Få en blomstrende grøftekant i haven

Kategori: Forår

I det flimrende lys på grøftekanterne vokser vilde og lidt mere kultiverede planter side om side, og giver den lille have en intens stemning af frodig overdådighed.

Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Få en blomstrende grøftekant i haven

En grøft eller et regnbed, er kønt og nedsætter risikoen for, at kloakkerne løber over og havner i kældre og andre uønskede steder. Men også naturen får en gevinst, når du anlægger en grøft i haven.

"På grund af de specielle fugtforhold kan grøften indeholde et varieret plantemiljø, som ikke kun er smukt at se på, men som også er med til at skabe en øget biodiversitet med flere forskellige fugle", insekter og andre dyr i haven”, forklarer landskabsarkitekt Lulu Jacobsen.

Flere grøftekanter i danske haver

Grøfter er velkendte langs veje i det danske landskab, men ifølge Lulu Jacobsen er grøften også et motiv, der tidligere har været brugt i havekunsten bl.a. af den kendte havearkitekt G.N. Brandt.

"Det kunne være sjovt, hvis grøftekanten fik en revival i haverne. Lidt ligesom den vilde blomstereng, der har været et populært haveelement de senere år”, siger Lulu Jacobsen. "Et grøft vil ikke være fyldt med vand hele tiden som en havedam. Vandet vil kun stå i grøften i få dage efter kraftig regn, derefter vil vandet være sivet ned i jorden."

Lav en grøft på en weekend

”Det kræver en god spade og godt med knofedt, men det er ikke urealistisk at anlægge en grøft i løbet af et par dage. Men det tager jo også tid at indkøbe materialer og planter samt at anlægge en vandrende, der kan lede vandet fra nedløbsrøret og ud til grøften, så hvis du sætter en uge af til hele projektet, er du på den sikre side”, vurderer Lulu Jacobsen.

Du kan fint anlægge en grøft her i foråret. Buske kan plantes, så længe jorden ikke er frosset.
En grøft er faktisk bare en udhulning i haven, som regnvandet ledes hen til via en vandrende eller en bæk. Vandet opsamles midlertidig i grøften og i løbet af få dage siver det ned i jorden, så grøften igen er tør.

”Hvis grøften skal kunne tage alt det vand, der falder på et almindeligt hustag på cirka 100 kvadratmeter, skal bedet være ca. 25 kvadratmeter i areal og 20 cm dybt. Sådan en grøft kan klare selv store og voldsomme regnskyl. For at få vandet til hurtigt at sive væk, skal jorden i bunden af grøften blandes med grus”, fortæller Lulu Jacobsen.

Nemt og billigt at anlægge en grøft

Det letteste og billigste du kan gøre er at så græs i grøften.

”Hvis kanterne på bedet har en lav hældning, er det muligt at slå græsset med plæneklipperen, og så er grøften i virkeligheden blot en udhulning i græsplænen. En meget nem og lavpraktisk løsning”, siger gartner og haveekspert Jesper Corfitzen. "Du kan anlægge grøften for nogle få hundrede kroner, hvis du sår græsfrø i bedet. Dertil kommer udgifterne til at anlægge en vandrende, der leder vandet fra nedløbsrøret til grøften."

Blomster der tåler både fugt og tørke

Du kan også anlægge grøften som et smukt og blomstrende bed med buske eller flerårige blomsterplanter. Ifølge Jesper Corfitzen fra Haveselskabet er det dog langt fra alle planter, der egner sig til grøften.

”Det skal være planter, der kan tåle at stå vådt, når det regner meget. Men vandet i grøften siver ret hurtigt væk igen og i perioder, hvor det ikke regner, kan der blive temmelig tørt i grøften. Derfor skal du vælge planter som fx prydgræsser, purpursolhat, kattehale og løvefod, som både tåler fugt og tørke. Du kan også plante forskellige buske fx frugtbuske som solbær og blåbær”, siger Jesper Corfitzen.

Syv gode planter til grøftekanten

  • Engblomme, Trollius europaeus
  • Engnellikerod, Geum rivale
  • Engstorkenæb, Geranium pratense
  • Gul Iris, Iris pseudacorus
  • Hjortetrøst, Eupatorium
  • Kattehale, Lythrum salicaria
  • Løvefod, Alchemilla



Kilde: Haveselskabet

Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^