samlere. Her var det hensigtsmæssigt, at man, allerede tidligt på dagen, følte sig motiveret og klar til at tage på jagt, så man kunne få det fulde udbytte af dagslyset og samtidig mindske risikoen for at blive angrebet af vilde dyr.

I det moderne samfund, hvor ens præstation helst skal være jævnt fordelt over en arbejdsdag, kan det være generende, at sidde paralyseret af træthed allerede klokken 14. Og ifølge forskerne skal man ikke forvente, at hverken vitamintilskud eller fornuftige sengetider, kan ændre ens circadianrytme eller rette op på problemet. Til gengæld kan man, i erkendelse af at der ikke rigtigt er så meget andet at gøre, forsøge at organisere sin arbejdsdag, så de aktiviteter der kræver koncentration og overblik, ligger om formiddagen, mens eftermiddagen kan stå på mere rutineprægede opgaver.

 

Kilde: Jamie Byrne, Swinburne’s Centre for Mental Health, 'Afternoon slump or the brain’s expectations at work'

Kan man tillade sig at være vred?
Sjæl & psyke
Kan man tillade sig at være vred?  

Fra brevkassen: Hun er vred og ked af at finde ud af at hendes kæreste, i begyndelsen af deres forhold, havde sex med sin ex-kæreste. Men dengang var deres forhold casual og de havde ikke snakket om nogen "spilleregler".

Læs mere
Han gør det forbi igen og igen
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Sjæl & psyke
Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

Læs mere
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu
Sjæl & psyke
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu 

Unge skal opfordres og støttes i at tale om psykiske problemer ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Sidespring 

Fra brevkassen: Hun er i tvivl om hun skal fortælle sin mand, om hendes sidespring under en julefrokost ...

Læs mere
Ødelæggende temperament
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?
Sjæl & psyke
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^