Hyben - Den oversete frugt 

De dejlige, syrlige hyben er en overset frugt, og det er synd. For af hyben kan man lave den lækreste marmelade, der blandt andet smager himmelsk på pandekager - eller tørre frugten og bruge den i te.

I Danmark vokser hyben vildt mange steder, men især i næringsfattig jord ved kysterne. Hyben er plukkeklar i august og september, og kan blandt andet blive til hybente og hybenmarmelade, som smager absolut himmelsk på pandekager eller sammen med ost. Hyben er rige på C-vitamin og indeholder desuden det kolesterolsænkende stof pektin.

Vi fandt hybenbuske med masser af solmodne hyben i haven hos en god ven i Bannebjerg i Nordsjælland. Af dem har vi lavet den lækreste hybenmarmelade, som vi her bringer opskriften på.

Hybenmarmelade 

Ingredienser

  • 1 kg hyben
  • 1 kg sukker
  • Saft af en citron
  • Atamon

Opskrift

  • Halver det hele hyben, fjern kernerne og skyl de rensede hyben. Husk at bruge handsker, når du renser hyben, så hænderne ikke kommer i kontakt med de små hybenkerner, der kan virke irriterende på huden.
  • Blend hybenskalerne i foodprocessor og put dem efterfølgende i kogende vand.
  • Når de koger op, skal de fjernes fra varmen.
  • Si opkogningen, hæld vandet fra og tilføj sukker til hybenmassen. 
  • Kog efterfølgende massen i 10-15 minutter eller indtil blandingen bliver sirupsagtig.
  • Rør atamon i marmeladen, men først efter kogningen, da en del af konserveringsevnen går tabt, når det koges med.
  • Kom det på sterile glas, skyllet i atamon.
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^