Stegt gråand

Stegt gråand  

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

- med honningæbler, ristet blomkål med mandler, små kartofler og Waldorfsalat

Til 4 personer

Det skal du bruge ...:
∙ 2 rensede gråænder (du kan købe dem på frost året rundt hos mange fiske- og vildthandlerne og friskplukkede i jagtsæsonen)
∙ 1-2 blomkålshoveder
∙ 50 g smuttede mandler
∙ 300-400 g små kartofler
∙ 2-3 madæbler
∙ Becel eller smør til bruning
∙ Lidt honning (til glacering af æblerne)
∙ Salt og peber
∙ Evt. frisk eller tørret timian

Til saucen ...
∙ Lidt stegesky fra ænderne
∙ Lidt portvin
∙ 2½ dl Milda Cremefine 7 % eller 15 %
∙ En spsk. ribs- eller tranebærgelé
∙ Salt og peber

Til Waldorfsalaten ...
∙ 1½ dl Milda Cremefine 19 % (til piskning)
∙ 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet)
∙ 1½ tsk. flormelis
∙ 20 blå stenfri vindruer
∙ 20 grønne stenfri vindruer
∙ 1 syrligt æble (fx Granny Smith)
∙ 2 stilke blegselleri
∙ 1 skive knodselleri
∙ 50 g valnøddekerner
∙ Salt og peber

Sådan gør du ...:
∙ Rens gråænderne for fjerester, blod og evt. rester af indvolde. (Bruger du frosne gråænder skal du lade dem tø op i køleskabet i løbet af et døgn)
∙ Krydr godt med salt og peber ind- og udvendigt og lad dem hvile ved stuetemeratur i ca. 1 time
∙ Opvarm en stor steggryde og brun gråænderne godt på alle sider – evt. hver for sig, hvis det kniber med pladsen i gryden
∙ Når ænderne er brunede, skruer du ned for varmen og lægger låg på. Herefter skal du vende ænderne hyppigt, så de får jævn varme på alle sider
∙ Ænderne skal stege i ca 1 time, hvis du vil have kødet mørt og let rosa i farven
∙ Rens blomkålen og del den i små buketter, som du koger i 1-2 min. i letsaltet vand. Køl dem af, så de beholder sprødheden
∙ Rens kartoflerne og kog dem i saltet vand i ca. 10 min
∙ Når ænderne er møre, tager du dem op af gryden og lader dem hvile i ca. 10 min
∙ Tag lidt af andefedtet fra gryden på en pande og vend kartoflerne heri. Drys med lidt salt, peber og evt. lidt timianblade
∙ Del æblerne i 1/8 og fjern kernehuset
∙ Brun æblestykkerne på en pande i lidt af andefedtet, krydr med salt og lidt peber og tilsæt 1-2 spsk honning til glacering af æblestykkerne
∙ Hak de smuttede mandler groft og rist dem i lidt Becel eller smør. Tilsæt de sprøde blomkålsbuketter, krydr med lidt salt og peber og rør det hele rundt på panden, til det får lidt farve (må ikke branke)
∙ Sigt lidt af stegeskyen fra ænderne i en lille gryde. Kog skyen op, tilsæt lidt portvin, salt og peber og pisk 2½ dl Milda Cremefine i saucen – og til sidst en skefuld ribs- eller tranebærgelé
∙ Del hver gråand i halve. Skær låret og brystet fra skroget og anret dem på varme tallerkener sammen med de glacerede æbler, mandelristet blomkål og stegte kartofler
∙ Server saucen i små skåle eller glas på hver tallerken
∙ Pynt til slut med den friske Waldorfsalat

Waldorfsalat ...

Sådan gør du:
∙ Pisk 1½ dl Milda Cremefine 19 % til en lækker og fyldig skum
∙ Vend forsigtigt ca. 1 dl græsk yougurt 2 % (drænet) i skummen og tilsæt 1½ tsk. flormelis
∙ Del ca. 20 blå og 20 grønne vaskede stenfri vindruer i halve. Tag nogle af druerne fra til pynt
∙ Skræl det syrlige æble, fjern kernehuset og hak æblet i meget fine tern eller riv det groft på et rivejern
∙ Rens 2 stilke blegselleri og hak dem meget fint
∙ Rensk 1 skive knodselleri og hak den meget fint
∙ Tag nogle af de hele valnøddekerner fra til pynt og hak resten groft
∙ Vend nu de halverede vindruer, hakket blegselleri, selleri, æble og valnøddekerne forsigtigt med lidt salt og peber i den luftige skum
∙ Anret den fedtfattige Waldorfsalat på tallerkenerne og pynt med lidt druer og hele valnøddekerne eller server salaten for sig i en skål

Velbekomme!

