Kategori: Sundhed

Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen findes stoffer, der kan virke kræfthæmmende. Flere velkendte urter, som fx ginseng, hvidløg, humle og gurkemeje, har vist sig at have potentiale, og senest har lakridsrod fanget kræftforskernes opmærksomhed. Stoffer i lakridsrod har nemlig vist sig at have nogle helt særlige egenskaber, der ser ud til at kunne bremse udviklingen af kræftceller. Det konkluderer forskere bag et videnskabeligt studie, offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

Østrogen og brystkræftrisiko

Mange faktorer påvirker risikoen for udvikling af brystkræft, blandt disse spiller det kvindelige kønshormon, østrogen, en væsentlig rolle. Østrogen har mange vigtige funktioner; fra udvikling af kvindekroppen, pubertetsforløbet og menstruationscyklussen, til fertilitet og overgangsalder.

Men østrogen kan senere i livet også øge risikoen for udvikling af brystkræft. Jo mere østrogen man har produceret gennem livet, jo højere er risikoen for normale celler i brystet omdannes til kræftceller, skriver Kræftens Bekæmpelse. Således peger undersøgelser på, at kvinder, der får menstruation tidligt i livet og går sent i overgangsalderen, har øget risiko for at udvikle brystkræft.

Potentielle fordele ved naturlige plantestoffer

Når lakridsrod har fanget forskernes opmærksomhed, så er det fordi de indeholder plantestoffer, der tilsyneladende virker på samme måde som de østrogenhæmmende præparater, der i dag bruges til behandling brystkræft. Forskerne vurderer samtidigt, at behandling med udtræk fra lakrids sandsynligvis vil betyde færre bivirkninger, ligesom patienter måske også vil være mindre forbeholden overfor behandlingen med et plantebaseret præparat.

Fremtidig forskning og perspektiver

Ligesom de syntetiske østrogenhæmmende præparater, så er det velkendt at lakrids kan give forhøjet blodtryk. Flere studier omkring lakridsroden, såvel som humleurtens østrogendæmpende effekt, vil i fremtiden formentligt kunne bidrage til konkrete anbefalinger af, hvor høje doser planteudtræk, der skal til for at opnå effekt - uden samtidigt at øge risikoen for forhøjet blodtryk.

 

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^