Kategori: Sundhed

Kender du dit kolesteroltal? 

Ny undersøgelse viser, at mere end 96% af danskerne ikke kender deres kolesteroltal eller aldrig har fået det målt.

Lang vej fra viden til handling
Når mange danskere ikke kender deres kolesteroltal, så skyldes det ifølge ny undersøgelse gennemført af European Atherosclerosis Society, at der for mange menneskers vedkommende, er stor forskel mellem at forstå betydningen af forhøjet kolesterol, og at handle ud fra den viden. Således viser undersøgelsesresultaterne, at selv om 85% af de adspurgte er enige i, at det er vigtigt at vide, om man har et forhøjet LDL-kolesteroltal, så kender hele 96% ikke deres eget kolesteroltal eller har aldrig fået det målt.
Forhøjet LDL-kolesterol, ofte kaldet "det lede kolesterol", kan føre til åreforkalkning, som igen kan føre til alvorlige hjerte-kar-sygdomme, hjerte- og slagtilfælde.  Den nye undersøgelse understreger behovet for yderligere oplysning til at hjælpe befolkningen med at forstå, at forhøjet kolesterol er en væsentlig risikofaktor.
"På trods af væsentlige behandlingsfremskridt og en øget oplysningsindsats omkring den helbredsmæssige betydning af sund kost og motion er der fortsat behov for nye tiltag. Mens det på den ene side er positivt, at befolkningen kender til betydningen af forhøjet LDL-kolesterol, viser undersøgelsesresultaterne også, at folk generelt ikke ved, hvordan de skal gøre noget ved det," siger professor Olov Wiklund, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet, Sverige. "Vi vil derfor gerne benytte lejligheden til at opfordre alle voksne til at få målt deres kolesteroltal og få afklaret, om de kan være i risikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdom."

  • Det anbefales, at voksne med lav risiko for hjerte-kar-sygdom får deres kolesterol tjekket hvert femte år.
  • For mennesker i behandling med kolesterolsænkende medicin anbefales i de fleste tilfælde et årligt tjek, når de først har nået deres behandlingsmål.4

Hjerte-kar-sygdom er skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark
Resultaterne viser endvidere, at mere end halvdelen af de adspurgte er bekymret for at få kræft (68%), hvorimod kun 38% bekymrer sig om at få en hjertesygdom. Ifølge WHO har Europa imidlertid den højeste forekomst af forhøjet kolesterol pr. indbygger i verden, og hjerte-kar-sygdom er skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark. Forhøjet kolesterol, rygning og forhøjet blodtryk anses for at være nogle af de største risikofaktorer for hjerte-kar-sygdom, som man selv kan gøre noget ved. På spørgsmålet om, hvilke faktorer der har størst indflydelse på hjertesundheden, svarer flere af de adspurgte i undersøgelsen imidlertid andre forhold før forhøjet kolesterol, f.eks. overvægt og stress.
"De meget høje dødstal i forbindelse med hjerte-kar-sygdom både i Danmark og i resten af Europa kan kun sænkes ved hele tiden at øge kendskabet til de væsentligste risikofaktorer såsom forhøjet LDL-kolesterol, rygning, forhøjet blodtryk og diabetes samt at opfordre befolkningen til at holde bedre øje med og forsøge at kontrollere alle deres risikofaktorer," siger professor Alberico L. Catapano, direktør for EAS, Department of Pharmacological and Biomolecular Sciences, Universitetet i Milano, Italien. "Vi håber, at vi med resultaterne fra denne undersøgelse, kan være med til at igangsætte en vigtig dialog om den bredere betydning af forhøjet LDL-kolesterol og samtidig være med til at opfordre alle til at få deres kolesteroltal tjekket regelmæssigt hos deres læge. Det er tydeligt, at de fleste er enige i, at det er vigtigt at kende sit kolesteroltal, men i betragtning af at 96% af befolkningen ikke kender deres kolesteroltal, er det af afgørende betydning at få omsat denne viden til handling."

Kilde: 

Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^