Poke bowl, hippie-bowl, quinoa-bowl, Buddha-bowl, smoothie-bowl og greenie-bowl. De sunde madskåle storhitter.

Madtrend: Bowls 

Bowls, en af de seneste års hotteste foodtrends, har bidt sig fast som sund og hurtig 'comfort food'. I en travl hverdag, hvor der er fokus på at begrænse madspild, hvor mange af os bor alene, og hvor familier med fritidsaktiviteter og lange arbejdsdage ofte spiser på forskellige tidspunkter, er mad i skåle en oplagt løsning.

Bowls, som er lagdelte 'alt-i-én-skål' måltider, er hurtig at anrette og kan nemt tilpasses smagsløg og appetit. Der er samtidig ingen grænser for, hvad man kan putte i skålen og hvordan ingredienserne sammensættes. Skålen kan fyldes med både rå og tilberedte grøntsager, kød og fisk på en bund af fx gode fundkorn, som quinoa, bulgur eller brune ris, ligesom gårsdagens restemad hurtigt kan piftes op med friske grøntsager og krydderurter, og toppes med fx ristede kerner og frø, ost eller dressing. 

Sunde bowls - morgen, middag og aften

Både på madblogs og Instagram bugner det med inspiration til mad i skåle, og nu har madblogger og grøntsagspassionist, Maria Engbjerg, udgivet en smuk bog fuld af hendes mest delikate idéer til lækre, sunde bowls. Bogen hedder 'Sunde Skåle' og byder på både morgenmadsskåle, skåle til frokost og madpakke, mættende middagsskåle, suppe- og comfort-skåle, der smager og varmer samt søde dessert- og snackskåle.

Blandt bogens tænderløbende lækre bowls, er blandt andet godmorgen-skåle som fx opskriften på en tyk og cremet greenie-bowl med spinat, et naturligt energiboost i form af en matcha-bowl og dejlige skåle med quinoagrød og tofu-scramble.

En salat-bowl er et let og lækkert måltid midt på dagen, og her præsenterer Maria Engbjerg en hel stribe af friske og sprøde salater, som blandt andet en vegansk version af den klassiske, amerikanske 'Cobb salad', knasende thaislaw, broccolisalat med cashew-dresseng og marokkansk bønnesalat. Blandt de fyldige og mættende bowls-forslag er linse-bowl, quinoa-bowl med bagt tofu og kokosbacon, hirse-bowl med bønner, blomkål og bagt hokkaido og sobanuddel-bowl. Og her er også bowl-varianter af klassiske retter som fx risotto, falafel, sushi, mac'n'cheese, vietnamesisk Bánh Mì og indisk dahl-bowl samt dejlige supper som miso suppe og japansk ramen. 

Mange klassiske desserter og snacks egner sig godt til at blive serveret, og 'Sunde Skåle' deler Maria Engbjerg de skønneste vegetariske desserter i søde skåle. Her er blandt andet chokomousse, kokosis,  rabarbercrumble og brownie samt opskriften på en vegansk koldskål, der smager lige så godt som den, farmor laver. 

Alle bogens opskrifter er som udgangspunkt vegetariske, men Maria Engbjerg giver også alternativer til, hvordan de forskellige retter kan indeholde kød eller fisk.

'Sunde Skåle - Lad dig inspirere til de bedste bowls' er udgivet af forlaget Gyldendal.

Tips fra annoncørerne

Opskrifter til proteinrig morgenmad
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Heibergs gulerodskage
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
 tunsalat, æggesalat, flødegratinerede kartofler
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Påskeopskrifter: Smørrebrød til påskebordet.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci, pasta med cremet pesto af cannellini-bønner, basilikum og spinat
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^