Kategori: Sundhed

Den kommer snigende....

Den kommer snigende.... 

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp..En forkølelse er irriterende, og da der ikke findes nogen medicinsk behandling tyr mange til alternativ behandlingsmetoder. Men hvilke virker?

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp, så følger en irriterende hoste og smerter i halsen.
Det er altid ærgerligt at være syg, og især trætheden gør forkølelse særlig enerverende. Men en forkølelsesvirus kan ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med antibiotika. I stedet ordineres sengeleje og varme drikke, og så må man ellers tålmodigt vente på at ens immunforsvar får bugt med virussen.

I mangel på nogen egentlig medicinsk kur, tyr mange af os til alternative behandlings-metoder for at få lindring, og her er listen over gode råd til gengæld rigtig lang. Mange af dem bygger på gamle husråd, og langt de fleste har ikke nogen form for dokumenteret virkning. Så når dampbade, varme urtedrikke, tilskud af vitaminer og urtemedicin er udbredte metoder til lindring af forkølelses-symptomer, så handler det måske mere om, at det gør godt, at give sig selv lidt opmærksomhed.

Rød Solhat
Purpursolhat (Echinacea Purpurea)
Udtræk af Rød Solhat er et populært middel mod forkølelse, og det er samtidig også et af de bedst testede naturlægemidler til behandling af forkølelsessymptomer. Dog varierer de tilgængelige Echinacea præparater på markedet så meget, hvad angår indhold og fremstilling, at det ikke er muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. En undersøgelse, omtalt i det britiske lægetidsskrift The Lancet (1), synes dog at bekræfte, at Rød Solhat kan reducerer forkølelsessymptomer og muligvis forkorte forkølelsens varighed såfremt behandlingen påbegyndes tidligt i forløbet.
Mennesker med allergi skal være opmærksomme på at Rød Solhat kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner.

Zink
Zink kan, ifølge flere studier (2), forebygge forkølelser og bekæmpe infektioner, når det indtages inden for et døgn efter symptomernes indtræden. For at opnå den positive effekt skal der imidlertid indtages Zink i så høje doser, at det kan medføre kvalme og opkastninger (3).

Vitaminer
Har man, inden forkølelsen, decideret vitaminmangel, så kan vitamintilskud booste immunforsvaret så kroppen er bedre rustet til at bekæmpe virus. Men vitaminer kan ikke holde forkølelse fra døren, selvom C-vitamin har en dokumenteret, om end beskeden, effekt på, hvor længe du skal døje med forkølelsen.

Hvidløg
I laboratorieforsøg har hvidløg vist at kunne bekæmpe bakterier, vira og svampe, men samme effekt er endnu ikke dokumenteret i forsøg med mennesker.

Eukalyptus, mentol & pebermynte
Eukalyptus-, mentol- og pebermynteolie i sugetabletter og salver giver luft i næsen og lindring til en øm hals. Prøv også et par dråber i en varm kop te.

Snue Shot
Og apropos varme, lindrende drikke, så får du her opskriften på en velsmagende cocktail, som vi selv nyder, når forkølelsen kradser. Du skal bruge:
● 4 sorte peberkorn
● 4 kardemommekapsler
● 4 kryddernelliker
● 1 hel kanel stang
● et par skiver frisk ingefær
● frisk citronsaft
● honning
Lad urterne simre (ikke koge) i ½ liter vand i 15-20 minutter. Filtrer, tilsæt citronsaft og sød den varme, krydrede drik med honning.

Snup en nellike og et sennepsomslag
Blandt andre interessante alternative råd til lindring af forkølelsessymptomer, så har vi også hørt at nelliker skulle løsne en tilstoppet næse, når de tygges hele, og at omslag med sennep, lindrer hoste og smerte i brystet. (Det er nok unødvendigt at nævne, at der ikke foreligger nogen videnskablig dokumentation for, at de virker ...)

Kilde:
(1) Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580 (PubMed)
(2) Zinc for the common cold,Singh M, Das RR
(3) ZIP8 Regulates Host Defense through Zinc-Mediated Inhibition of NF-κB

Oplever du varige smerter og/eller feber under en forkølelse, bør du konsultere din læge.
Læs nøje indlægsseddel inden du anvender naturlægemidler, kosttilskud og håndkøbsmedicin. Spørg på apoteket eller konsulter din læge ved tvivlsspørgsmål.

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^