Kategori: Sundhed

Hovedpine ved menstruationer?

Hovedpine ved menstruationer? 

Kvinders migræne kan hænge sammen med menstruation

- Prisvindende hovedpine-app opgraderer derfor nu med cyklus-funktion ...


Migræne optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd og kan hænge sammen med menstruationscyklus. Den præcise sammenhæng kan dog være svært at fastslå, og det påvirker behandlingen, fortæller læge på Dansk Hovedpine Center. Derfor er det godt nyt, når den populære app "Min Hovedpine", der for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”, nu opgraderes med en ny menstruationscyklusfunktion. App’en er udviklet med det formål at hjælpe både læger og personer med hovedpine til at få overblik over hovedpinemønstre og behandlingen.

Migræne hos kvinder følger ofte cyklus
Mere end 500.000 danskere lider af migræne , og sygdommen optræder tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det skyldes sandsynligvis den forskydning i den hormonelle balance, som finder sted i løbet af kvinders menstruationscyklus. Omkring halvdelen af alle kvindelige migrænikere kan opleve en forværring i deres hovedpineanfald ved menstruation. Heraf har ca. 10 pct. udelukkende migræneanfald i forbindelse med deres menstruation, mens resten også kan opleve migræneanfald på andre tidspunkter af måneden.
Det kan dog være svært at afgøre, om det er menstruel migræne, og derfor kan det tage tid at finde frem til den rette behandling, fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital:
”Vi véd at forekomsten af migræne ofte hænger sammen med menstruationscyklus, men ofte kan det være svært at fastslå den præcise sammenhæng. Ligeledes kan det være svært at vurdere, om den enkelte patient har ren menstruationsmigræne eller om der er tale om menstruations-relaterede hovedpiner, hvilket har indflydelse på vores anbefalinger for behandling. Det kan vi nu få et klarere billede af, med "Min Hovedpine"-app’ens nye menstruationsfunktion.”

Hovedpine-app hjælper med at kortlægge menstruationsmigræne
App’en "Min Hovedpine", som er udviklet af Pfizer i samarbejde med Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital, blev lanceret i starten af 2013, som en digital hovedpinedagbog, der kan give et overblik over hovedpinemønstre, triggere og behandlingen. Mere end 30.000 danskere har indtil videre downloadet app’en, som for nyligt vandt prisen som årets bedste App i kategorien: ”Sport & Health”.
Nu lanceres en opgraderet version 2 med nye indstillinger og funktioner, som gør det muligt at få et bedre overblik over sammenhængen mellem menstruationscyklus og hovedpineanfald.
Den nye cyklus-funktion vil kunne hjælpe lægerne til hurtigere at finde frem til den rette behandling for den enkelte kvinde, som døjer med hovedpine i forbindelse med menstruationen, fortæller Troels Wienecke, som lige fra app’en lancering har været varm fortaler for det digitale værktøj:
”Hovedpine-app’en har gjort det nemmere, for de som lider af hovedpine og migræne, at registrere detaljer om deres hovedpine. Det er en stor hjælp for behandlingen, at vi kan få et overblik over patientens hovedpine og tidligere behandlinger. Med de opsummerende rapporter over patientens registreringer, som man kan udtrække fra app’en, kan man få et overblik og arbejde videre der fra,” fortæller Troels Wienecke, læge og ph.d. ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.

Nye funktioner giver bedre indblik
I den nye version af ’Min Hovedpine’ kan app’en indstilles til at vise en menstruationscyklus, der er tilpasset til brugerens egen cyklus. I kalenderen vises første menstruationsdag samt to dage før og efter, som er de dage, der er afgørende i forhold til menstruationsmigræne. I rapportfunktionen opsummeres hovedpine i forbindelse med menstruation særskilt, hvilket gør det lettere at finde en sammenhæng mellem hovedpine og menstruation.

Gitte lider af migræne
Gitte er 30 år, bor i Rødovre, er sosu-hjælper og alene-mor til to små piger på tre og seks år. Gitte lider af migræne flere gange om måneden, og hver gang menstruationen nærmer sig begynder hun, at forberede sig på et anfald:
”Et anfald kan sagtens vare i flere dage, og hvis jeg ikke når at tage min medicin i tide, er jeg nødt til at gå i seng for nedrullede gardiner. Men selvom migrænen er en del af mit liv, har jeg besluttet, at den ikke skal styre mit liv. Med en travl hverdag har jeg slet ikke tid til at være sengeliggende, og som mor til to små piger er det simpelthen bare heller ikke en mulighed at lukke ned for det hele på grund af migræne.”
Gittes anfaldsmedicin hjælper som regel, men hun har aldrig fået udfyldt en hovedpinedagbog, der kunne hjælpe med at kortlægge den rigtige sammenhæng mellem hendes migræneanfald og hendes menstruationer. Det kan den nye app hjælpe med at få overblik over og dermed danne udgangspunkt for en god dialog med lægen om den rette behandling.

Det er muligt at læse mere om app’en på <link https: www.minhovedpine.dk _blank> Minhovedpine.dk
Den kan downloades <link https: itunes.apple.com dk app min-hovedpine _blank> iTunes og <link https: play.google.com store apps _blank> Google Play.

Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^