Torsk med sennepssauce

Torsk med sennepssauce

Torsk med sennepssauce 

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Men nu får sennepen et comeback ...

Klassiske retter og gammeldags husmandskost indtager i stigende grad middagsbordene rundt omkring i de danske hjem. Det har givet et comeback til de mange sennepsvarianter, der anvendes som krydderi i madlavningen.

Det er ikke længe siden, at sennep stort set kun kom på bordet, når der blev serveret pølser eller sylte. Nu er skuden imidlertid vendt, for flere har fået smag for sennep og hvorledes sennep er eminent til at skabe små mirakler i køkkenet. Sennep har nemlig både syre og aroma, og det gør den perfekt som smagsforstærker i maden.

Vintermad med smag
På Nørre Vissing Kro mellem Silkeborg og Skanderborg er kok og indehaver Morten Mygind begejstret for sennep i madlavningen. Ikke mindst i vinterhalvåret hvor det er godt med tunge retter med masser af smag.

”Vi går den kolde tid i møde, og det er derfor rart med solid vintermad med masser af smag. Sennep er fantastisk til at give maden et pift, fordi den indeholder mange forskellige smagsnuancer, både det stærke, syrlige og søde,” fortæller Morten Mygind og fortsætter:

”Foruden dressinger bruger jeg også sennep til bagværk og til gratinering rørt op med nødder eller tørret brød. Og med et væld af forskellige smagsvarianter, er det ikke smagsløgene men fantasien, der sætter grænserne," siger han.

Sennep erstatter smørklatten
Det er ikke tilfældigt, at danskerne netop nu kaster sig over klassiske retter med sennep. I en tid, hvor der mere end nogensinde er fokus på sundhed og ernæringsrigtig kost, er der brug for sunde alternativer til fedtet.

”Før i tiden gav husmoderen bare saucen eller gryderetten en klat smør, hvis der var behov for lidt ekstra smag. Den går ikke i dag, hvor vi er blevet mere forsigtige med fedtstoffet. Sennep er fedtfattig og indeholder ingen tilsætningsstoffer, og derfor er den ideel, når maden skal peppes op og tilføres ekstra smagsnuancer,” siger Jan Lund, kok og produktudvikler hos Bähncke, som blandt andet producerer sennep.

Mormors mad hitter
Selvom den danske madkultur har ændret sig gennem tiden, kaster danskerne sig mere og mere over traditionelle retter som for eksempel glaseret skinke eller dampet torsk med sen-nepssauce. De moderne madtrends søger tilbage til rødderne og det solide, nordiske køkken med fokus på egnsretterne, og det betyder, at mormors mad er inde i varmen igen.

Bagt torsk med sennepssauce
Udviklet af Jan Lund, kok og produktudvikler, Bähncke

(4 personer)

800 g torskefilet
Olie eller smør
Salt
4-5 dl. mælk
2 spsk. smør
2 spsk. mel
Stødt muskatnød
Salt og peber
2 spsk. sennep

Drys den rensede torsk med salt og sæt den i køleskabet et par timer. Skyl den fri for salt og dup den tør. Pak torsken ind i et stykke bagepapir, der er smurt med fedtstof. Bag fisken mør i ovnen ved 170° i ca. 20-30 minutter, til den føles fast når man trykker på den.

Sennepssauce: Lun mælken. Smelt smørret i en gryde, drys mel i og rør det sammen. Tilsæt mælken lidt ad gangen under stadig piskning til saucen får en passende konsistens. Smag til med lidt stødt muskatnød, salt og peber. Tilsæt fiskesennep efter behag. Servér den bagte torsk med nykogte kartofler og sennepssauce, syltede rødbeder, kapers og reven peberrod.

Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci, pasta med cremet pesto af cannellini-bønner, basilikum og spinat
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Salat med frisk spinat, tandoori-krydret kylling, rødløg og mozzarella
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^