For nogle kan de mørke vintermåneder resultere i dårlig mental trivsel. Men der er flere forebyggende ting, man selv kan gøre.

Sådan forebygger du vinterdepression 

Vinteren har for alvor ramt Danmark, og med de mørkere dage følger desværre også en øget risiko for depression; vinterdepressionen.

"Vinterdepression kan ramme os i mørke måneder som følge af mangel på sollys, men der er heldigvis en del, du selv kan gøre for at forebygge tilstanden," siger Henriette Palner Stick, psykolog hos Dansk Sundhedssikring.

En undersøgelse foretaget af Dansk Sundhedssikring blandt deres 500.000 kunder viser tydeligt, hvor meget indflydelse lys har på mental sundhed. Her stiger antallet af sager vedrørende depression med næsten 24 procent, så snart vi går ind i de mørke måneder fra november til februar. Og tallet falder først igen, når de lyse timer på døgnet bliver flere i maj. 

Symptomer på vinterdepression

Det er meget forskelligt, hvordan vinterdepression viser sig.

"Man kan opleve alt fra nedsat selvtillid og selvfølelse, som kan resultere i selvbebrejdelser og skyldfølelse, til koncentrationsbesvær, forstyrret søvn, uro, rastløshed eller ændringer i appetit eller vægt," forklarer Henriette Palner Stick.

Hun opfordrer til at man gør en indsats, hvis man oplever symptomer. "Ligesom med depression og stress er det vigtigt, at man aktivt arbejder med vinterdepression, og er opmærksom på at forebygge tilstanden i tide" siger hun, og understreger samtidig at man bør kontakte sin egen læge, hvis symptomerne er længerevarende og alvorlige.

Psykologens bedste råd til forebyggelse af vinterdepression

  1. Få mere lys

    Lys har især stor indflydelse på vores energiniveau og humør, fordi det påvirker vores niveau af stoffet serotonin i hjernen. Niveauet vil naturligt dale i mørke måneder, men det er meget individuelt, hvor meget man bliver påvirket af det.

    Derfor er opfordringen at få så meget naturligt sollys som muligt. Selv en kort udendørs gåtur i dagtimerne kan hjælpe betydeligt. Så hvis du har mulighed for det, er det en god idé at gøre det til en vane at tage en lille spadseretur i løbet af arbejdsdagen – og så kan du evt. tage en ven eller kollega med.

  2. Lysterapi

    Det kan være svært at få nok sollys alene ved gåture i de mørke måneder, hvor de lyse timer er begrænsede. Som supplement kan det for nogen være gavnligt med lysterapi, hvor man får kunstigt sollys fra en lampe med stærkt, hvidt lys.

    Undersøgelser viser, at lysterapi kan øge serotonin-niveauet i hjernen og stabilisere døgnrytmen i løbet af få behandlinger. Det har en positiv effekt på humøret og energiniveauet. For den største effekt, bør man sidde foran lampen ca. 30 min. om morgenen. Man kan både få professionel lysterapi eller selv prøve med en lysterapilampe derhjemme.

  3. Motioner

    Du har sikkert hørt det mange gange. Men ligesom med fysisk sundhed har dit aktivitetsniveau også meget at sige, når det handler om den mentale sundhed. For at holde både krop og sind frisk er det derfor en god idé at motionere regelmæssigt.

    Mest optimalt er udendørs træning i dagtimerne, så du både får rørt dig og samtidig også får en vigtig dosis sollys. Det vigtigste er, at du holder dig i gang og får pulsen op, så endorfiner og andre ”glædeshormoner” bliver udløst.

  4. Samtaleterapi

    Samtaleterapi med en psykolog kan være en løsning, hvis man ikke synes, at egne initiativer hjælper. Det er et effektivt redskab mod vinterdepression ved mere alvorlige symptomer, og virkningen er længerevarende.

    I samtaleterapien vil man typisk arbejde med aktivering, og hvordan man holder fast i positive aktiviteter, som man ellers har tendens til at trække sig fra ved en depression. Man vil også arbejde med negative tanker og ændre mønstrene omkring disse og arbejde på at håndtere stress, som også kan forværre vinterdepression.
Humør, energi, sjæl og psyke
Maren Uthaug 'Striber på højkant'  

Maren Uthaugs striber er kendt og elsket fra Politikens bagside. I serien 'Striber på højkant' er samlet hendes mest følsomme og filosofiske, sorteste og sjoveste striber i fire vildt underholdende udgivelser: 'Parforhold', 'Børn', 'Livet' og 'Kærlighed.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Positiv psykologi: Bliv livsglad med vilje 

Titlen på Mikael Kambers nye bog om positiv psykolog er ’Sur for en sikkerhedsskyld’, men den kunne også være ’Livsglad med vilje’, for det er en bog, der handler om, hvordan man med viljens kraft kan tage styringen over sin indre mellemfornøjede grundstemning og øge følelsen af tilfredshed og…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Administrer din energi 

Hvis du, trods netop afholdt ferie og masser af søvn, føler dig træt og uoplagt, så kan det, ifølge psykoterapeut Connie Kragelund, være, at du skal prøve at lægge mærke til hvordan du administrerer din energi. For måske findes der i dit liv særlige situationer og måske endda enkelte mennesker i din…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Arver man sit moralske kompas fra mor? 

Når børn minder om deres forældre, så hører man ofte vendingen 'æblet falder ikke langt fra stammen'. Måske har barnet nogle af de samme interesser som forældrene, eller måske falder bemærkningen, fordi andre i omgangskredsen synes at barnet, i sin adfærd og sit væsen, ligner sine forældre. Men er…

Læs mere
Trick dig selv til at få styr på opgaverne
Humør, energi, sjæl og psyke
Trick dig selv til at få styr på opgaverne  

Hvis man er ramt af vintertræthed, så kan praktiske og huslige opgaver nemt gå hen og blive næsten uoverkommelige. Her får du et meget enkelt, men ret effektiv trick til, hvordan du motiveret dig selv til at komme i gang. Men vi har på en amerikansk blog læst om et meget enkelt, men ret effektiv…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Find ro og få fornyet energi på et øjeblik  

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede i nuet? Her er en kort meditation, som øger din koncentration og din evne til at bevare fokus.

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Selvmordstanker er tabu 

Hver dag forsøger omkring 20 personer i Danmark at begå selvmord. I gennemsnit dør knap to. I forbindelse med WHOs ’World Suicide Prevention Day’ sætter DR3 fokus på et af de mest tabubelagte emner i samfundet.

Læs mere
Livsstil
Hvad skal vi med mindfulness? 

Der er de seneste år blevet talt og skrevet meget om mindfulness, men hvad er det nu lige mindfulness handler om, og er det noget, som alle kan have gavn af?

Læs mere
Spiritualitet
Meditation mod stress 

Kan meditation hjælpe mod stress?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^