Kategori: Forår

Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Det er allergireaktioner som øjen- og hudirritation, men også irritation af slimhinder, blæredannelse, opkastning, mavesmerter og diarré. Så det er vigtigt at holde disse planter ude af køkkenhaven – og langt væk fra krydderurterne.

Derudover skal man være ekstra opmærksom, når der er børn i haven. Børn finder de fine blomster tillokkende og bliver nemt fristet til at røre og smage på bær, blomster og blade. Husk også at hunde og katte kan fristes til at smage på blomster og bær, hvilket ligeledes kan resultere i alvorlige forgiftningssymptomer.

Anemone – ranunkel – klematis

Blomstrende anemoner indeholder irriterende stoffer. Heldigvis er smagen så skarp, at børn sjældent kaster sig ud i flere mundfulde.
Symptomer: Eksem, øjen- og hudirritation. Ved indtagelse: Slimhindeirritation, blæredannelse, opkastning, mavesmerter, diarré.
Forholdsregler: Vask huden med vand og sæbe. Skyl øjnene i min. 5 minutter. Kontakt lægen, hvis symptomerne er udtalte.

Tulipan – påskelilje – pinselilje – vintergæk

Hele planten – dog specielt løgene – er giftige, men alvorlige forgiftninger er sjældne. Forveksling er sket med spiselige løg.
Symptomer: Kontakt med planten kan give eksem. Ved indtagelse: Opkastning, mavesmerter.
Forholdsregler: Giv væske. Kontakt lægen, hvis personen har spist løg eller dele af løg.

Liljekonval - Kaprifolie

Hele planten, men specielt blomster og blade, indeholder stoffer, som har irriterende egenskaber.
Symptomer: Kan være forsinkede. Ildebefindende, opkastning, diarré, evt. hjerterytmepåvirkning.
Forholdsregler: Kontakt læge, hvis mere end 5 bær, blomsterklokker eller andre plantedele er indtaget.

Guldregn

Hele planten og især frøene er giftige. Indtagelse af flere frø kan give symptomer hos børn. Alvorlige forgiftninger er dog sjældne.
Symptomer: I løbet af 15 minutter til et par timer ildebefindende, mavesmerter, voldsomme opkastninger, slimhindeirritation, sløvhed, hjertebanken, pupiludvidelse, feber. I alvorlige tilfælde muskelsitren, kramper, bevidstløshed, åndedrætspåvirkning.
Forholdsregler: Kontakt læge eller skadestue, hvis mere end et par frø er indtaget.

Kilde: Giftlinjen/Bispebjerg Hospital, Skov- og naturstyrelsen

Pasning af stedmoderblomst
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed 

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Prinsesse Alexandra afslører havehemmeligheder fra Egeskov Slot
Haven & altanen
Boganmeldelse: En have for livet - Royal haveentusiast deler ud af sin passion 

Prinsesse Alexandra af Sayn-Wittgenstein-Berleburg er ikke blot en del af den danske kongefamilie; hun er også en passioneret haveelsker og en sand visionær, når det gælder landskabsdesign. Hendes nye bog, 'En have for livet - Fra Egeskov Slot - til din egen have', er en invitation ind i hendes…

Læs mere
Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Hjemmedyrkning af grøntsager
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^