Mange har knogleskørhed uden at vide det

Kategori: Sundhed

Dyrker du for lidt motion? Er du ryger? Eller vejer du i underkanten af, hvad du burde? Har du til og med brækket en knogle, blot fordi du tog uheldigt fra? Så kan du være i risikogruppen for at lide af knogleskørhed.

Mange har knogleskørhed uden at vide det 

Omkring en halv million danskere lider af knogleskørhed, og flere og flere får brud på knoglerne. Men mange af de ramte ved ikke, de har sygdommen, vurderer Sundhedsstyrelsen. Nu skal en ny oplysningskampagne råbe de mange op, der er i risikogruppen. For heldigvis kan man selv gøre meget for at forebygge skader og lidelser.

Op mod 400.000 ikke ved, de lider af knogleskørhed

Ifølge Sundhedsstyrelsen lider cirka 550.000 danskere knogleskørhed, hvilket gør lidelsen til en af vor tids største og mest skjulte folkesygdomme. Samtidig går flere hundrede tusinde af dem rundt med porøse knogler uden at vide det, og det ødelægger deres muligheder for at forebygge brud og lidelser.

”Tallene er ikke rare. Mørketallet består af danskere, der nok har hørt om knogleskørhed, men ikke har fået det undersøgt, og af danskere, der ikke ved noget om sygdommen. Der er desværre stor uvidenhed”, siger Ulla Knappe, formand for Osteoporoseforeningen, der vurderer, at helt op mod 400.000 ikke ved, de lider af knogleskørhed.

Brud fører ikke til undersøgelse

Knogleskørhed – osteoporose – er en sygdom, som svækker knoglerne indefra. Resultatet er afkalkede knogler, der er så porøse, at de let brækker. Knoglebrud, som følge af osteoporose, er ofte forbundet med voldsomme smerter, der varer i flere måneder og som samtidig fører til store begrænsninger i hverdagen. Men selv når patienter møder op med knoglebrud, opdages sygdommen kun hos de færreste.

”Knogleskørhed er stærkt underdiagnosticeret selv efter knoglebrud. Hr. og fru Jensen opfatter generelt frakturer som uheld og ikke som resultat af underliggende sygdom. Mange ortopædkirurger ser det heller ikke som deres sag at tage sig af undersøgelse for osteoporose og forebyggelse af det næste knoglebrud”, forklarer professor, dr.med. Bente Langdahl, mangeårig forsker i knogleskørhed og overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Test skal give viden 

Derfor går Osteoporoseforeningen nu til kamp mod uvidenheden og lancerer sammen med Netdoktor en oplysningskampagne, der skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad de kan gøre.

”Knogleskørhed er en livsstilssygdom. Du kan forebygge den. Men det kræver oplysning. Derfor går vi nu selv ud med en kampagne, så vi finder flere patienter, inden de får deres første – eller næste – brud”, siger Ulla Knappe, Osteoporoseforeningen.

Omdrejningspunktet for kampagnen er websitet Knogleskørhed-info.dk. Her kan brugerne teste deres viden og blive klogere på knogleskørhed. Der er skræddersyet viden til de forskellige deltagere, afhængigt af om de selv har knogleskørhed, er i risikogruppen, er pårørende eller bare interesserede. Tilsvarende er der information til de fagfolk, der møder mennesker, som er i risikogruppen eller allerede har osteoporose.

Websitet indeholder også et spørgeskema, som skal undersøge, hvad danskerne ved om knogleskørhed, om deres risiko for at få sygdommen, og om de ved, hvordan de får hjælp og behandling.

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^