Smag dig gennem sæsonens mange sorter
Gennem sensommeren og efteråret kommer mere end 20 forskellige æblesorter handlen, afhængig af de individuelle sorters modningstidspunkter. Discovery og Sunrise er blandt sæsonens første æblesorter, mens de røde Jonagold er de sidste.
En populær sort er Ingrid Marie, som har en rigtig god balance mellem syrlighed og sødme. I modsætning til mange andre æblesorter er Ingrid Marie ikke fremavlet. Sorten stammer fra et selvsået træ i haven ved landsbyskolen i Høed og blev opdaget i 1910. Skolelæreren syntes, at æblerne var både smukke og yderst velsmagende, og opkaldte efterfølgende sorten efter sin afdøde datter.
Ingrid Marie er siden da blevet en yderst populær æblesort, som står i mange haver rundt om i landet. Den klassiske sort er samtidig ’mor’ til Elstar og Aroma, som begge er blandt de mest efterspurgte sorter.
Bag sødt med syrlige sorter
Hvilket æble, der er bedst, er smag og behag, men det æble, du bedst kan lide at spise friskt, er ikke nødvendigvis det samme, som gør sig godt i bagværk. Uanset hvilken æblesort du vælger, er det vigtigt at skabe en god balance mellem det syrlige og det søde. Til kager og deserter, hvor man typisk har masser af sødme at spille op imod, er det en god idé at vælge en syrlig sort som for eksempel discovery-æblet.
Prøv dig frem
Æbler kan bruges til meget forskelligt bagværk, så hold dig ikke tilbage, hvis du får en god idé, men prøv dig frem, og smag dig frem. Udover kun at bruge æbler i det søde bagværk, kan du med fordel også forsøge dig med æblestykker eller revne æbler i brød, hvilket både tilfører smag og gør brødet mere saftigt.
Brug saften
Udover at bruge revne æbler eller æblestykker, så prøv at tilsætte æblesaft i dejen til såvel brød som kager. Det giver en ekstra svampet konsistens, som man ikke opnår med hverken vand, mælk eller æg, og det overskydende frugtkød kan sagtens anvendes i andet bagværk.
Æblesorter
- Discovery: Sommeræble, der er middelsort, sødt og let aromatisk i smagen.
- Guldborg: Sommeræble, der er lille og grønt med røde striber, syrligt og stærk aroma.
- Aroma: Sensommeræble, middelstort med stærk aromatisk smag.
- Sunrise: Sommeræble, der er lille, gyldent og sødt og aromatisk.
- Rødt Gråsten: Sommeræble, der er middelstort, sprødt og saftigt med syrlig-sød aroma.
- Gala Must: Efterårsæble, der er middelstort, rødt, sødt og saftigt.
- Elstar: Efterårsæble, der er mellemstort, fast saftigt med syrlig-sød smag.
- Pigeon: Efterårsæble, der er lille og rødt med syrlig-sød aromatisk smag.
- Rød Ingrid Marie: Efterårsæble, der er mellemstort, fast og saftigt med frisk, syrlig-sød smag.
- Belle de boskoop: Efterårsæble, der er mellemstort og egner sig i madlavningen. Har en syrlig aromatisk smag.
- Cox Orange: Efterårsæble, der er mellemstort, rødgrønt, halvtørt, sødligt og med kraftig aroma.
- Holsteiner Cox: Efterårsæble, der er mellemstort, fast, saftigt og lidt syrligt med god aroma.
- Rubens: Efterårsæble, der mellemstort, fast, saftigt og sødt.
- Rød Jonagold: Vinteræble, mellemstort, rødgult, syrlig-sød og krydret smag.