Kategorier: Sommer  -  Sundhed

Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

"Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger sammen med, at legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand i hanerne er blevet varmet op i rørene og derved øges risikoen for legionella-smitte, siger Søren Uldum, fagchef i Statens Serum Institut.

Han forventer, at der i år vil være flere smittetilfælde end nogensinde før, fordi danskerne efter Corona pandemiens somre hjemme, valfarter til Sydeuropa, som lige nu oplever ekstrem varme. I øjeblikket varsles der om temperaturer over 40 grader, og det skaber optimale betingelser for legionella-bakterien, der elsker lunkent og varmt vand mellem 20 og 50 grader.

Sådan mindsker du risikoen for legionella-smitte

  • Undgå postevand.
  • Drik kun vand og læskedrikke fra dåse/flaske - og kun dåser/flasker, du selv har åbnet.
  • Undgå isterninger.
  • Brug flaskevand, når du børster tænder.
  • Spis kun frugt, du selv har skrællet/pillet.
  • Hold dig fra isvafler mv. på steder, hvor du ikke er sikker på hygiejnestandarden.
  • Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe.
  • Medbring hånddesinfektion med mindst 60 % alkohol hjemmefra.
  • Undgå spabade, bassiner og pools, som du mistænker har et utilstrækkeligt klorindhold.

Symptomer på legionærsygdom

Ved legionærsygdom har man som regel høj feber, hoster og har åndenød, og kan have svært ved at samle sig og tænke klart.

Nogle får muskelsmerter og diarré, men der ses ikke symptomer fra næse og hals, som ellers ses ved influenza, skriver Sundhed.dk.

Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^