Kategori: Parforhold

Han er svær at nå ind til

Han er svær at nå ind til 

Fra brevkassen: Hun har gennem et par måneder været forelsket, men er usikker på, hvordan hun skal opfatte og takle hans tilbageholdenhed …

__________________________________________________

 

Hej brevkasse.

 

Jeg skriver for at få et godt råd i forbindelse med mit parforhold.

Jeg har mødt en mand gennem en netværksgruppe for singler. Han er sød og dejlig, 41 år gammel, har et godt job og en håndfuld nære venner. Vi har kun kendt hinanden små to måneder, men ret hurtigt har det vist sig, at han har nogle "issues". I nogle henseender er han meget tilbageholden, og to gange har han fået noget, der minder om panikanfald. Han spurgte, hvad jeg tænkte, når jeg så ham sådan, hvortil jeg forsøgte at lyde neutral og svarede, at jeg satte stor pris på hans ærlighed, men tænkte at det da måtte være generende for ham. Jeg fortalte desuden, at jeg selv havde oplevet noget lignende da jeg var barn.

Ud over at bekymre mig om hans panikanfald, så bekymrer det mig, at vi, på det fysiske plan, kun er nået til at give knus, holde i hånd og give tante-kys. Jeg fornemmer, at der ikke vil komme noget godt ud af at presse ham, hvilket han bekræftede, da jeg snakkede med ham om det. Men jeg føler dog, at han langsomt nærmer sig mig lidt, fx. hvis jeg inviterer til kontakt ved at lægge hånden på hans lår, så rykker han nærmere, så jeg kan nusse ham lidt. Han fortæller, at han ikke har haft en kæreste rigtig, rigtig længe, måske fem år! Han siger, at han tidligere har haft kærester og seksuelle forhold, men de forhold han fortæller om, lyder til at ligge ret langt tilbage i tiden ...

Han har aldrig boet sammen med en pige, men han har boet i kollektiv i fem år og beskriver sig selv som social. Trods det, ses vi kun et par gange om ugen.
Vi SMS´er en del. Han skriver ofte og meget, specielt efter at han, overfor mig, fik slået fast, at man altså ikke behøver at skrive sammen hver dag, så er det faktisk ham, der skriver stort set hver dag.

Jeg har overvejet at spørge ham mere uddybende omkring den manglende fysiske kontakt mellem os, om han ikke har lyst og savner det, eller om han måske føler, at der ligger en forpligtelse i det, som han ikke føler sig klar til. Men jeg har ikke spurgt ham, mest fordi jeg er bange for at presse på. Men sagen er jo, at jeg også kan mærke at den manglende kontakt/udvikling i forholdet prikker lidt til min egen selvtillid og ikke mindst mit behov for bekræftelse.

Jeg vil også gerne snakke med ham om hans sårbarhed og panikangst. Jeg har kigget efter bøger om emnet og foreslået et foredrag i Foreningen for særligt sensitive mennesker. Det sagde han fra overfor og forklarede, at han og jeg endnu ikke kender hinanden godt nok, hvilket jeg gav ham ret i og siden har undladt at snakke om. Et tv-indslag om en kendt skuespiller, der havde fået hjælp hos en psykiater til at overkomme sin panikangst, var anledning til at vi kunne snakke lidt om at man kan få god hjælp hos en psykolog eller psykiater. Men siden har vi ikke snakket mere om det ...

Sagen er jo, at jeg virkelig gerne "vil" denne her mand, men sandt at sige er jeg blevet lidt i tvivl om det er "for stor en mundfuld" - selv for en pige som jeg, der ellers står rimelig solidt plantet.

Jeg er 38 år, har ingen børn, men vil gerne have det - snart! Er der overhovedet nogen realistisk chance for at det her kommer til at fungere?

Jeg ser rigtig meget frem til at høre fra dig.
__________________________________________________


Kære utålmodige, kloge kvinde.

Tak for din mail. Efter at have læst dit brev, tror jeg, at du er en kvinde som kan bruge et svar, der tager udgangspunkt i et lille filosofisk eventyr. Det er et eventyr, der handler om at overvinde frygten for blive afvist, og som beskriver, hvordan et tillidsfuldt og fortroligt forhold kan opbygges nænsomt og tålmodigt.
Mit svar til dig vil forhåbentligt samtidig være en hjælp til de mange andre kvinder, der - ligesom du - har svært ved at forstå, hvorfor så mange mænd i dag er så bange for afvisninger og for ikke at slå til som mænd. Men du tilhører en generation, hvor mange kvinder stiller meget store krav til, hvad en mand skal kunne tilbyde i et parforhold.