Bonustip ...
Opskriften på Waldorfsalat er i denne udgave markant mindre fed end andre traditionelle opskrifter, som er baseret på piskefløde og mayonaise.

Du kan uden problemer opbevare Waldorfsalaten i køleskabet i et par dage, og den smager også herligt til alle andre vildt- og stegeretter.

Opskrifter & råvarer
3 favoritter med asparges 

Med asparges er mulighederne mange. Asparges kan serveres med vinaigrette sauce, hakkede æg og kapers, eller ganske enkelt med lidt god olivenolie, citron og friskhøvlet parmesan på toppen. Og så man man jo også lægge asparges viklet i røget bacon på havegrillen ...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet hollandaise sauce - Perfekt til sæsonens grønne og hvide asparges  

En hjemmelavet hollandaise sauce er skøn til både fisk og skaldyr, kylling - og ikke mindst til asparges. Hollandaise minder om bearnaisesauce, men indeholder ikke estragon og persille. Saucen er bedst, hvis den tilberedes umiddelbart før serveringen, da den ikke kan opvarmes uden at skille.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter 

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Bløde, fudgy brownies med stor chokoladesmag 

Forestil dig duften af nybagte brownies, der fylder hele køkkenet, og den fyldige chokoladesmag og bløde, fudgy konsistens, der bare smelter i munden. Heldigvis er de små chokoladefirkanter også super nemme at bage, hvilket gør dem til en klar favorit både blandt den erfarne såvel som knap så…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Focacciabrød med rosmarin - Nem opskrift! 

Focacciabrødet stammer fra den solrige region Ligurien i Italien og har været en del af den italienske madkultur i århundreder. Oprindeligt blev brødet bagt i landsbyens fællesovn, og det blev hurtigt populært for sin lækre smag. Den klassiske focaccia har siden udviklet sig til at inkludere…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagels - Nemt og lækkert til morgenbordet og madpakken 

Bagels er alsidige små brød, der både kan nydes plain, med smør, eller som mere fyldig sandwich med fx cream cheese og pålæg, hvilket gør den helt perfekt som en del af morgenmaden, madpakken og som en hurtig snack på farten. Her deler Karolines Køkken opskriften på skønne bagels med et fint twist…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Surdej: Få gang i surdejen med Claus Meyers surdejsmetode 

I stedet for at benytte færdiglavet gær som hævemiddel til dine brød, kan du fremstille og bruge din egen surdej. Brød bagt på surdej har en lækker og let syrlig smag, hvilket gør surdejsbrød til fremragende madbrød. Bagning med surdej kræver ganske vist mere tid end traditionel bagning, men…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hapsere med grillede forårsløg 

Skønne små mundfulde af parmaskinke rullet om grillet forårsløg og rygeost. Lækre til brunch såvel som appetizers til grill eller picnic.

Læs mere
Camilla Plums opskrift på de allerbedste fiskefrikadeller med hjemmerørt remoulade
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum: Fiskefrikadeller og hjemmerørt remoulade 

Skal der fisk på frokostbordet, så kan vi varmt anbefale Camilla Plums opskrift på fiskefrikadeller og den lækreste hjemmerørte remoulade. Opskriften byder på en lidt anden ingrediens-sammensætning end man traditionelt anvender i fiskefrikadellefars.

Læs mere
Opskrifter til frokostbordet og madpakken
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' bringer duften og smagen af Vietnam til dit bord, hvor fællesskabet er i centrum.
Spis ris til - Klassisk vietnamesisk hverdagsmad, af Nina Minh Gram Nquyen

Bogen 'Klassisk vietnamesisk hverdagsmad - family style' af Nina Minh inviterer læseren ind i hjertet af det vietnamesiske køkken, hvor maden ikke bare nærer kroppen, men også sjælen. 'Co m gia dinh', som betyder 'ris for hele familien' på vietnamesisk, er fundamentet for denne samling af…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Shopping
^