Brystkræft

Kategori: Sundhed

Brystkræft

Brystkræft  

En ny undersøgelse viser, at selv små mængder alkohol øger risikoen for at udvikle brystkræft hos kvinder. Den nye viden er endnu en brik i forsknernes kortlægningen af brystkræft ...

Efter at have indsamlet data fra mere end 184.000 kvinder har forskerne fundet ud af, at kvinder som nyder en til to drinks om dagen øger risikoen for at udvikle brystkræft med 32 procent. Resultatet af ny undersøgelse føjes til den lange række af undersøgelser kræftforskernes har foretaget i deres intense jagt på at blive klogere på kræft og forebyggelse.

Brystkræft er den kræftform, som koster næstflest kvinder livet på verdensplan - kun overgået af lungekræft. Eksperter anslår, at 1,2 millioner kvinder vil få konstateret brystkræft i 2008, og 500.000 vil dø af sygdommen.

Fakta om brystkræft
Brystkræft er først og fremmest en sygdom man kan være arvelig disponeret for. Har kvinderne i den nærmeste familie brystkræft, så er risikoen, statistisk set, forhøjet. Opgørelser viser også at kvinder der har fået deres første menstruation sent, har mindre risiko for at udvikle kræft. Det samme gælder for kvinder der går tidligt i overgangsalderen.

Fakta om brystkræft
De seneste års kræftforskning viser blandt andet at kvinder nedsætter risikoen for brystkræft:

● ved at føde børn tidligt, dvs. allerede i starten af tyverne. Graviditeten modner brystvævet, så det bliver mindre sårbart for kræftforandringer. For hver 5 år du som kvinde er ældre ved første barns fødsel, stiger risikoen for brystkræft typisk med 7%.
● ved at føde mange børn. Hver graviditet modner brystvævet, så det bliver mindre sårbart overfor kræft
● ved at amme børnene længe. Ved at amme barnet i to år og derover, vil man rent statistisk set halvere risikoen for brystkræft. Forklaringen er, at kvinden har færre menstruationer i ammeperioden og derfor ikke belaster brystvævet så meget med østrogen
● undgå rygning. Rygning øger brystkræftrisikoen med i gennemsnit 32. Tidlig rygestart, intensiv rygning, og flere års rygning før første graviditet er særlig farligt.
● undgå alkohol. Forskerne mener at årsagen til at indtagelse af alkohol øger risikoen for brystkræft, skyldes at alkohol øger mængden af østrogen i kroppen
● undgå overvægt. Fedtvæv danner østrogen i kroppen, hvilket øger kræftrisikoen
● dyrk motion. Moderat motion i mindst nogle timer om ugen nedsætter risikoen for kræft. Motion sænker østrogen-mængden i blodet
● undgå langvarige hormontilskud.
● p-piller i de tidlige teenageår øger risikoen for at udvikle brystkræft tidligt i livet med 50 pct.
● begræns indtaget af dyriske fedtstoffer
● indtag af b-vitaminet folinsyre nedsætter risikoen for at få brystkræft
● plantemedicin som rødkløver, ginseng- og sojaprodukter kan være kilde til brystkræft
● undgå miljøgifte
● få regelmæssig mammografi-check efter 55-årsalderen
● værn om livskvaliteten. Risikoen for at udvikle brystkræft øges hos kvinder, der har lidt af depression
● stress har også i mange år været genstand for kræftforskernes opmærksomhed. Mens tidligere undersøgelser har tydet på at stress var anledning til øget risiko for kræftsygdomme, så har en dansk undersøgelse vist, at kronisk stress tværtimod nedsætter kræftrisikoen, måske fordi stress hæmmer det kvindelige kønshormon østrogen
● undgå natarbejde. Natarbejde øger risikoen for brystkræft hos kvinder med på til 40%




Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Dagens Medicin, læge og forfatter Jerk W. Langer, Ugeskrift for Læger, Statens Institut for Folkesundhed, National Breast Cancer Foundation, ScienceDaily

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^