Sæson: Kender du dine rødder?

Sæson: Kender du dine rødder? 

Kender du sæsonens skønne rødder; rødbede, grønkål, gulerød, hvidkål, peberrod, porre, pastinak, rodselleri, jordskok, kartoffel, persillerod og rosenkål? I februar bugner supermarkederne af alverdens fantastiske kilder til stor smag og vigtige vitaminer og mineraler. Her bringer vi fun facts om februars rodfrugter, hvordan de kan bruges i madlavningen samt nogle nemme tricks til, hvordan man får én mere om dagen.

Pastinak eller persillerod?

De to rødder ligner hinanden til forveksling. Men det er muligt at kende forskel på de to rødder med huskereglen 'Pastinakken skal ned med nakken'. Pastinakken har desuden en dyb rand i toppen, som persilleroden ikke har...

  • Persilleroden er mere fast og har en anderledes smag end den sødere pastinak.
  • Pastinakker har en sød, mild og nøddeagtig smag af selleri.
  • Persillerod bliver sprød og knasende, når den tilberedes.
  • Pastinakker får en sej midte, hvis de er for store. Derfor hellere to små end en stor.

Vidste du det om de knudrede jordskokker?

De knudrede jordskokker kan være lidt af en udfordring i køkkenet, da de kan være svære at få rene, men fortvivl ej. De små knolde har en vidunderlig nøddeagtig smag, der giver et helt særligt pift til dine retter.

  • Jordskokken er i familie med solsikken. Ja, blomsten.
  • Jordskokker indeholder langt mindre stivelse end kartofler. Det gør dem til et godt alternativ, hvis man ønsker at spare lidt på kalorierne.
  • Når jordskokker er skrællet, bliver de hurtigt brune - men det kan man undgå ved at dryppe lidt citronsaft over.

Nye oplevelser med farvede gulerødder

Med farvede gulerødder, der findes både hvide, orange, gule, lilla og røde, kan du sætte fantastisk kulør på salaten og de stegte rodfrugter.

  • De gule, orange og røde gulerødder får deres farver fordi de indeholder karoten
  • De lilla gulerødders farve skyldes indholdet lycopen og anthocyaniner, som er naturlige farvepigmenter, der også giver tomater, vandmeloner, grapefrugter og papaya, deres farve.
  • Hvide gulerødder har ingen farvestoffer, hvorfor de er naturligt hvide.
  • De farvede gulerødder egner sig oftest bedst til at spise i rå tilstand. Hvis man vælger at koge rødderne, specielt de lilla, kan man tilsætte lidt eddike eller citronsaft til kogevandet for at undgå at de mister farven under tilberedningen.

En hårdfør rod

Med knoldselleri er der en stor smagsmæssig forskel på, om du spiser det råt eller tilberedt. Ved at
tilberede knoldselleri opnår du en mere fyldig, mild og sød smag. Sammenlignet med andre
rodfrugter kræver knoldselleri kun kort tilberedningstid for at blive blød og lækker.

  • Knoldselleri opbevares bedst køligt og har en meget lang holdbarhed på op til 3-4 måneder
  • Knoldselleri kan det samme som andre rødder og kartofler og dermed kan du både lave knoldselleri-røsti, fylde knoldselleri i æggepandekage, knold-sellerismørrebrød, knoldsellerimos, knoldselleri i tynde skiver på pizza, i suppe, saucer, som jævner.
  • Knoldselleri er spækket med vidunderlig smag og en fantastisk konsistent, som kan virkelig meget. Fx er helbagt knoldselleri herligt og passer godt ind i alskens måltider.

Opskrifter til frokostbordet og madpakken
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Nem opskrift på kanelsnegle af Annemette Voss
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter til proteinrig morgenmad
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Heibergs gulerodskage
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
 tunsalat, æggesalat, flødegratinerede kartofler
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Shopping
^