Hans tilbageholdenhed, påvirker hendes selvtillid
Du har mødt en rigtig god og sød mand, som du gerne vil udvikle et tæt forhold til. Men du syntes, det går meget langsomt med at tilnærme jer hinanden. Du er i tvivl om I nogensinde kommer tættere på hinanden og får et fysisk/seksuelt og nært forhold til hinanden. Din utryghed omkring forholdet er begyndt at påvirke din selvtillid som kvinde, og du er usikker på, hvorvidt han overhoved begærer dig. Du fortæller, at det nok er meget længe siden, at han har haft et forhold til en kvinde og han har heller aldrig boet sammen med nogen. Desuden lider han af panikangst, som måske skyldes nogle ubehagelige erfaringer netop i forhold til kvinder og parforhold. Men han er åben og ærlig omkring sine problemer, og vil tilsyneladende gerne have hjælp til at mindske sin angst.

Lær at knytte nære bånd, som den lille prins og ræven
Udfra din beskrivelse, syntes jeg bestemt, han er værd at lære at kende på et dybere plan. Der skal måske nok nogle samtaler til hos en dygtig psykolog eller psykiater. Om det skal lykkes for dig, at komme ham nærmere vil afhænge af om du har tålmodighed til at ”tæmme” ham - ligesom den lille prins tæmmer ræven i Antoine De Daint-Exupery berømte historie ”Den lille prins”.

Historien handler om den lille prins, som var rejst til jorden for at få venner, men som snart måtte sande, at mennesker har alt for travlt til at knytte nære bånd. Den lille prins søger i stedet selskab hos en ræv. Ved det første møde med ræven, er ræven ikke parat til at knytte bånd, den er for skræmt af for mange dårlige oplevelser med mennesker, der vil skyde den. Men ved at nærme sig ræven skridt for skridt, og ved at vise, at han, den lille prins, ikke er farlig, og at han kun vil ræven godt formår den lille prins at opnå nærhed og gensidig tillid. Og således lykkes det for ræven og den lille prins at blive fortrolige og glædes over hinanden, og over alt det der minder om den anden. Som ræven forklarer den lille prins: ”Kun med hjertet kan man rigtig se. Det væsentlige er usynligt for øjet. Det er den tid, du har brugt på at passe din rose, der gør den så betydningsfuld. Men du må aldrig glemme den. Du har for evigt ansvaret, fordi du har gjort den tam.”.

Tæm mistroen nænsomt og tålmodigt
Jeg tror, at du kan opbygge et nært forhold til din partner, hvis du som den lille prins først gør ham "tam". Du skal tålmodigt og nænsomt vise ham, at sammen med dig det ikke er farligt at vise ømhed, og på den måde forsikre ham om, at du ikke forventer, at han er nogen Tarzan. Fortæl ham at du ønsker en mand, der værdsætter dig, og han vil give dig tifold tilbage.
Du må nok forvente, at der indimellem også vil ske tilbageskridt, da han meget længe har levet et singleliv. Angsten for nærvær og for ikke at slå til sikkert være en del af hans virkelighed en tid endnu. Han vil sikkert engang imellem have brug for lave nogle flugtforsøg, når samværet bliver for overvældende. Men hvis du blidt og nænsomt hjælper ham tilbage igen, tror jeg det aftager med tiden.

Som jeg skrev i indledningen, oplever jeg at den mand du har truffet og gerne vil satse på, har mange gode kvaliteter. Jeg tror også, at du er både klog og moden og derfor er i stand til at forstå, hvad det er der skal til for at gøre din partner tryg og tillidsfuld. I er jo faktisk allerede nået et stykke vej.

Stol på at det vil lykkes
Din udfordring er først og fremmest at have stor tålmodighed og undgå at falde i den kvindegrøft, at du nok ikke er tiltrækkende nok eller den rigtige for ham. Hvis du vil have ham, må du nærme dig ham og være tålmodig, også hvis han har brug for at trække sig indimellem. Tal om de ting som er nødvendige, så I hver især ved hvor I står, men brug endelig ikke for mange ord og tolkninger. For mange ord og analyser kan virke nærmest dræbende i et forhold, især for mænd.



Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Mod midnatssolen, af Dy Plambeck

I romanen 'Mod midnatssolen' tager Dy Plambeck os med på en indsigtsfuld rejse langs Norges kyst til Tromsø, hvor Amy sammen med sine døtre og veninder, Lulu og Kari, navigerer gennem livets komplekse forhold. Plambeck beskriver levende Amys udfordringer ved at finde sin plads i en ny familie med…

Læs mere
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Med 'Menopause Mamas' guider Sanne Gottlieb os gennem overgangsalderens udfordringer med indsigt og empati
Menopause Mamas, af Sanne Gottlieb

'Menopause Mamas' skrevet af Sanne Gottlieb er en ærlig og personlig skildring af overgangsalderens udfordringer. Med bogen bringer hun et ofte undervurderet eller tabuiseret emne frem i lyset og opfordrer til åbenhed om overgangsalderen.

Læs mere
Emma Holtens refleksioner om værdien af omsorg i 'Underskud'
Underskud - Om værdien af omsorg, af Emma Holten

Emma Holten er en dansk-svensk debattør og foredragsholder med en kandidatgrad i Moderne Kultur og Kulturformidling. I bogen 'Underskud', udforsker hun temaer som økonomisk magt, vores tendens til at prioritere arbejdslivet over privatlivet og betydningen af omsorg.

Læs mere
Shopping
^